Roma

Roma este ultimul film al regizorului mexican Alfonso Cuarón, cunoscut generației noastre pentru Harry Potter și prizonierul din Azkaban. Distribuit de Netflix, filmul prezintă povestea unei familii mexicane din anii ’70.

Cleo (Yalitza Aparicio), protagonista lungmetrajului, este servitoarea unei familii din cartierul Colonia Roma al capitalei mexicane. Ghidată de naivitatea sa, aceasta se îndrăgostește și rămâne însărcinată, numai pentru a fi părăsită. Nici familia în slujba căreia Cleo lucrează nu o duce mai bine. Antonio, tatăl, își abandonează soția și cei patru copii după o aventură, iar mama lor încearcă să fugă de realitatea acestui abandon.

Roma prezintă drama acestor personaje prin ochii unei amintiri. În acea perioadă tulbure, marcată de masacrul de la Corpus Christi, prezentat și în film, toți adulții au problemele lor ce contrastează cu viața fără griji a copiilor. O semi-biografie, filmul este inspirat din copilăria lui Cuarón, care și-a petrecut copilăria chiar vizavi de casa unde a filmat, în cartierul Colonia Roma.

Roma este un film despre familie, despre inocență și, totodată, despre suferință. Copiii își văd familia destrămându-se, iar mama lor se îndepărtează de ei, ceea ce-i face să se apropie și mai profund de Cleo, aflată în poziția viitoare mamă. Cleo, totuși, duce o luptă în suflet în legătură cu propria ei sarcină. După ce naște un copil mort, chiar ea recunoaște îndurerată că inițial nu își dorea să fie mamă. Familia este reunită după experiența tragică a morții bebelușului și încearcă o întoarcere la rutină.

Succesorul la fel de lăudatului Gravity, acest film nu avea cum să fie trecut cu vederea de critici, având o listă enormă de peste 200 de premii și nominalizări la Oscaruri, Bafta sau la Globurile de Aur. Tocmai această implicare emoțională a lui Cuarón, nu numai ca regizor, ci și ca producător, scenograf și scenarist, dar și naturalețea interpretării Yalitzei Aparicio, care nu avea experiență în domeniul actoriei, fac din acest film unul sincer și plin de sentimente pure.

Roma este filmul alb-negru pe care mulți îl așteptau de la Alfonso Cuarón, ce caută să păstreze standardul ridicat al cinematografiei mexicane impus chiar de el și de prietenii săi, Guillermo del Toro (Shape of Water – 2017) și Alejandro González Iñárritu (Birdman – 2014; The Revenant – 2015).

Text: Sabina Bonciu
Grafică: Alexia Chiriță

Contact Us