ADEVĂRATA ȘCOALĂ ONLINE

Şcoala online, ce subiect controversat! În ultimele 4-5 luni, noi, cu toţii, am asistat la un fenomen extraordinar: „digitalizarea sistemului de învățământ românesc”. Ce-i drept, doar câțiva au luat parte la acest moment istoric, nu pentru că ceilalți nu ar fi vrut, ci pentru că nu au putut, dar asta e o discuție pentru altcândva. În doar câteva săptămâni, ne-am obișnuit să auzim de la frați sau surori: ,,Vezi că încep orele, să faci liniște!”, pe părinți zicând ,,Intru într-o sedință, mă duc la bucătărie, să nu intri, te rog.”. Nu ni se mai pare ciudat sau revoltător, ne-am conformat să gândim în termeni de ,,facem asta online, postăm pe Instagram, ținem conferința pe Zoom”. Cu toate acestea, aici sunt câteva dintre tipologiile de probleme/întâmplări trist de amuzante de care sigur te-ai lovit de când cu toată treaba asta ,,online”.

1. Până acum 4-5 luni foloseai internetul ca să stai pe Instagram, să trimiți un mail o dată pe an sau să îți pierzi timpul pe Youtube.  El a fost o parte importantă din viaţa ta de când te ştii, însă nu a fost ceva vital. Acum nu! Acum este drogul de care nu mai poți să scapi, e ,,autobuzul” pe care nu ai voie să îl pierzi în zilele obișnuite post coronavirus. Brusc, nici el nu mai poate, este suprasolicitat, este straniu cum ,,a picat netul” e o adevarată tragedie și nu știu cum se face, dar se tot înrăutățește.

2. „Acum mă auziţi?”. Tipic. Orice device ai avea, fie că este cel mai nou laptop, fie că intri de pe telefon, trebuie să ți se fi întâmplat măcar o dată. Vorbești singur, crezând că lumea te aude şi este atât de interesată de ce spui tu încât nu scoate niciun sunet, după îți realizezi trista soartă și pui întrebarea ,,Acum mă auziţi?”. Este acea întrebare pusă de 5 ori într-o oră, la început era frustrant, acum te-ai obişnuit, acum nu mai ai o problemă sa repeţi ce ai zis cu două secunde mai devreme. Cum am spus, te-ai obişnuit şi nu ştiu dacă ar trebui să considerăm asta trist sau nu.

3. Scuza pe care cu toţii am folosit-o: „Mi s-a stricat microfonul.” sau „Nu îmi merge aplicaţia.”. Ce păcat că fix când domnul profesor îți punea o întrebare s-a întâmplat această nenorocire. Poate unii chiar au întâmpinat astfel de probleme, nimic de spus aici, însă cu toţii ştim măcar un coleg căruia nu îi merge Zoom-ul doar la anumite ore, însă pe Instagram totul pare să funcţioneze perfect. De fapt, Zoom şi Google Meet sunt singurele aplicaţii care nu funcţionează permanent.

4. Netfix pare mai interesant decât orice. Chestia asta cu dependența de seriale era și înainte ca viața noastă să fie limitată la o conexiune de internet, însa acum parcă e din ce în ce mai rău. Nu ştiu exact care este mecanismul psihologic din spatele acestui fenomen, însă cred că viaţa în carantină devine aşa de monotonă încât ai nevoie de ,,dramă” adevărată.

5. Şcoala online a început ca fiind ceva inovator și ca o soluție extrem de bună de moment. De moment. Nu vrei să-ți pierzi anii de liceu online. Entuziasmul de la început a dispărut foarte repede: în prima zi erai la birou, scriai tot ce ți se dicta, erai 100% concentrat și voiai perfectă liniște în ,,clasă”. Acum este în regulă să mergi la ore stând în pat, părinții tăi pot trece prin fața camerei de filmat fără nicio grijă și cam toți colegii tăi, după terminarea conferinței, rămân, chiar nu știu din ce motiv, peste program conectaţi vreo oră. Nu e de la faptul că au răspuns cu ,,prezent” și și-au văzut de serial (de apreciat totuşi că ei încă se mai chinuie), ci de la faptul că au fost atât de atenți încât preferă să stea peste program și să lucreze.

Chiar dacă acestea sunt aspectele ironizate ale şcolii online, noi înţelegem avantajul enorm de care noi în această perioadă critică putem să ne folosim. Ar trebui să fim împlinţi cu faptul că cineva vrea ca noi până şi în astfel de situaţii să avem acces la informaţie educaţională cât mai calitativă posibil. Însă, speranţa rămâne aceeaşi: să ne putem vedea fizic din nou la liceu.

Text: Catrinel Ciorteanu
Grafică: Diana Ursu

Contact Us