Interviu Nned Guido

Fost lăzărist și, totodată, fost membru al Revistei LZR, Nicolae Nedelcu – cunoscut sub numele de scenă Nned Guido – și-a inceput recent cariera muzicală peste hotare, în Marea Britanie. Am încercat să descopar care a fost parcursul lui, începând cu amintirile de lăzărist, experiența din cadrul revistei și pasiunea sa pentru muzică, pana la lansarea acestuia în altă țară. Răspunsurile lui Nicolae i-au dezvăluit perspectiva optimistă asupra vieții și firea muncitoare care l-au adus unde se află în prezent.1.Cum ți s-a parut experiența de elev in Lazăr?

„Au fost patru ani frumoși de care îmi amintesc cu drag. Erau mereu cu multe activități care m-au ținut activ si m-au ajutat să cunosc oameni de calitate. Colectivul a fost, după mine, cel mai mare plus al liceului, pentru că e foarte important ca oamenii din jurul tău să te motiveze să devii mai bun. Dar, sincer să fiu, chiar dacă materiile si activitățile au contribuit mult la dezvoltarea mea, cele mai frumoase amintiri cu care am rămas sunt legate de colegi si lucrurile mărunte pe care niciodată nu le apreciezi la momentul lor, dar care te fac sa zâmbești cand îți vin in minte peste ani. E o senzație foarte ciudată terminarea liceului, cand fiecare pleacă pe drumul lui, asa că bucurați-vă cât mai durează!”


2. Ai fost si membru al revistei. Ce rol ai avut si cum ți s-a parut?

,,Am avut funcția de tehnoredactor, timp de doi ani, pentru ediția print a revistei și, sincer sa fiu, mereu mi-am dorit sa apăr și eu într-un articol. A fost mereu o plăcere să lucrez alături de oameni pasionați de scris, sub îndrumarea doamnei profesor Anca Roman și, cred eu, am reușit mereu sa facem o treabă bună. Sper să se mențină tradiția Revistei LZR si pe viitor.”


3.Când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

„Cred că pasiunea începe atunci când îți dai voie să crezi. Eu nu am luat cursuri de pian sau vreun alt instrument cand eram mic si nu aveam niciun fel de pregătire vocală. Singurele dăți cand aveam curaj să cânt de față cu alte persoane erau atunci cand mergeam la colindat cu frații mei. Cumva, mereu am știut că mi-ar plăcea să fac muzică, dar nu îndrăzneam să mă apuc sau măcar sa spun cuiva. Cred ca eram clasa a noua când începeam să cred mai mult în mine și să caut să mă apuc de muzică, și chiar în perioada aceea, a venit, ca invitat la Treptele Succesului, Bodo, solistul trupei Proconsul. Nu eram fan și nu sunt nici acum, dar cum însemna să lipsesc motivat de la ora de fizică, am fost bucuros să merg. Din tot discursul, singurul lucru pe care l-am reținut a fost că cine vrea să se apuce de muzică, trebuie să se apuce de un instrument. Destul de logic, dar eu nu mă gândisem până atunci. La scurt timp am început sa iau lecții de chitară. Porneam clar de la zero, dar era un pas înainte care mi-a dat multă încredere. Iar revenind la întrebarea ta, pasiunea mea pentru muzică a început atunci când am realizat ca nu e imposibil și a crescut pe măsură ce descopeream că pot.”4.E greu sa nu trăiești in țară ta natală?

„Destul de greu. Cand am plecat nu credeam că o să îmi fie așa de dor de casă, dar odată ce îți faci prieteni devine mai ușor. Eu încerc să mă concentrez pe ce am de făcut si dacă mi se face iar dor, scriu o piesă despre asta. Asta este metoda mea de ventilare emoțională.”


5.Care este cel mai greu lucru pe care l-ai întâmpinat până acum legat de muzică

„Cred ca cel mai greu e să ai răbdare. De multe ori mi s-a întâmplat să mă apuc de un proiect pe termen lung și sa fiu distras de alte idei până să apuc să termin ce am început. Mi s-a întâmplat deseori să cedez din cauza frustrării, tocmai pentru că așteaptam rezultate rapide. Din fericire, în ultimul an am reușit sa fiu mai disciplinat, dar încă mai am mult de munca din punctul asta de vedere.”


6.Ce te-a inspirat pentru piesa pe care tocmai ai lansat-o?

,,De obicei scriu despre ce mi se întâmplă în viața mea personală. Cred că pentru piesa “Dragon’s Flames” inspirația a venit din nostalgia vremurilor când eram copil și în principal din simplitatea lucrurilor de atunci. Trecerea timpului și schimbarile care se întâmplă pe parcursul vieții sunt subiecte care mereu o să aibă relevanță pentru mine și cu siguranță se vor mai regăsi și în piesele viitoare.”


7.Dacă ai putea să le transmiți ceva elevilor de liceu care visează la o carieră muzicală, ce le-ai transmite

„Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, fiind eu însumi la început de drum, dar aș încuraja pe oricine sa inceapa cât mai curând să scrie sau să producă material original. Poate mă înșel, dar, după mine, asta e cea mai sigură cale către dezvoltare pentru că îți permite să preiei controlul asupra perspectivei tale ca artist. Pentru mine a însemnat un mare pas înainte și chiar dacă mi-a luat mult sa scriu ceva de care să fiu mulțumit mă bucur foarte mult ca am apucat-o pe drumul acesta.  Un bun început ar fi cartea ,,The War of Art” a lui Steven Pressfield. Este o lectură destul de scurtă care mi-a schimbat perspectiva asupra procesului de creație si pe care o recomand oricui cu drag.În 2020 o să încep un vlog în care îmi doresc documentez tot ce va ține de dezvoltarea proiectului Nned Guido, de la lucruri pe care le-am învățat, până la planuri viitoare pe termen scurt și lung. Printre altele fi vlog-uri despre songwriting, studio recording, vocal technique, performing sau instrumental skills, toate subiecte pe care le voi dezvolta, cu siguranță, în anii ce urmează.”

Pe Nicu îl puteti găsi și pe Instagram @nnedguido, platforma pe care își promovează muzica și ține legătura cu persoanele care îl susțin.

Redactor: Mara Vasile
Poze: Arhiva Personală

Contact Us