Unu cu unu face… tot unu?

În secolul al XXI-lea, iubirea a devenit deja un lux. Viețile noastre, umplute până la vârf de muncă, studii și îndatoriri, nu mai permit tinerilor adulți să facă loc experiențelor romantice. Unii, din comoditate, vor să le evite. Emoțiile se agață, însă, de toți: inima îți bate mai tare, palmele îți transpiră, nu stai locului… te-ai îndrăgostit! Ține, oare, flacăra?

Probabil că, de-a lungul trecătoarelor noastre vieți, vom întâlni o varietate cât se poate de largă de cupluri: unele strânse, altele slabe, curajoase sau timide. Liceul este, de exemplu, unul dintre multele habitate ce au condiții propice dezvoltării de relații: mai stereotipice, mai neobișnuite, mai ca la carte și mai… neortodoxe. În orice caz, dragostea plutește mereu în aer, deși se mai întâmplă să-și bage nasul în viețile noastre și câte o zeitate pusă pe dezastre. Cu toții am văzut măcar o dată perechea de aur a liceului sau a clasei. Cei doi porumbei îndrăgostiți dintotdeauna parcă, sufletele pereche, tinerii de nedespărțit ce te fac de multe ori să te întrebi dacă nu cumva ar trebui să mai ieși și tu din casă, că poate te lovește și pe tine fericirea așa cum i-a lovit pe ei. Nimeni nu și i-ar putea închipui pe cei doi ca fiind în relații cu alte persoane, simplul gând fiind de neconceput. Idila lor este una scoasă din cărți (cuvânt cu cuvânt, am putea spune), iar viitorul le oferă și mai multă iubire, dacă este posibil. Conform așteptărilor tuturor, la întâlnirea de zece ani de la absolvirea liceului, cei doi sosesc împreună, încă purtând pe chipuri acele zâmbete inocente ca mărturie a iubirii lor. De această dată, însă, apar și cu trei copii de mână și încă doi în brațe. Ah, ce poveste frumoasă!

E de menționat faptul că, uneori, ne înșelăm și noi în privința noilor combinații. Cunoaștem probabil cel puțin o pereche de prieteni ce ar putea fi împreună pentru toată viața lor. Au și chimie, le plac aceleași chestii, se cunosc de mai bine de 10 ani, și ce să vezi: până și părinții vor să îi vadă căsătoriți. Toată lumea ar dori, poate, acest lucru, căci cum este posibil ca asemenea persoane să nu fie îndrăgostite? Nu se poate, nu vezi că sunt făcuți unul pentru celălalt?! Se dovedește, însă, contrariul: prietenia învinge speranța unei iubiri.

Pe lângă idilele perfecte din liceu, mai apare un alt tip destul de important de cuplu. Am auzit cu toții că opusele se atrag, nu-i așa? (dacă nu, recomand lecturarea urgentă a cărții „De 19 ori Katherine” de John Green) Avem nenumărate exemple ale acestui înțelept proverb, cum ar fi faimoasa combinație dintre marele sportiv al liceului și timida tocilară. S-au făcut deja prea multe filme și cărți (pe care romanticul din noi le adoră, evident) despre acest subiect paradoxal, dar niciodată nu ne vom sătura de el. Închipuiți-vă momentul tragic în care săraca fată își scapă, de atâtea emoții, cărțile, fix în mijlocul holului! Toți râd de ea în hohote și vai, nimeni nu o ajută să strângă dezastrul, căci nu vor să fie asociați cu o asemenea persoană. Atunci intervine eroul nostru, ce îi înapoiază lucrurile și o invită la o cafea. Restul este deja istorie! Mai avem, de altfel, și bizarul cuplu ce definește întru totul cuvântul „opus”. Vedem mereu băieți înalți cât munții la braț cu fete mici și delicate, ce par gata să se sfărâme în orice clipă. Nu judecăm, însă, aparențele: dragostea e dragoste! Există, totuși, și un mic obstacol peste care sperăm să treacă cu bine: cum își vor face ei poze împreună? Doar trebuie să posteze ceva pe Instagram!

Următoarea combinație sigur vă va părea cunoscută, din păcate. Am avut, sau încă mai avem (îmi pare sincer rău dacă acesta e cazul), acel „minunat” cuplu ce ține neapărat să le dovedească tuturor cât de mult se iubesc. Să fie clar, nu vorbim aici despre scrisori de dragoste, săruturi romantice în ploaie sau declarații spontane în fața întregii școli. Acelea ne plac și nouă. Este vorba despre două persoane care pur și simplu nu pot (sau nu vor) să înțeleagă că nu sunt chiar singuri în liceu, și poate ar trebui să se mai oprească din pupat. Pe mesele de la cantină, afară în curte sau într-un colț al clasei (fix lângă ușă sau coșul de gunoi, ce contează că ceilalți vor să le folosească din când în când), chiar nu contează. Orice spațiu este potrivit pentru declarațiile lor publice de dragoste ce utilizează mai puțin mintea si mai mult… corpul. Am vrea să ne ștergem din cap acele imagini pline de orori, dar probabil că nu vom reuși niciodată, având în vedere insistența admirabilă a celor doi porumbei.

Acestea fiind spuse, este ușor de observat cât de importantă și „la modă” este iubirea. În ziua de azi, a devenit ceva indispensabil, fiind căutată (dar nu și găsită!) de mulți. Să sperăm că, într-o zi, ne vom găsi toți jumătatea, și ne vom bucura și noi de aceste minunate sentimente. Dacă nu, putem începe încă de pe acum să căutăm centre de adopție pentru pisici. Niciodată nu e prea devreme!

Text: Eliza Niculescu
Foto: Călin Albu