Animale de companie neplacută

Animalele de companie ne pot fi cei mai buni prieteni. Ne pot scăpa de plictiseală sau singurătate, ne înveselesc atunci când suntem triști. Totuși, indiferent de ce se poate crede, micile (sau marile) vietăți se pot întoarce împotriva noastră. Ca persoană care este mândră să se poată declara proprietară, de-a lungul timpului, a unei game largi de animale de companie (cele comune cel puțin), mă simt in măsură să vă ofer o scurtă listă a greșelilor pe care le-am făcut eu în trecut când vine vorba de alegerea animalelor de companie, în speranța că măcar voi veți putea învăța din ele.

Printre cele mai întâlnite animale de companie se regăsesc pisicile. Acestea necesită multă grijă și întreținere. Nisipul din litieră trebuie schimbat cu regularitate, mâncarea trebuie reînnoită la câteva ore, iar părul pe care îl lasă pe absolut toate lucrurile de care se apropie nu este nici el de neglijat. Poate că vă gândiți că aceste lucruri sunt normale și pot fi lăsate deoparte gândindu-ne la beneficiile pe care le are deținerea acestui animal. Greșit! Pisica este foarte pretențioasă. Nu se va juca cu tine decât atunci când are ea chef (acest lucru întâmplându-se destul de rar), nu prea se lasă mângâiată și vine de bunăvoie către tine numai atunci când nu mai are mâncare sau atunci când are nevoie de o schimbare a nisipului din litieră, făcându-te să te întrebi dacă nu cumva ea este stăpâna ta. 

La polul opus se află câinele, care te va întâmpina entuziasmat când te întorci de la liceu și care va alerga fericit cu tine prin parc. Totuși, acest animal nu este deloc potrivit pentru cei cu un program încărcat, devenind trist dacă este lăsat singur prea mult timp sau dacă nu este scos la plimbare. Spre deosebire de pisici, câinii nu pot fi învățați să își facă nevoile la o litieră, simțind nevoia să își marcheze teritoriile, așa că viața cu un câine într-un apartament poate deveni o adevărată povară.

Dacă pisicile sau câinii nu sunt pe gustul vostru, atunci poate un pește vă va satisface mai bine dorințele. Problema acestui animal poate fi rezumată destul de ușor printr-o replică celebră a personajului Phineas din serialul Disney ,,Phineas și Ferb’’: ,,Nu face prea multe”. Așa că, dacă vă doriți un animal doar pentru a-l privi cum înoată în acvariu și pentru a-i schimba apa și mâncarea, atunci un pește va fi perfect. Dacă acest animal este totuși prea inactiv pentru voi, atunci mai am o propunere. Un hamster nu necesită atâta îngrijire precum animalele menționate mai sus, dar și acesta vine însă cu două atenționări: mușcă destul de tare și aleargă noaptea. Deși aceste două lucruri pot părea nesemnificative, nu cred că este plăcut să te trezești că degetul îți este ronțăit de fiecare dată când ai altruista tentativă de a-i da animalului tău de mâncare și cu atât mai puțin să fii trezit de niște sunete misterioase în toiul nopții.

În concluzie, sper ca data viitoare când doriți să vă cumpărați un animal de companie, să realizați că ele, la fel ca și oamenii, vin la pachet atât cu bune cât și cu rele, dar dacă le oferiți iubirea necesară, vor deveni prietenii voștri cei mai buni… probabil.

Text: Beatrice Gearbă

Grafica: Andreea Lazăr

Contact Us