Roman Holiday – Ghid pentru călătorul de loisir

Se transmite live de la Roma. Buongiorno, la grande bellezza, amore mio și toate cele bune. Nu mă aflu într-o cafenea tip, de pe o stradă retrasă, de unde aud în surdină un “O sole mio” cântat de un violonist stradal din apropiere, în timp ce îmi savurez prosecco-ul și îi fac ochi dulci chelnerului cu un zâmbet fermecător.

Ci într-o piațetă. Sprijinită de un gărduleț (toate bordurile erau ocupate).

Și în acest cadru tragico-ridicolo simt că este timpul să contemplez asupra alegerilor mele în legătură cu a) câte înghețate este sănătos și acceptabil din punct de vedere social să mănânc în 48 de ore (întreb pentru un prieten), b) aplicațiile meteo pe care le folosesc pentru că 20°C sunt la fel și în română și în italiană, iar puloverul pe care îl port le-a luat de bune și nu s-a așteptat la o întâlnire de gradul 0 cu un soare dogoritor și aer umed, c) Italia și italienii, la modul general.

Concluziile mai jos:

  1. A nu se da banii de mâncare pe haine. Ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să îți lase gura apă când treci pe lângă un PIZZA PASTA DOLCI cu plasele de la shopping în mână. Nu ești Carrie din Sex & The City. Vogue nu te hrănește mai mult decât cina. Ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să îți lase gura apă în fața vreunei vitrine. Fructele de mare și cele trei tipuri de înghețată oferă satisfacția trupească, dar parcă nici brandul cu doi de C nu e de lăsat deoparte.
  2. Mersul pe jos face piciorul…frumos? Se va vizita, se va cutreiera în lung și în lat, de la Fontana la Columna, de la Palazzo la Basilica. Încălțările, cu cât mai comode cu atât mai bine. Deci…sandale cu șosete, anyone?
  3. În Roma, orice standard/ etalon/ nivel de referință pentru trafic va fi restabilit. Pe lângă faptul că îți riști viața, și nici măcar nu dramatizez situația(!) de 3 ori când traversezi un bulevard, toată lumea din jurul tău tratează acest lucru cu nonșalanță, adică fără claxoanele și invocările de mame autohtone.
  4. Poți trăi o zi întreagă din mostrele de parmezan și pâinicile pe care le primești pentru degustat în magazinele cu suveniruri. Buono como il pane. Fără alte dezvoltări.

Acum că am stabilit în linii mari scenariul unui Roman Holiday ideal, mi-am dat puloverul jos și am ochit și o gelaterie, a treia căreia îi voi călca pragul astăzi…dar cine le mai numără? Buona vacanza!

Text: Ioana Pană
Grafică: Andreea Lazăr