Trei motive(și jumătate) care ar trebui să te convingă să renunți la posterele cu vedeta preferată

În viață poți fii sigur de destul de puține lucruri. În schimb un lucru ce poate fi întâlnit atât în societatea modernă cât și în cele precedente este idolatrizarea. Acțiunea aceasta care presupune a iubi cu pasiune, a adora, se manifestă în prezent ca și în trecut. Singurul lucru care variază de la vreme la vreme sunt idolii, trecând de la zeități ridicate în temple la celebrități injectate cu jumătate de litru de acid hialuronic. Sistemul prezent de valori permite persoanelor de oricare natură, fie cu o influența de orice tip să între în sufletele oamenilor de pretutindeni. Aceștia orbiți de ceea ce pare ori și-au dorit vreodată sau nu s-au gândit că le trebuie se degradează sub lumina bună în care sunt puse persoane nocive.

Așadar voi încerca să prezint într-o manieră nu foarte academică efectele idolatrizării, urmând a descrie 4 motive pentru care perna brodată cu numele lui sau al ei ar trebui să umple doar coșul de gunoi.

1. Divinizarea

Termenul ce poate sună prea radical e cât se poate de potrivit pentru descrierea unei situații în care un individ atribuie altuia calități pe care acesta poate nici nu le are. Omul căutând modele acceptă chiar și trăsăturile complet greșite pe care le descoperă la o persoană pe care o invidiaza. Le acoperă, le modifică, le înlocuiește cu altele bune, se agăță de fiecare gest pentru a demonstra teoria greșită. Toate acestea că în final să ateste cu certitudine că el/ea este perfect/ă, tânjind la ceva ce în realitate nici măcar nu există.

2. Izolarea

Deoarece lucrurile nu se opresc la divinizare, următorul motiv prezetat este o stare subsecvență ce îl cufundă pe om în ape și mai tulburi. Nu numai că acest efect reprezintă distorsionarea realității ci chiar creează utopia în care fiind alături de individ, contactul cu realitatea devine opțional. Astfel visatul cu ochii deschiși consumă timp prețios ce ar fi putut fi folosit spre exemplu pentru dezvoltarea unei abilități sociale. Așadar aflăm că ceea ce este frumos nu este întotdeauna și sănătos, iar senzația că se aud bătăi în lemn este cel mai probabil de la mamă care bate în ușă iar nu Justin Timberlake care cântă la nuci de cocos.

3. Dezamăgirea

Astfel va începe fără excepție una din cele mai grele etape atunci când se va observă că adevărurile ascunse ies la suprafața. Toată strădania de a ascunde și de a înțelege, tot timpul pierdut cu gândurile duse departe la persoană respectivă, toate acestea vor fi în zadar atunci când realitatea trebuie înfruntată: ”Cum adică nu știe cine sunt?” , “L-am văzut la un concert și nu m-a crezut când i-am zis că avem împreună doi copii.”
Așadar, deși în imaginație viața este frumoasă, Justin Bieber la fel , asta nu înseamnă că te vei căsători cu el.

4. …

Concluzionând toate cele spuse mai sus, idolatrizarea ca practică este…oh! Chiar nu pot să mă concentrez acum. E în direct de 15 minute la emisiunea mea preferată. Știi ceva? Orice altceva poate să aștepte; acum trebuie doar să îmi găsesc șosetele preferate imprimate cu figura lui…

Text: Gabriela Dumitrescu
Grafica: Andreea Lazar <\em>

Contact Us