Anul acesta, tema proiectului Euroscola a fost „Educația construiește cariere, educația construiește vieți”. În contextul în care școala și educația sunt două noțiuni simple, dar foarte complicate în același timp, am întrebat trei participante ale concursului Euroscola „Ce înseamnă educația?”, în raport cu valorile sistemului nostru educațional și valorile UE.
Ioana P.: „Aș face următoarea analogie: fiecare dintre noi se naște neprelucrat, din punct de vedere moral și intelectual, asemenea unei piese de puzzle nedecupate, dar, odată cu inițierea în educație, începe și formarea noastră ca viitori cetățeni. Astfel, treptat, piesa este modelată, apoi finisată și în cele din urmă ajunge să capete o forma unică, mai târziu căutându-și locul în puzzle-ul gigantic supranumit societate. De la un punct încolo, depinde de fiecare dintre noi cum ne dorim să îmbunătățim piesa de puzzle, întrucât după anii obligatorii de școală este la latitudinea noastră dacă vrem să ne mărim volumul de cunoștințe sau nu. Prin educație înțelegem o dezvoltare atât la nivel micro (proprie), cât și la nivel macro (prin contribuția pe care o aducem mediului în care trăim). Societatea europeană este cunoscută din cele mai vechi timpuri drept un important centru cultural, o societate ce promova încă din antichitate principii și valori păstrate și respectate, la nivel mondial, și în zilele noastre. Astfel, încă de timpuriu oamenii au realizat că hrana minții și a sufletului este reprezentată de cunoaștere.”
Ina : „Educația în viziunea mea este ceva mai complex decât să memorezi sute de pagini pe băncile liceului sau să știi să rezolvi absolut orice problemă de fizică sau mate. Aș spune că un om educat știe să se integreze în societate, să accepte diversitatea din jur și să contribuie la expansiunea ei continuă. Un om educat este un om flexibil, maleabil și inteligent din punct de vedere emoțional. Noțiunea de educație devine cumva sinonim cu unitate, diversitate, empatie, conducând la împlinirea noastră – la muncă, într-o viitoare familie și nu numai. Educația are ca scop să înțelegi gândirea celor din jur, căci până la urmă « ea este cea mai puternică armă cu care poți schimba lumea » ( Nelson Mandela ). ”
Ioana C.: „Se presupune că dorința pentru cunoaștere nu este pentru toți și că odată încheiate studiile, nu există continuare, academic vorbind. Dar se rezumă oare educația numai la date, cursuri, examene și atestate? Schimbarea vieții individului educat este favorizată de contactul pe care acesta îl are cu mediul din jurul său. Oportunitățile sunt pentru toți – despre asta vorbește egalitatea europeană. Scopurile și metodele sunt și ele influențate de simplul fapt că « a ști » este una dintre cele mai importante resurse ale omului. Nu putem prezice viitorul sau nu putem afla substratul fiecărei probleme care ne apare în cale, dar știm cum să cunoaștem culturile diferit, știm să experimentăm noul, universalul, frumosul, tristul, egalul, corectul, incorectul și altele caracteristici ale existenței noastre simple și tot pe-atât de complexe.”
Text: Ioana Petrescu, Ina Câmpan, Ioana Cernat
Foto: Maria Iacob