Midterms 101

Toți am avut, în ultima vreme, rețelele de socializare pline de știri despre alegerile americane din 6 noiembrie, așa-numitele midterms. Înainte de a dezvolta acest subiect, este important să știm, mai întâi, cum funcționează sistemul american de vot și de ce sunt aceste alegeri importante.

În sistemul electoral american, există mai multe tipuri de alegeri, însă doar două de tip federal, având loc în aceeași zi în toată țara. Președintele este singurul ales în mod indirect, prin electori, o dată la patru ani. Congresul, puterea legislativă – un echivalent al Parlamentului – este ales prin vot direct. Camera Reprezentanților, echivalentul Camerei Deputaților, este ales la fiecare doi ani, adică de două ori pe parcursul mandatului prezidențial, o dată concomitent cu alegerile prezidențiale și o dată în mijlocul mandatului – de aici termenul midterms. Senatorii au mandat de 6 ani, o treime din Senat fiind supusă votului popular la fiecare doi ani. De asemenea, există 36 de state care își aleg guvernatorii în timpul midterms.

Istoric vorbind, midterms sunt cunoscute drept un moment în care partidul președintelui ales pierde teren din punct de vedere electoral, iar aceste alegeri nu au făcut abatere de la regulă. Democrații au câștigat majoritatea în Cameră și au avut multiple victorii în alegerile guvernatoriale. În Senat, republicanii și-au menținut (și chiar și-au mărit) majoritatea, în parte și datorită faptului că, dintre cele 51 de poziții senatoriale republicane, doar 9 au apărut pe buletinele de vot. Statisticile indică faptul că femeile, minoritățile, dar și persoanele până la 50 de ani au votat preponderent cu democrații.

Alegerile din 6 noiembrie nu au fost doar o victorie a Partidului Democrat, ci și o victorie a diversității și a feminismului. Printre demnitarii aleși se numără 11 femei senator, 9 femei guvernator și peste 100 de reprezentante. Totodată, în timpul acestor alegeri au fost alese primele femei musulmane, primele femei amerindiene, dar și primul guvernator gay. Statele Massachusetts și Connecticut și-au ales primele femei de culoare în funcții publice, Tennessee și Arizona – prima femeie senator, Maine – prima femeie guvernator, iar în Texas au fost alese primele femei hispanice.

Pierderea suferită de republicani în Camera Reprezentanților se va traduce, cel mai probabil, într-o serie de proiecte de lege blocate de către democrați. Abrogarea Obamacare, – un program federal introdus de președintele Obama ce are ca scop oferirea de asigurări medicale unor segmente vaste din populația americană – visată de mult timp de republicani, va fi mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

De ce sunt midterms importante? În primul rând, ca orice alegeri, reprezintă un prilej de exprimare liberă a convingerilor politice, dar și de a lua decizii în mod direct în legătură cu țara în care locuiești. În al doilea rând, activitatea Congresului se răsfrânge asupra multor aspecte ale politicii americane, nu doar interne, ci și externe, așa că schimbarea componenței acestuia ar putea duce chiar și la modificarea politicii americane la nivel mondial.

Între timp, până aceste modificări vor ajunge să aibă un impact și asupra noastră, tot ce putem face este să așteptăm următoarele alegeri din România, cele europarlamentare din mai 2019, și – dacă avem ocazia – să mergem la vot.

Text: Sabina Bonciu
Grafică: Alexandra Tuță

Contact Us