Manifest pentru noi înșine

Sunt întrebată de foarte multe ori din ce motiv mă implic în atât de multe activități extrașcolare. Adică, totuși, de ce nu-mi acord mai mult timp liber? Bineînțeles că acesta joacă un rol important și este absolut necesar oricui, trebuie să ne acordăm timp și pentru a ne uita la pereți și atât. Dar trebuie să existe un echilibru între muncă și odihnă. Așa că nu mă holbez la pereți mai mult decât e nevoie.

Încerc să le fac pe toate acum pentru că mai târziu are potențialul foarte dezvoltat de a se transforma în niciodată, iar anii de liceu sunt cei care ne oferă ocazia de a le testa pe toate, de a gusta din fiecare domeniu de activitate. Tot ceea ce ne trebuie nouă, liceenilor, este inițiativa de a ne implica.

Am observat încă din anii din școala generală că nu rezonez cu adevărat cu partea de materii reale, așa că, la finalul acestui ciclu școlar, am decis să mă îndrept către un profil umanist. Și a fost o alegere minunată, fiindcă, astfel, mi-am găsit adevăratele pasiuni. Am început să mă implic în cluburi de lectură, să scriu pentru revista liceului, să particip la concursuri de public speaking și scriere literară. La început, am crezut că voi urma o carieră în jurnalism, însă, pe măsură ce timpul a trecut, nu am putut să ignor interesul pe care-l acordam situației politice din țară și din afară. Pentru a afla cu adevărat dacă îmi place acest domeniu, m-am implicat în conferințe Model United Nations și European Youth Parliament și în concursuri de dezbateri. Am ajuns la concluzia că drumul meu ar putea fi calea diplomației. Și, deși este un domeniu pe care încă-l analizez, sunt sigură că o să mă intersectez cu el în viitor.

Am făcut un foarte scurt rezumat a ceea ce am făcut până acum, fiindcă am același statut ca cel al majorității care citește acest articol. Suntem liceeni, avem un mare potențial și putere de decizie, ar fi păcat să nu fructificăm cunoștințele noastre vaste din atâtea domenii, pentru a-l găsi pe cel care ni se potrivește cu adevărat. Fiecare an care trece înseamnă că ne aflăm și mai aproape de momentul alegerii, presiunea devine mai apăsătoare, iar noi ne regăsim în situația în care fie avem prea multe opțiuni și nu știm ce ni se potrivește mai bine, fie nu avem nicio opțiune reală și nu ne vedem practicând nicio meserie din cele cunoscute. Ei bine, nu e cazul să ne pierdem speranța! Fiecare zi e valoroasă și unică prin ceva, iar noi îi putem oferi un plus. Folosește zilele rămase pentru a te implica în cât mai multe chiar dacă nu ești sigur că ceva îți va plăcea sau nu. Poți avea surprize majore. Avantajul implicării în activități cât mai diferite este și acela al persoanelor noi pe care le cunoști și al prieteniilor pe care le poți lega. Partea academică este importantă, desigur, însă a învăța să comunici, să socializezi, să fii capabil să rezonezi cu nevoile altora și să-ți oferi ajutorul sau poate chiar să-l primești din partea altcuiva joacă un rol vital pentru viitorul profesional și personal.

Încetează să mai vânezi diplome, certificate și adeverințe. Urmărește esențialul. Cunoaște, află, lasă-te năpădit de curiozitate și pornește. Orice drum începe cu primul pas. Orice vis este realizabil chiar dacă nu avem certitudinea că el se va întâmpla. Este lucru bine cunoscut că, mult mai importantă decât destinația, este călătoria, căci numai ea ne poate ajuta să învățăm să ne controlăm emoțiile, timiditatea, lipsa de încredere în sine, lipsa de speranță. Călătoria ne spune cine suntem.

Concurează cu tine însuți, nu cu reușitele altora. Sau, dacă îți dorești să concurezi cu cei din jur, concurează cu entuziasmul pe care-l au pentru ceea ce fac. Da, entuziasmul! Poate cel mai important factor în deciziile pe care urmează să le iei! Hrănește-l, visează. Nu poți ajunge mai departe decât locul și punctul proiectate de tine însuți. Prin urmare, fă din obiectivul tău ceva greu de atins, care poate părea imposibil.

Dacă nu ajungi chiar acolo, vei ajunge undeva aproape.

Text: Daria Popa
Foto: Monica Seiceanu

Contact Us