CARE-I FAZA CU EYE-CONTACT?

Contactul vizual reprezintă o privire. O privire împărțită de două persoane.

La rândul ei va da naștere unei impresii – fie că te uiți la ceva sau cineva – îți va plăcea sau nu, te va atrage sau din contră.

Așa că uită-te în jur. Ce observi? Observi probabil oameni care trec grăbiți pe lângă tine, îi observi cu zâmbetul pe buze sau încruntați, îi observi cu vreo cafea în mână sau vorbind la telefon, îi observi grăbiți sau liniștiți. Sau poate nu observi oameni. Poate ești singur, iar în jurul tău este doar natura. Poate ești acasă, în camera ta, citindu-mi articolul. Sincer, nu contează locul în care te afli, contează doar să privești în jurul tău. Gata? Acum închide ochii. Imaginează-ți unde ești. Nu-i la fel, nu? E doar o imagine neclară, fără detaliu sau contur. E seacă. E doar o ceață colorată. Acum deschide ochii. Ne-am întors la imaginea din fața ta, doar că de data asta are detalii și contur. Nu mai sunt doar câteva culori aruncate pe undeva, sunt o paletă de culori exacte, fiecare pusă la locul ei. E reală.

Totuși, frumusețea prezentului, a ceea ce vezi în acest moment, va fi acolo atâta timp cât nu clipești. Cât ții ochii deschiși. Cât faci contact vizual. Odată închiși, ea va fi doar o amintire, dovada ei existând doar în imaginația ta. O privire este ca o fotografie, click și poza e făcută și salvată în memoria camerei. O privire este o fracțiune de secundă focalizată pe un obiect sau persoană. O privire poate fi, totuși, și cât o mie de cuvinte.

Nu știu dacă ești genul de persoană care să creadă în dragoste la prima vedere. Sau genul de persoană care să creadă în conexiuni făcute din priviri. Dar, oricât de clișeic ar suna asta, este dovedit științific că poți crea o legătură cu cineva sau ceva atunci când te uiți la ea. E chiar simplu, faceți cunoștință, dați mâna probabil și vă priviți în ochi. Click. Și așa se întâmplă magia. Nu mereu, doar uneori, adesea în filme sau în cărți.

Însă, așa cum am mai spus, „faza asta cu eye-contact” este chiar dovedită. În momentul așa-zisului click, zonele din creier bogate în dopamină (un stimul al sistemului cardiovascular) se activează și determină dilatarea sau contracția pupilei. De asemenea, poate cauza și transpirația și bătăile inimii. Simptomele unei posibile dragoste la prima vedere – dacă mă întrebi pe mine.

Contactul vizual este cea mai puternică formă de limbaj nonverbal. Știi vorba aia cu „ne înțelegem din priviri” sau „a fost nevoie doar de o privire ca să știu că el/ea este alesul/aleasa”? Ei bine, și ele au plecat de la un sâmbure de adevăr – eye-contact. Click – și ai știut ce gândește persoana de lângă tine, click – și te-ai îndrăgostit. Click – și ai știut că ți-e predestinat.

Contactul vizual este, de asemenea, important pentru a crea o conexiune cu oamenii din jurul tău, nu neapărat cu cineva anume. Atunci când povestești ceva, ai un anume discurs de ținut, tragi aer adânc în piept și rostești primul cuvânt. Spatele drept, capul sus, privirea înainte. Uită-te la oameni, uită-te în ochii lor, vorbește-le din priviri, zâmbește-le din priviri, fă-i să înțeleagă doar din priviri. Așa se crează o conexiune – mă uit la tine, te uiți la mine, clipim, iar apoi magia dispare, dar știm că a fost acolo pentru că pe noi doi ne-a legat o privire cât o mie de cuvinte.

Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufletului. Că ei sunt cei care nu se vor lăsa mascați de zâmbetul fals pe care îl arunci sau nu vor empatiza cu lacrimile false pe care le plangi. Vreau să am atenția ta totală atunci când vorbesc cu tine. Vorbele alături de priviri sunt mult mai ușor de înțeles față de niște vorbe și atât. Pare că atunci când vorbești cu cineva și te uiți la el,atenția ta se va concentra doar pe el. Vorbele nu vor dispărea în neant, iar privirea nu va rătăci. Din contră, se vor ajuta reciproc și tu vei fi atent și vei înțelege din prima clipă ce spune persoana respectivă.

Prin urmare, uită-te la mine ca să mă pot uita la tine. Privește-mă în ochi. Privește-o pe ea sau privește-l pe el. Click. Și ceva frumos s-a întâmplat – voi doi v-ați întâmplat. Așa că nu te sfii. Noi, împreună sau separat, avem dreptul acesta de a privi de la orizont și până la linia lui, de a privi în jurul nostru și pe noi. Contactul vizual este ceva simplu, ceva intim, ceva al meu și al tău.

Deci, ce este eye-contact? Click. Și cam atât.

Text: Oana Ghiță
Grafică: Lexa Bărbulescu

Contact Us