Cum să trăiești VSCO?

Întrebare: ai auzit vreodată  în jurul tău expresia „and i oop sksk” sau un „ups, mi-am scăpat hidro flask-ul” venit total întâmplător? De ce toate rețelele de socializare sunt pline de lucruri cărora nu le găsești sensul, cum ar fi scrunchie-urile (acele elastice de păr făcute dintr-un material gros, de obicei cu aspect de catifea), paie de hârtie sau diferite hashtag-uri precum #vsco, #sksksks? Hai să vorbim puțin despre ce înseamnă vsco, dar mai ales ce înseamnă să trăiești vsco.

Fetele vsco sunt acele persoane care utilizează aplicația numită vsco, folosită pentru editatul pozelor și postatul acestora, devenind în ultimul timp un prilej de ironie pentru toate persoanele care stau mult în mediul social din online. Să definim ce însușiri trebuie să aibă o astfel de persoană. În primul rând, fizicul contează foarte mult. Kit-ul standard de fată vsco este: să ai întotdeauna la tine sticla de apă, neapărat dintr-un material reutilizabil (de exemplu hidro flask-urile), și să ai paie care pot fi din nou folosite (hârtie sau metal, orice dar nu plastic), pe care să le ai la îndemână pentru a le folosi în contextele în care trebuie să promovezi ideea de salvare a naturii (de exemplu, într-o discutie dintr-o cafenea, dintr-un rastaurant etc.). Pe lângă asta, ești nevoită să porți cât mai multe scrunchie-uri la mână, ca să fii recunoscută, trebuie să ai oja în culori cât mai vii și în general un outfit simplu, dar vesel, cum ar fi un tricou cu un mesaj motivațional și o pereche de blugi. Însă aceasta nu este o regulă scrisă, dacă vrei cu adevărat să devii o vsco girl, trebuie să fii  lejer îmbrăcată. Fără aceste mici schimbări, ele nu ar putea transmite ceea ce vor de fapt, iar astfel ajungem la punctul doi.

Ce transmit ele și cum transmit? În general, idealul lor este salvarea mediului înconjurător. Aşadar, cu ajutorul pozelor foarte estetic făcute și editate, acestea surprind natura și promovează frumusețea ei. Fetele vsco sunt ironizate în mediul online tocmai din cauza micilor expresii intrate în vocabularul lor uzual, de exemplu „save the turtles” (salvați broaștele testoase, cu direcție la problema apelor pline de deșeuri din plastic, mediul în care acestea trăiesc). Vsco girls au o strategie foarte bine pusă la punct, hidro flask-urile și paiele sunt simboluri ale eforturilor lor de a pastra o lume cât mai curată, cu cât mai puțin plastic și mai nepoluată. De asemenea, pe lângă promovarea masivă a inițiativei mondiale de a împiedica poluarea, ele susțin și prietenia prin „brățările prieteniei”, care atestă faptul că țin cu adevărat la persoanele apropiate lor. Ele sunt persoane foarte organizate și sunt tot timpul dispuse să îți ofere obiectele lor, cum ar fi scrunchie-urile.

După toată introducerea aceasta, acum o să vorbim despre cea mai amuzantă parte la fetele vsco, anume ironizarea online. În general, ele sunt văzute ca niște persoane care se iau după niște reguli, promovează aceleași idei, doar esteticul și fericirea, în final niște persoane care nu prea au o voce. Astfel, în aproape toate mediile de pe interent (tik tok, instagram, youtube), poți găsi parodii aduse la adresa lor. Cum recunoști un meme despre fetele vsco? E simplu, auzi la început expresia „and i oop sksksksksksksk” care le anunță venirea, urmată de: „tu de ce nu ai un hidro flask?”, „ai nevoie de un scrunchie?” sau „save the turtles!”. Acum fie vorba între noi, real vorbind, nu există fetele vsco, sunt mai mult un produs al imaginației persoanelor din online. Personajul creat pe internet este astfel unul ironizat prin multe mijloace, dar care în esență transmite niște lucruri pozitive și este un motiv de amuzament în rândul adolescenților.

Acum că ai aflat tot ce aveai nevoie, poți să te uiți la imaginea de mai jos sau să cauți și tu pe youtube să-ți creezi o imagine și mai concretă, ca pe urmă să te apuci de tik tok-uri prin care să le ironizezi. Totuși nu uita, lucrurile pe care ele le promovează, de expemplu problema încălzirii globale, sunt subiecte serioase, iar punerea lor în lumină, fie într-un mod amuzant sau nu, are ca scop implicarea tuturor. Acestea fiind spuse, mâine să nu îți uiți scrunchie-ul acasă (de preferat la plural, ți-am explicat, cu cât mai multe cu atât mai bine), spor la treabă and i iop sksksksksksks!

Text: Ciorteanu Catrinel
Foto: Grigore Anya

Contact Us