Euroscola 2019 : Măriuca Talpeș – cofondatoare Bitdefender

În cadrul concursului Euroscola ediția a XII-a, elevii liceului vor concepe și vor implementa un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii, pornind de la povestea de succes a doamnei Măriuca Talpeș, fostă lăzăristă și cofondatoare Bitdefender. Una dintre cele mai energice prezențe din business-ul românesc, Măriuca Talpeș și-a stabilit ca obiectiv în ultimii ani restabilirea prestigiului meseriei de profesor, într-o societate în care discursul public despre acest domeniu se compune mai degrabă din exemple negative.

Pe data de 15 octombrie, în cadrul proiectului, elevii au avut deosebita ocazie să cunoască omul din spatele Bitdefender – companie românească ce oferă servicii de securitate cibernetică de mai bine de 18 ani, cu recunoaștere internațională. O persoană cu o energie debordantă si plină de voie bună, aceasta a povestit celor prezenţi copilăria, anii adolescenţei petrecuţi chiar în Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, dar și etapele și obstacolele pe care a trebuit să le depășească pentru a ajunge omul de succes de astăzi.

Maria Talpeș, în cadrul companiei Softwin, a creat și un department de programe educaționale, dedicat dezvoltării de software-uri educaţionale, numit Intuitext. A inițiat o serie de comunităţi, cum ar fi didactic.ro, olimpiade.ro şi suntpărinte.ro, dedicate părinților, elevilor și profesorilor din România. Aceste comunități fiind foarte răspândite și utilizate în cadrul școlilor din țara noastră.

Făcând referire la un articol recent apărut pe Edupedu, doamna Talpeș a ținut să vorbească și despre educația „viitorului”, despre competențele pe care școala și familia ar trebui să ni le formeze, în raport cu influențele lumii moderne și al dezvoltării tehnologiei. Noi, elevii, suntem în societate „rezolvatori de probleme”, iar viața este chiar căutatea problemelor, pe care nu le primim pe tavă. Doamna Talpeș este un model pentru fetele ce doresc să urmeze o facultate de tip real, un mediu ce pare rezervat doar băieților. În viziunea dumneaei, rolul profesorilor este esențial pentru a schimba această mentalitate greșită și învechită, în care fetele nu sunt îndrumate spre științe exacte, precum matematica, fizica sau informatica.

Modestă si dornică să raspundă tuturor curiozităților, doamna Talpeș a explicat pe înţelesul tuturor, ce îți trebuie pentru a ajunge acolo unde îți dorești, insistând atât pe educația formală, cât si pe cea informală. A încurajat elevii să învețe, dar totodată să se implice în cât mai multe activitaţi extrașcolare pentru a-și face o idee despre ceea ce vor să facă atunci când vor fi adulţi.

Curajul și voința sunt cele două trăsături care o caracterizează cel mai bine. Înființarea unei companii, după multe încercări eșuate, căreia puțini oameni îi acordau încredere, a reprezentat un pas uriaș care, după cum putem vedea, i-a schimbat complet viața.

Text: Sophia Cîrlan & Ina Câmpan

Contact Us