,,Perseverează şi-ţi vei atinge toate obiectivele!”. Cu toții am auzit la un moment dat fraza aceasta, fie că ne era spusă chiar nouă, fie că era adresată altcuiva. Afirmația circulă dintotdeauna printre noi și, oricât de încurajatoare ar fi, nu este la fel de cuprinzătoare pe cât ne-am aștepta. Asta pentru că, indiferent de cât de mult ne-am strădui, drumul spre succes vine de fiecare dată la pachet cu o atitudine potrivită.
Este obligatoriu să menționăm faptul că atitudinea se naște în urma gândurilor și a sentimentelor noastre, dar este mai mult decât o stare pe care o adopți de la o situație la alta. Este modalitatea prin care ne deschidem în fața oamenilor și a societății, prin care construim amintiri și zeci de relații de prietenie, căci fiecare dintre noi are o putere ascunsă și hipnotizantă de a atrage tot ce-i mai bun. Cu cât avem o atitudine mai pozitivă și cu cât privim mai încrezători la tot ceea ce ne înconjoară, cu atât vom putea să vizualizăm calea spre propriul destin.
Un alt aspect important legat de atitudine, este acela că devenim conștienți de impactul pe care îl are asupra noastră odată ce contracarăm trăirile tulburătoare cu manifestările potrivite. Cuvintele sunt materializarea propriilor gânduri, așa că, șlefuind și cântărind fiecare vorbă rostită, vom reuși să schimbăm forma discursului nostru. Întotdeauna, când ceva nu merge așa cum ne-am imaginat, avem tendința să ne plângem tuturor persoanelor apropiate nouă. „Nu am avut timp!”, „Nu pot face asta !”, „De ce a trebuit să mi se întâmple asta mie?” sunt doar câteva „văicăreli” pe care le auzim constant, dar nu ne dăm seama cât de mult ne influențează atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Cu cât ne exprimăm mai des nemulțumirile, cu atât dorința oamenilor de a ne fi alături se diminuează!
De pildă, zi de zi interacționăm, la școală sau la locul de muncă, cu zeci de oameni diferiți, cu atitudini distincte. Ce-ar fi dacă în preajma ta s-ar afla numai persoane negativiste? Ei bine, probabil că vei încerca să nu stai în preajma lor. Atitudinea este contagioasă și, exteriorizând-o cât mai tare, schimbăm gândurile și trăirile celorlalți!
Adoptând de fiecare dată o dispoziție optimistă, vom reuși să înlăturăm valurile de negativism spre care plonjăm în urma unor nereușite. Eșecurile sunt inevitabile, așa cum fiecare dintre noi a experimentat deja, dar ele trebuie transformate în situații prielnice de a ne analiza și corecta stările de tulburare psihică. De asemenea, sunt ocaziile în care ne putem solidifica calitățile și idealurile și de a ne cunoaște pe noi înșine.
În plus, teama de schimbare ne împiedică, pe cei mai mulți dintre noi, să ne ordonăm viața și trăirile, ne determină să rămânem în spatele limitelor pe care, apropo, ni le impunem singuri. Schimbarea atitudinii nu se poate realiza peste noapte, este adevărat, dar este nevoie să-i acordăm timpul și atenția necesare în fiecare moment al zilei.
Așa că… ce mai aștepți? Privește înăuntrul tău și doboară obstacolele propriei gândiri!
Text: Simona PopescuGrafică: Maria Gazibar