De ce e Bucureștiul neprietenos pentru turiști?

Bucureștiul este un oraș destul de micuț în comparație cu alte capitale europene ca Londra, Roma sau Paris. Totuși „Micul Paris”, numit de câteva publicații „o nestemată ascunsă a Europei”, este asaltat de turiști în fiecare vară. Românii sunt un popor ospitalier, însă capitala are defecte ce fac orașul destul de neprimitor pentru turiști.

În primul rând, metroul. Nici localnicii nu s-au obișnuit cu schimbarea porților de intrare de la metrou. Vara trecută au fost schimbate automatele din majoritatea stațiilor, iar soluția pentru a rezolva o problemă a cauzat altele. Săgeata de pe cartelă, ce marca sensul de introducere a acesteia în aparat, și-a pierdut rostul. Acum, în cazul majorității stațiilor, căci există și excepții, faptul că Metrorex a ales să nu modifice design-ul cartelelor, săgeata este doar un motiv de confuzie pentru bucureștenii neobișnuiți cu metroul, dar, în special pentru turiști.

Tot în zona transportului public, RATB reprezintă o problemă pe două fronturi: cardul și controlorii. Până acum 10 ani, biletele de RATB erau bilete de hârtie, de una sau două călătorii. Acum există carduri reîncărcabile Activ sau Multiplu, însă instrucțiunile de folosire ale aparatelor de validare furnizate de RATB sunt greu de înțeles și pentru bucureșteni. Cât despre controlori, măcar o dată am pățit-o să nimerim cu un controlor ce făcea exces de zel prin autobuz. Majoritatea controlorilor nu știu engleză, așa că turistul nu are nicio șansă să se înțeleagă cu respectivul, darămite să-i spună că nu a înțeles cum se validează cardul.

O altă problemă ar constitui-o lipsa de materiale în limba engleză a muzeelor. Este adevărat, există excepții, iar biletele la muzeu sunt destul de ieftine, însă nu există ghiduri audio nici în română, iar turul ghidat al muzeului nu este disponibil  în toate muzeele. O altă lipsă de engleză îngrijorătoare este cea din meniurile restaurantelor. Doar cele din Centrul Vechi au meniuri și în limba engleză, însă unele nu sunt traduse cum trebuie, iar turistul nu mai știe ce mănâncă.

O ultimă problemă care ar merita amintită este o problemă ce devine vizibilă și pentru bucureșteni odată ce călătoresc în străinătate: lipsa indicatoarelor stradale. Faptul că în Centrul Vechi trebuie să înaintezi 300 de metri pe o stradă doar pentru a-i vedea numele este îngrijorător. Indicatoare pietonale către marile atracții nu există, iar cele rutiere sunt aproape inexistente. Acum există Google Maps și hărți în ghidurile turistice, însă acestea nu este un motiv sau o scuză pentru lipsa respectivelor indicatoare.

Bucureștiul nu își dorește a fi un oraș neprimitor, însă are sigur câteva probleme, iar noi, ca localnici, putem doar să încercăm să ajutăm turiștii ce se confruntă cu ele.

Text: Sabina Bonciu
Grafică: Andreea Lazăr

Contact Us