Vară, soare afară, cine s-ar gândi la facultate în asemenea circumstanțe? Surprinzător, dar evenimentul a reușit să câștige atenția liceenilor, timp de 2 zile, petrecute la Mercato Comunale, în București. La început am fost rugați să alcătuim profilul universității noastre „de vis”, ca să știm ceea ce ne dorim să găsim de fapt.
Computer Science Bit by Bit cu Alice Păcuraru, University of Manchester – „Orice experiență vă ajută”
Alexandra sau Alice, cum preferă să își spună, fostă LZRistă, ne-a vorbit despre cât de mult te maturizează plecatul de acasă, mutatul propriu-zis și despre cât de tare îi place să își petreacă timpul în noua ei cameră. Rememora cât de greu i-a fost în prima săptămână de facultate să se adapteze printre atâtea fețe necunoscute, dar a avut norocul de a se întâlni cu o veche prietenă, din anul II, care i-a fost de mare ajutor. Ne-a prezentat cum arată o săptămână de facultate și ne-a explicat cât de utile sunt cursurile cu „workshops” pe care le ia.
Balancing Achievement cu Pavel Stan, Drexel University – „Trebuie să ai un echilibru pe care unii nu îl caută”
Pavel ne-a captat atenția prin numeroasele povești despre trăirile și sentimentele pe care le-a încercat de-a lungul celor 3 ani de facultate terminați deja. Ne-a explicat care este diferența dintre arta împlinirii și reușita ca știință și ne-a făcut să înțelegem unde se intersectează aceste două noțiuni. A practicat alături de noi un exercițiu de meditație, prin care eu una am putut să retrăiesc momente inefabile, pe care sufletul meu le-a păstrat ca forță împotriva celor de care poate nu aș vrea să îmi mai amintesc vreodată.
Tech and Life cu Maria Vlăducu, New-York Institute of Technology – „E important să găsiți lucrul care vă face fericit și să luptați pentru el”
Maria ne-a mărturisit că s-a îndrăgostit iremediabil de NYC și ne-a îndrumat ca dacă ne dorim să facem ce vrem cu viața noastră, într-un mediu academic și serios, atunci să optăm pentru America. Din perspectiva ei, facultățile de acolo pun studentul pe primul loc, iar profesorii te ajută să te descoperi, fiind foarte implicați. A recunoscut, totodată, că a avut și perioade în care se întreba ce face cu viața ei, deoarece se considera un om responsabil… până să ajungă acolo.
Tell me more about your work cu Cristina Stana, Istituto Europeo di Design – „Nu trebuie să fii artist ca să ai un portofoliu”
Cristina și-a cucerit profesorii, fiind singura elevă care a avut portofoliul printat, experiența tactilă și senzorială fiind de neînlocuit, în viziunea sa. Ne-a specificat că principiul „calitate vs. cantitate” se aplică și aici și că cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă tu crezi în proiectele tale. „Follow yourself, not the trends” este motto-ul după care ea se ghidează și după care ne-a îndrumat să ne ghidăm și noi.
„Oui The North” cu Michelle și Valentina Goanță, Concordia University – „Montreal era fix stropul de Europa de care aveam nevoie”
Valentina ne-a recunoscut că a sunat-o pe mama ei să o întrebe cum se fierbe un ou – aceasta fiind una dintre barierele pe care un proaspăt student le poate întămpina. Pe lângă aceasta, Canada are și una lingvistică, pe care cele două surori ne-au recomandat să o îmbrățisăm, dacă auzim celebrul „Bonjour-Hi”. Ele cred cu tărie că informația/oportunitatea este acolo, dar că tu trebuie să o cauți, iar când cineva le-ar întreba dacă ar putea să ia încă o dată o decizie, ar alege același lucru, ar spune „Da” cu zâmbetul pe buze.
Cine se aștepta ca la final să ajungem să fim atât de nehotărâți, trecând prin atâtea orașe, țări și lumi, trăite prin prisma ochilor lor? Cât despre mine ce pot spune este că m-au convins încă o dată că alegerea pe care înclin să o iau poate fi bună și că, oricât de departe m-aș duce, tot de aici am plecat.
Text: Eva Nicolau
Grafică: Natalia Căpitanu