Casele de la Hogwarts – LZR ZODIAC (sau varianta Lazăr)

La fel ca majoritatea generației de post-mileniali, la fel ca aproximativ 90% din populația Lazărului, am citit stufoasa serie „Harry Potter”. Și totuși există un 10%, o minoritate de încuiați, care la mai bine de 20 de ani de la apariția primului volum, tot nu s-a apucat sau tot n-a terminat de citit volumele. „Harry Potter” a căpătat deja statutul de religie și figurează în topul celor mai vândute cărți ale tuturor timpurilor, alături de Biblie și Coran. Ce mai așteaptă atunci acești muritori de rând? Oricare le-ar fi motivele, indiferent că adresezi o întrebare despre HP unui pitic de clasa a 5-a sau unui elev de a 12-a, care a citit sau nu seria, acesta îți va rezuma acțiunea astfel: „mulți vrăjitori, mături și vreo 4 case în care sunt împărțiți”. Le voi trece în revistă ulterior, dar mai întâi trebuie să fac o precizare esențială- știu că vă plac zodiile (și mie îmi plac într-un fel ciudat), dar orice comparație ulterioară sau încercare de interpretare stelară este interzisă. În timp ce zodiile se bazează pe așezarea stelelor și luna nașterii, care determină o anumită personalitate sau atitudine, repartiția în casele HP are la bază calitățile fiecărui individ.

Gryffindor înseamnă curaj și îndrăzneală, Hufflepuff– optimism, ambiție, toleranță. Ravenclaw surprinde inteligență și înțelepciune, Slytherin– viclenie, autoconservare, capacitatea de a lua decizii pe cont propriu.

Acum vine partea în care mă dau drept pălărie fermecată. La profesori situația este foarte ușoară, cum defectele și calitățile ies ușor în evidență. Problema e la elevi, cu toții au rezonat cumva cu povestea lui Harry Potter, un model pentru ei, ceea ce îi determină să se identifice automat cu casa Gryffindor. E ideal, în aparență, să faci parte din aceeași casă precum trioul consacrat, dar cazurile în care aparții 100% casei Gryffindor sunt rare. De exemplu, eu sunt cam 60% Gryffindor (simbolul focului) și 35% Hufflepuff (simbolul Pământului), iar în același timp sunt Balanță (zodie de aer) – o contradicție nu tocmai ușoară. Am păstrat acel 5% pentru Slytherin, să fiu în pas cu tendințele liceelor bucureștene. Personalitatea lăzăriștilor iese în evidență la ore, dar mai ales în pauza de 5 până la 10 minute. Cei care vorbesc muuuult și bine sunt Hufflepuff și Gryffindor, iar cei care analizează conversațiile sunt Ravenclaw. Elevii din Lazăr sunt aspiratoare de bârfe, acum depinde în ce scop le folosesc– „are you a proud Slytherin or a smart Ravenclaw?”. În cercul restrâns de prieteni, potrivirile mele au fost corecte. În mare, poți încadra foarte ușor persoanele într-o casă HP, dar ce te faci când dai de o persoană care doarme sau mănâncă mai mult decât vorbește? Sunt activitățile preferate ale liceenilor, trebuie să recunoaștem, dar e momentul să-i provocăm puțin pe teren, dacă nici măcar social-media nu-și mai face efectul.

Indiferent de casa în care te regăsești, trebuie să fii cât mai încrezător în reprezentanții ei, oricum pălăria magică nu se va răzgândi pentru tine. În dragoste, nu există o rețetă a relațiilor dintre casele HP, dar dacă jumătatea ta se încadrează în aceeași casă, va fi o relație de lungă durată, tumultoasă cum spun „specialiștii”. Banii și cariera vor veni de la sine, dacă îți pui în valoare abilitățile.

Dacă încă ai dubii, intră pe celebrul și citatul quiz de pe Pottermore sau Buzzfeed. Noua colecție toamna- iarnă a intrat în magazine, deci nu e prea târziu să dai o fugă până în mall pentru un hanorac personalizat și un pandantiv tematic!

Text: Ina Câmpan
Foto & Grafică: Miruna Maria Stanciu & Balaban Iorgu

Contact Us