When Netflix is out of business

E vineri seară, după o săptămână de școală în care ai simțit că orice sursă de viață e încetul cu încetul furată din tine. Weekendul îți bate la ușă, dar parcă nu-l poți începe cum trebuie fără clasica seară de Netflix. Dar dacă serialul tău preferat ia o pauză neașteptată, la ce ne uităm?

O opțiune neașteptată ar fi: desenele animate. Acum știu ce întrebări urmează: „De ce să mă uit eu la așa ceva? Nu sunt pentru copii?”. Oferă-mi onoarea de a te anunța că lumea animată din zilele noastre a evoluat atât de mult încât creatorii de conținut au ajuns la concluzia că desenele animate nu sunt doar pentru sora sau fratele mai mic, ci pentru toată lumea. Așa au dezvoltat o parte din acest univers unde tu și eu putem să ne uităm la ele fără să pară prea ciudat.

Maturitatea din spatele lor începe de la detaliile de obicei stereotipizate în seriale ce acum sunt redate corect, cum ar fi relațiile gay, care în show-uri ca „Adventure Time” au parte de un final fericit. Faimoasa relație dintre Marceline și Prințesa Gumiță a ajuns în inima multor fani din simplul motiv că e construită ca o relație normală, fără ca vreuna dintre ele să aibă personalități flamboiante sau o colecție întreagă de tricouri în curcubeu. (Mențiuni de onoare la acest capitol le dețin și „Voltron” și „Steven Universe” care au reușit să introducă cu succes cupluri de același sex în relații mult mai strânse, ca logodna și căsătoria.)

Poate uneori e nevoie de o prietenie reușită ca un serial să meargă ca pe roate. „Miraculous” are la bază două prietenii interrasiale care sunt cel mai apropiat lucru de prietenia dintre tine și amicul tău cel mai bun. O chinezoaică și o franțuzoaică nu s-au înțeles niciodată mai bine ca Marinette și Alya, cum nici africanul Nino și francezul Adrien nu au fost încă detronați de pe locul întâi la cele mai reale prietenii.

Relații platonice reușite putem întâlni și în „Regular Show” unde Mordecai și Rigby sunt duetul trăsnit care intră în cele mai imposibile situații. Dacă vei avea vreodată nevoie de o sursă de umor dedicată special milenialilor, aici vei reuși să stai cu zâmbetul până la urechi și să fii hipnotizat episod după episod de un serial care te înțelege. Și care îți înțelege și simțul umorului.

Dar cu toate floricelele și amuzamentul pe care desenele animate îl aduc, fiecare dintre cele deja menționate și multe altele au substraturile lor întunecate ce le fac și mai ușor de devorat. De la părinți reci și prea protectivi sau figuri materne pierdute la galaxii depărtare, până la emoțiile negative ce pot fi ușor manipulate, vărsare de sânge și teorii ale conspirației subtil introduse într-un show „pentru copii”. Toate acestea te țin cu sufletul la gură și, fără să-ți dai seama, termini un întreg sezon într-o singură noapte.

În definitiv, ai atâtea opțiuni de la atâția animatori talentați încât e aproape imposibil să nu găsești ceva pe placul tău care să ocupe golul pe care Netflix nu-l poate umple. Iar acum poate te întrebi „Unde se află fiecare dintre aceste detalii întunecate?”. Ei bine, urmărește și vei afla.

Text: Yasmina Popa
Foto: Alesia Sora

Contact Us