Recorduri sportive. Atu masculin?

Ne-am confruntat destul de des de-a lungul timpului cu supremația bărbaților, cel puțin în sport, unde s-au dovedit cu o mai bună condiție fizică decât suavele femei. Bineînțeles, depinde întotdeauna de domeniul de activitate, însă ne-am obișnuit cu toții să aclamăm bărbatul, care frecvent a fost considerat mai capabil în comparație cu exemplarele de sex feminin. Exemple „masculine” au existat încă din antichitate, de la perfect sculptații greci, până chiar în zilele noastre, când, mai mult sau mai puțin ajutați de steroizi, se prezintă imbatabili din punct de vedere fizic.

Desigur, nimeni nu are intenția de a minimaliza reușitele bărbaților, având în vedere că au o multitudine de rezultate incontestabile, însă este cazul să ne direcționăm admirația și către femeile care izbutesc zi de zi să înflorească atât fizic, cât și psihic. Poate a venit și timpul să putem aprecia eforturile femeilor, căci nici realizările lor nu sunt chiar atât de modeste. „Bătălia sexelor” – Battle of the Sexes – reprezintă atât un concept cotidian, cât și titlul unui film care evidențiază în mod direct lupta crâncenă între aroganța unei consecvente aprobări ale aptitudinilor bărbătești împotriva potențialului feminin.

În orice caz, această temă este o gură de aer proaspăt adus valorilor de tip feminist, oferind încredere și o mai bună siguranță privind posibilitatea de a se afirma într-o lume încă atât de încolțită de prejudecăți. Exemple din categoria acestor doamne care și-au depășit condiția pot fi nenumărate, așa că de ce am mai avea îndoieli cu privire la capacitatea fetelor de a ajunge printre cele mai răsunătoare exemple de perseverență și curaj nemărginit?

Sunt mai mult decât convinsă că orice persoană cu o minimă cultură generală a auzit de celebrul atlet Usain Bolt care a reușit să doboare orice fel de record în materie de agilitate și viteză. Cu toate acestea, laudele nu au fost atât de proeminente și în cazul lui Allyson Felix, tânăra de 33 de ani din Statele Unite, care a reușit să-i depășească victoriile. Precum alți sportivi, ea reușește să întreacă nenumărate recorduri privind numărul de medalii sau viteza, însă aspectul care o diferențiază de ceilalți atleți ce au atins performanța este călătoria sa spre a-și îndeplini țelurile.

În noiembrie 2018, Allyson a trecut printr-o sarcină mai dificilă, dând naștere prematur fetiței sale la doar 8 luni. Cu toate acestea, a fi mamă nu a oprit-o din drumul său spre succes, reușind anul următor să își câștige cea de a treisprezecea medalie de aur din cadrul Campionatului Internațional din Doha, Quatar, depășind numărul de asemenea medalii ale consacratului sportiv, Usain Bolt. Aceasta reprezintă deja un adevărat simbol al forței feminine, demonstrând tuturor că indiferent de situația dificilă prin care a trecut, a putut reveni în mai puțin de șase luni la cea mai bună versiune a sa, izbutind să își depășească atât condiția, cât și „inegalabilele” recorduri din atletism.

Allyson nu este singurul exemplu de femeie care nu și-a lăsat sarcina să intervină în drumul său spre succes. Există nenumărate sportive pentru care rolul de mamă nu a reprezentat un obstacol în calea reușitei lor. Printre acestea se numără și faimoasa jucătoare de tenis, Serena Williams, care, chiar dacă era însărcinată în a doua lună, a reușit să câștige Campionatul Australian Open (2017), meci jucat împotriva surorii sale, Venus. Iar anul acesta continuă să se regăsească în topul celor mai bune jucătoare de tenis la simplu feminin. Un alt exemplu nu atât de renumit îl constituie jucătoarea de volei Kerri Walsh, care purta o sarcină de mai bine de cinci săptămâni în momentul în care a câștigat a treia medalie de aur a sa, în cadrul Olimpiadei de la Londra din 2012.

Așadar, chiar dacă laudele aduse bărbaților încă primează, nu credeți că și femeile își merită recunoașterea în urma muncii depuse? Nu ar fi oare momentul ca ambele sexe să primească aprecieri echivalente, rupând barierele conservatorismului și lăsând toleranța să intre în mințile noastre, datorită curajului și efortului pe măsură răsplătit? Text: Ariana Tiplea Grafică: Ada Tuţă

Contact Us