În fiecare zi mai bine de 16000 de tone de plastic ajung în ocean, punând toate formele de viață acvatică în pericol. Știri despre mamifere marine ce mor cu zeci de kilograme de plastic în stomac apar frecvent pe social media. Am ajuns într-o societate în care consumerismul primează în detrimentul mediului înconjurător, unde foarte multe dintre lucrurile pe care le includem în viața noastră sunt de unică folosință, de la paharele de cafea (care nu sunt reciclabile, oricât de mult le-am arunca noi în coșul pentru carton) la ambalajele ce ne protejează mâncarea, și ajung să polueze.
Trendul No waste a fost creat ca reacție împotriva tonelor de deșeuri aruncate fie în gropi de gunoi comunale, ca în țara noastră, fie în oceane. Acest curent are la bază cei 5 R ce definesc ierarhia managementului deșeurilor: refuză, reduce, refolosește, reciclează și descompune (eng. rot) – făcând referire la transformarea unor deșeuri menajere, precum resturile de mâncare, în compost ce poate fi ulterior folosit pentru plante. Scopul adepților filosofiei este să nu ajungă să arunce lucruri la gunoi, înlocuind plasticul cu materiale ca sticla sau metalul pentru a-și minimiza impactul asupra mediului.
Este destul de simplu să începi să faci schimbări mici pentru a reduce consumul de plastic. Poți folosi sacoșe reutilizabile din materiale textile sau biodegradabile și să porți cu tine un termos. Îți poți aduce mâncare de acasă ca să nu mai fii nevoit să îți cumperi sendvișuri împachetate în plastic. În urma interzicerii plasticului de unică folosință de către Parlamentul European, mai multe restaurante de tip fast food au trecut la paie de hârtie sau biodegradabile, însă dacă poți, refuză paiul.
În România stilul No waste nu este fezabil. Colectarea selectivă a deșeurilor nu este eficientă prin lipsa impunerii acesteia ca normă, însă oricum nu am ști ce și unde să punem. Reciclăm doar 3% din ceea ce se aruncă, deși există țări în Uniunea Europeană care reciclează mai mult de 50% dintre deșeuri. Plasticul este pretutindeni, iar o legislație aspră în acest domeniu nu există.
Este important să conștientizăm problemele mediului în care trăim și să avem încredere că orice schimbare pentru a ne îmbunătăți relația cu planeta se va vedea pe parcurs. Avem o singură casă și trebuie să avem grijă de ea.
Text: Sabina Bonciu
Grafică: Maria Iacob