Festivalul de teatru pentru adolescenti „Victoria Art”

Victoria Art ne-a încântat, în weekendul nouă-zece decembrie, cu un festival de teatru în care au reunit o duzină de trupe de amatori, care au avut trei săptămâni la dispoziție să pună la cale câte un spectacol. La final, echipele au fost jurizate de către actori profesioniști și au primit premii din partea sponsorilor.

Deși duminică s-a început slab, cu o reprezentare a piesei „Pygmalion” de George Bernard Shaw, am fost cu toții plăcut surprinși să vedem puse în scenă secvențe memorabile din filmul „Footloose”. Micii actori au fost credibili și au surprins cele mai importante momente, păstrând spiritul personajelor și excelând prin originalitatea execuției și a subiectului ales.

Să cadă cortina… începe spectacolul coincidenței și al iluziilor. Publicul parcă devine din ce în ce mai atent când aude că urmează o piesă consacrată a lui Shakespeare: o reinterpretare a operei „Visul unei nopți de vară”. Urmează un eșec sau un succes răsunător? Un decor sărăcăcios, însă personajele apar rând pe rând. Elementul surpriză sunt desigur echipa de muncitori gălăgioși care își încruțișează pașii cu zânele într-o pădure, în toiul nopții. O comedie ce aduce în prim-plan teama, fuga de iubire, jocul interesului propriu. Am râs alături de cei din sală, m-am cutremurat de gândurile îndrăgostiților, am aplaudat cu toții în picioare trupa ACTION!

De la comedie la tragedie sau dramă sunt pași mărunți, iar festivalul a reușit să poarte un spectator oarecare, un adolescent visător, prin lumea spectacolului, a teatrului și a emoției. Oamenii se pot îndrăgosti la „a doua vedere”, în ciuda unui handicap fizic/moral? Celebrăm iubirea în „Bloody Merry End”, un musical ce se vrea a fi o comedie noncomformistă.

În ciuda pauzelor prea lungi dintre spectacole și unor glume nesărate, am rămas la teatru pentru un final grandios. O răscruce ne poate schimba viața. 5 perechi, 5 povești, toate legate de un înger aflat sub roțile mașinii. A rămas în mijlocul drumului de fiecare dată. De ce? Pentru că „oamenii sunt o cauză pierdută…vor rămâne drăguți și naivi”…Oricum pe toți ne așteaptă la finalul potecii abisul.

S-a jucat pentru ultima dată și „Otrava iubirii”, pe care unii dintre noi am revăzut-o cu plăcere pentru a noua oară sau cu uimire și cu zâmbetul pe buze pentru prima dată. Un grup de prietene precum al tău, cu lipiciul și certurile aferente, din cauza unor Făt-Frumoși, închipuiți sau nu, ne prezintă o altfel de poveste. Piesa ar putea fi considerată un „Romeo și Julieta” mai actual? Mă învârt în jurul acestei idei, deși Romeo e plasat în spatele cortinei, în spatele lacătului prieteniei. Finalul tragic al legăturii dintre fete ne duce cu gândul la problemele noastre de zi cu zi, la tematica serialelor pe care le urmărim conectați la laptop. Oamenii se schimbă, se maturizează, viitorul e mereu incert, dar vom iubi.

După „Otrava iubirii”, a urmat un musical al trupei Victoria Art. Deși spectacolul a fost întrerupt din cauza declansării alarmei de incendiu, actorii și-au revenit și au continuat impecabil spectacolul chiar dacă, la început, erau vizibil afectați. Povestea ni s-a părut absurdă, însă copiii și-au făcut treabă bine, reușind să treacă peste sperietură și peste dificultățile tehnice. A urmat gală de premiere, iar sala a răsunat de chiote și aplauze. Ne-am bucurat să vedem atât de multă lume în sală, din toate grupele de vârstă și din toate liceele, printre care foarte mulți boboci din Lazăr. Ne-am simțit bine de-a lungul zilei și ne-a făcut plăcere să asistăm la toate spectacolele. Îi felicităm pe cei din trupa Victoria Art pentru inițiativă și sperăm să vedem și mai mulți oameni la următoarele ediții!

Articol: Vlad Constantin & Ina Câmpan
Foto: Alesia Sora

Contact Us