Toată lumea a auzit de „the red string of fate” care, ca orice fir sau pereche de căști, se rotește și se înnoadă în cele mai imposibile feluri, mai ales dacă îl ținem în buzunar. În timp, se formează atât de multe încâlcituri încât nu le putem ține socoteala, trecând prin viață și intersectându-ne cu situații și oameni noi. Legenda asiatică încearcă să aprofundeze o teorie a existenței umane și a sufletelor pereche, căci nimic nu se întâmplă accidental…
Oameni. Ființe atât de comune (în nenumărate sensuri ale cuvântului) care se zbat cu încăpățânare să lupte pentru idealul personal, chiar dacă nu toate dintre aceste intersecții întâmplătoare par să le aducă vreun câștig. Mai ales când acestea se fac pe repede înainte și se uită a doua zi. Astfel, cum putem să ne animăm viața ce pare să se piardă într-un val de anonimat?
În mod ironic și coincident, tot oamenii sunt cei ce leagă noduri de legătură în firul nostru. Prieteniile sunt importante, dacă nu esențiale, pentru supraviețuirea unui individ. Trebuie menționat că până și singurătatea este o prietenă ce trebuie vizitată cu moderație pentru momente de introspecție.
Dar pentru toate celelalte momente din viața noastră, ne trebuie un amic. Cel cu care râzi cu gura până la urechi. Cea cu care te îmbrățișezi, căreia îi spui mult mai multe decât plănuiai inițial. Cei cu care descoperi locuri și lucruri noi, cei cu care te-ai legat cât se poate de nesuperficial cu un fir roșu pentru un timp nedeterminat în circumstanțe ciudate și ideale.
Uneori nici nu trebuie să îi cauți. Contrar opiniei publice, părinții ar trebui să fie considerați printre cei mai buni prieteni ai fiecăruia dintre noi. Nu există piloni de susținere mai puternici decât ei și o bancă mai mare de cunoștințe mai mare decât a lor. Și pentru cei afectuoși există doar vești bune: părinții te vor iubi mereu cel mai mult.
În astfel de condiții de afecțiune și respect reciproc crește nu doar inima (ca miocard și sentiment inexplicabil), dar și mintea. Cu cea mai mare seriozitate, pe lângă fericirea incomensurabilă pe care ți-o aduc prieteniile, acestea te ajută să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, empatie, muncă în echipă și tot ce îți mai trebuie în CV-ul pentru facultate. Și lasă în urma lor niște amintiri de neînlocuit.
Deci, fă-ți un prieten nou astăzi. Sau dacă ești de părere că ai buzunarul prea plin cu firul tău și al prietenilor tăi, folosește-l pe celălalt. Sau adu-le aminte celor de lângă tine de importanța lor. Acordă-le atenția necesară creșterii unei plante.
Pentru că, în definitiv, relațiile de orice fel se păstrează ca o „Impatiens guinea”: cu niște apă din când în când, o rază de soare și multe conversații. Și o fundiță roșie la baza ghiveciului.
Autor: Yasmina Popa
Foto: Alesia Sora