„Publicitatea poate fi un microcosmos cultural, un alt mod prin care se poate observa felul în care societatea este construită, la nivel simbolic”. Prin Proiectul #Made in RO, care celebrează 100 de ani de branding românesc, organizatorii ne propun și anul acesta o expoziție inedită despre un alt fel de istorie a României, sub forma unui proiect-eveniment, de tip puzzle. Timp de aproximativ 3 săptămâni, ce se vor încheia pe 25 noiembrie, la ARCUB, Muzeul temporar de Publicitate și Branduri Românești aduce în lumină o perioadă de glorie, în ceea ce privește arta publicitară. Ce cumpărau de la magazin străbunicii noștri, acum 100 ani?
Brandurile și produsele expuse ne spun o poveste, ne descriu evoluția societății noastre, de-a lungul unui secol, marcat totodată de război, de o renaștere culturală, de comunism. Cu toții ne minunăm de păpușile de porțelan ale bunicii, de sticlele de cola, atenție, de sticlă, pe care le mai păstrează încă în cămară sau de vechile aparate radio și foto. Reclama românească este haioasă, este colorată, este autentică. Expoziția îți arată istoria reală, spre deosebire de ceea ce învățăm la liceu, doar aici reușind să înțeleg cu adevărat „tipologia românului”, de la cum se îmbrăca, cum și cât cumpăra, în raport cu fluctuațiile economice.
Toate lucrările și obiectele sunt făcute pe pământ românesc, ceea ce trezește un sentiment destul de straniu în tine, milenialul din societatea #Made in China. Acum un secol, secretul frumuseții româncelor era crema de la Farmec Cluj-Napoca, domnii se răsfățau cu bere Gambrinus sau Hațegana și țigări Carpați sau Snagov. Vacanța de lux se desfășura în Delta Dunării sau în „Micul Paris”. Timpul însă se scurge, iar comunismul încurajează fabricile românești, iar ideea egalității între „tovarăși” distruge diversitatea reclamelor, în contextul în care Vestul deja promovează schimburile economice europene și internaționale. Iar după înlăturarea regimului, majoritatea fabricilor au fost închise, punând lacăt și renumitelor produse românești – mașinile aro, motoarele mobra, benzinăriile Peco. Expoziția propune astfel o călătorie în timp, într-un cadru bine pus la punct.
Dacă vrei să petreci puțin timp în familie sau ești pasionat de istorie și design, dar nu numai, încă mai poți da o fugă până la Hanul Gabroveni. Iar pentru o experiență completă, poți rămâne și la una dintre activitățile complementare cu invitați speciali, propuse de către organizatori!
Notă: Articolul despre Muzeul Temporar de Publicitate și Branduri Românești va fi inclus și în ediția print LZR 21, ce va surprinde o analiză complexă a subiectului!
Text: Ina CâmpanFoto: Iustina Drăghici