Mișcarea #MeToo

Dacă folosești rețele de socializare ori consulți din când în când mass-media este imposibil să nu fi auzit de #MeToo. În mai puțin de un an mișcarea a ajuns un fenomen global care a făcut cunoscut numărul șocant al victimelor agresiunii sexuale. Este aproape imposibil să deschizi Facebook-ul fără să auzi de încă o poveste a unui supraviețuitor al hărțuirii sexuale. Însă ce este mișcarea și care este scopul ei?

#MeToo este o mobilizare socială care a pornit în urmă cu aproape un deceniu de la activista socială americană Tarana Burke. Ea urmărea să le ofere victimelor agresiunii sexuale un spațiu sigur pentru a-și împărtăși poveștile și pentru a primi susținere fără teama de a fi stigmatizate. Popularizarea hashtagului a venit însă de la actrița Alyssa Milano, cea care scos la iveală scandalul Harvey Weinstein. Ajuns apoi în atenția presei, a dat startul unui fenomen mondial de schimbare.

În mai puțin de un an, mișcarea s-a răspândit în toate colțurile lumii, devenind în scurt timp mai mult decât o platformă de comunicare. În Franța, hashtagul a fost modificat de jurnalista Sandra Muller #balancetonporc (denunță-ți porcul) și a devenit unul dintre principalele mijloace de acțiune împotriva hărțuirii sexuale. Jurnalista speră că prin procesul împotriva agresorului ei, Eric Brian, va schimba legislația actuală, care ia în considerare abuzul sexual numai în cadrul serviciului. Din cauza termenilor restrictivi agresorul poate da victima în judecată pe motiv de calomnie. Pentru a câștiga procesul, ea va trebui să demonstreze că interacțiunea în cauză s-a petrecut într-un cadru oficial. Și reforma socială promisă de președintele Emmanuel Macron beneficiază de pe urma hashtagului și a cazului lui Muller. Ministerul de gen redactează un proiect de lege care va descuraja hărțuirea sexuală prin amenzi.

Mișcarea a reușit să le ofere o voce și supraviețuitorilor agresiunilor sexuale din India. Deși nu este prima dată când femeile protestează împotriva toleranței abuzului sexual, este prima dată când pot fi observate consecințe. În anul 2008, actrița Tanushree Dutta a depus o plângere penală împotriva actorului Nana Patekar pe care îl acuză de hărțuire sexuală. Cu toate că dovezile erau concludente, reacția publică violentă a forțat-o să se retragă pentru un timp din industrie. La 10 ani după incident, ea a avut curajul să își spună din nou povestea. De data aceasta a fost ascultată. Nu numai atât, dar mărturiile altor femei agresate au început să fie auzite. Se observă schimbări în opinia publică, mai ales datorită demisiei ministrului adjunct de afaceri externe M.J. Akbar, acuzat de viol de 20 de femei.

Cu toate că în societatea românească subiectul agresiunii sexuale este încă tabu, femei și bărbați și-au spus poveștile folosindu-se de #MeToo. Din punct de vedere cultural, efectele mișcării și rezultatele ei se diferențiază în funcție de problemele fiecărei țari. Un efect tangibil în România este implementarea unei noi legi conform căreia hărțuirea de orice fel în public sau în privat este sancționată prin amenzi de până la o sută de mii de lei. De asemenea, pentru că în România activismul social nu se practică doar pe social media, în data de 16-17 octombrie 2018 a fost organizat un marș împotriva violenței domestice. Peste 500 de oameni au mers între Piața Victoriei și Piața Universității. Alături de ei au fost și reprezentanți ai ambasadelor Suediei, Statelor Unite ale Americii și Franței care le-au arătat victimelor, majoritatea femei, că nu sunt singure. Obiectivul marșului a fost propunerea alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru programe de prevenție a agresiunii sexuale și modificarea Codului Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue și dacă victima își retrage plângerea.

Cu toate acestea, problema hărțuirii și abuzului sexual de-abia începe să fie conștientizată. Va mai trece mult timp până când agresorul nu va mai fi tolerat și justificat. În România, mișcarea subliniază nevoia de schimbare și de sprijin a victimelor agresiunilor sexuale. Arată necesitatea unui mediu confortabil lipsit de prejudecată conform căreia victima este vinovată.
Deși sunt doar două cuvinte, #MeToo a reușit să le ofere victimelor agresiunii sexuale curajul de a-și spune povestea și de a căuta să schimbe societatea în care trăiesc.

Text: Andreea Baciu
Grafică: Alexandra Bărbulescu