De vorbă cu Domnul Navarro…

We are NATO, we are safe, we have solidarity, we support each other!

Acesta este modul în care, weekend-ul trecut -în cea de-a doua zi a Bucharest Model NATO Conference-, domul Jose Maria Lopez-Navarro, ofițer informativ NATO și invitatul nostru la conferință, și-a început discursul.
Am avut în fața noastră, timp de două zile, un om puternic, un om cu o experiență de viață vastă și cunoștințe pe care mulți și-ar dori să le posede; dar cel mai important- am avut ocazia să fim spectatorii unui om dispus să își împartă măcar un fragment din cunoștințele sale cu noi. Având în vedere toate aceste lucruri, nu puteam să las o astfel de oportunitate să treacă pe lângă mine. Așadar, imediat după ce și-a terminat discursul, nu a mai reușit să scape de mine.

La fel cum fiecare basm începe și se termină cu ceva feeric, același lucru s-a întâmplat și cu mica noastră poveste -Conferința NATO-, în care am fost de-a dreptul absorbiți de-a lungul celor patru zile, deoarece fiecare invitat pe care l-am avut a avut cuvinte de admirație de spus la adresa noastră.

Când l-am întrebat despre felul în care privește conferința, domnul Navarro mi-a dezvăluit, încântat, că este foarte fericit pentru că a avut șansa de a participa. De asemenea, dânsul a ținut să sublinieze felul în care agenda celor patru zile este foarte cuprinzătoare, acoperind majoritatea agendei politice a NATO însuși. Continuând, domnul Navarro a observat faptul că oamenii din România cu care a avut plăcerea să lucreze sunt -iar acum voi cita din cuvintele dânsului- “oameni foarte pregătiți, cu înalte standarde de educație” ; “oameni care, în viitor, speră la un înalt nivel de performanță” ; “oameni excelenți și generoși” ; “lideri remarcabili ai viitorului” și în continuare speră la a avea cât mai multe șanse de a lucra, în diferite programe, alături de noi.

Pentru oricine face puțin research, nu va fi greu să aflăm faptul că domnul Navarro lucrează pentru NATO încă din Aprilie, 1994. Adică, în alte cuvinte, invitatul nostru lucrează acolo de 23 de ani. Așadar, cum curiozitatea mea nu a putut fi reprimată sub nici o formă, l-am întrebat: “Cum vă simțiți, să faceți parte dintr-o organizație ce deține o influență atât de mare asupra întregii lumi?” Mândru. Acesta este unul dintre cuvintele pe care Ofițerul Informativ al NATO l-a folosit pentr a-mi răspunde la întrebare. Domnul Navarro se simte extrem de mândru că poate face parte dintr-o organizație căreia îi pasă de siguranța noastră, de pacea dintre națiuni și de multe alte probleme. NATO este o organizație unică, datorită felului în care a răspuns la toate amenințările primite și este un lucru foarte mulțumitor a vedea cum aceasta s-a adaptat la schimbările mediului înconjurător, din 2014.

Desigur, nu m-am oprit aici. În continuare, am discutat despre felul în care NATO a luat măsuri în promovarea rolului femeii în pace și securitate, demonstrându-și în acelați timp suportul către implementația United Security Council Resolution (UNSCR) 1325, deoarece știam că, la acea vreme, domnul Navarro promova foarte activ aceste implementări . Rezoluțiile acestei implementări fac referire la îndepărtarea barierelor în participarea femeilor în prevenția conflictelor, pace și securitate și, nu în ultimul rând, fac referire la prevenția violenței sexuale. Drept răspuns, domnul Navarro m-a informat că acestea sunt unele dintre cele mai importante implementări ale politicii NATO și că toate dintre cele 44 de națiuni ar trebui să le accepte. În ultima vreme, a fost văzut un progres în ceea ce le privește, nu numai pentru că sunt mai multe femei ce lucrează acum la NATO, dar și pentru că rolul lor este mai bine recunoscut și a evoluat conștientizarea participării, prevenției și a protecției femeilor. “Viitorul poate doar să fie mai bun”, după cum a spus dânsul.

Acum, apropiindu-ne de final, l-am rugat pe domnul Jose Maria Lopez-Navarro să ne descrie experiența dânsului de-a lungul acestor zile la conferință- “A avea o conexiune cu NATO este foarte relevant, încurajator și evenimentul vostru este foarte promițător. Sunteți pregătiți să cooperați cu NATO și să vă angajați în viitoare evenimente. Sunteți conștienți de sarcinile fundamentale ale NATO și de ce înseamnă problemele NATO. “

Aceste cuvinte ne-au lăsat cu inima plină pe toți cei participanți la conferință.

„Am încercat să vă livrez unul dintre cele mai importante mesaje. Pe viitor, trebuie să fim din ce în ce mai încrezători.”

Și așa și-a încheiat domnul Navarro prestanța, urmat de o rundă de aplauze asurzitoare.

Articol: Flavia Banu
Foto: Raluca Rilla

Contact Us