De ce nu reușești să pui în aplicare rezoluțiile pentru noul an și cum poți schimba acest lucru

La începutul fiecărui an, mulți oameni își setează obiective și enumeră dorințe, având speranța (unii chiar siguranța) că se vor îndeplini. Un sondaj din 2017 arată că doar 9% din persoanele care își fac rezoluții pentru noul an reușesc să le pună în aplicare. Surprinzător este faptul că în topul obiectivelor anuale este slăbitul, urmat de organizarea mai bună a spațiului personal, a banilor și a timpului. Indiferent de rezoluție, specialiștii observă că manifestarea dorințelor și scrierea lor într-o listă duce la o creștere impresionantă a gradului de realizare a acestora.

Ok, am o rezoluție. O scriu și apoi ce se întâmplă cu ea? De aici pleacă problemele. De ce oare nu reușim să respectăm rezoluțiile pentru noul an? Există multe motive. Poate motivația nu e destul de puternică, dorința nu e deloc realzabilă sau, pur și simplu, intervin lenea și lipsa de interes.

În primul și-n primul rând, niciodată nu îți seta un obiectiv „prea general”. Nu te gândi la faptul că vrei să slăbești în acest an, fiindcă e mult prea vag. Spune „Vreau să slăbesc 2 kilograme în luna februarie”. Dacă îți setezi clar obiectivul, vor exista puține șanse să nu îl duci la bun sfârșit. În loc de „Vreau să citesc mai mult”, rezoluția ta ar trebui să sune cam așa: „Vreau să termin o carte în 2 săptămâni.”

Un alt lucru pe care îl facem greșit atunci când ne scriem rezoluțiile este că ne fixăm un obiectiv înalt pe care probabil nu îl vom atinge în doar 12 luni. Spre exemplu, pe lista dorințelor comune de anul nou ale oamenilor apare interesul financiar. „Vreau să am mai mulți bani” nu este o rezoluție realistă. Banii nu vor cădea niciodată din cer, deci cel mai bine ar fi să urmezi niște pași (ex: îți găsești un part-time job) pentru a-ți satisface dorința finală (aceea de a avea succes în plan financiar).

Și am ajuns la … motivație. Într-adevar, este cea mai importantă în acest demers. Degeaba îți scrii rezoluțiile, dacă nu le și pui în aplicare. Ca să nu intervină enervantul “am uitat să fac aia…”, încearcă să îți pui lista cu dorințe într-un loc accesibil. O să o vezi zilnic, iar scuzele de genul „nu am chef azi” și “lasă că de mâine mă apuc de treabă” nu vor mai exista.

Știu că nu e cel mai confortabil lucru din lume, dar să vorbești despre rezoluțiile tale cu familia și prietenii te poate ajuta enorm. Nu le ține secret, nu se știe niciodată cine se află pe aceeași lungime de undă cu dorința ta. În acest caz fericit, v-ați motiva reciproc și v-ați atinge mai repede obiectivul.

Întotdeauna să te răsplătești când faci progrese. Relaxează-te, ieși cu prietenii, marchează într-un mod plăcut succesul. Nu uita să bifezi sau să tai de pe listă obiectivele pe care deja le-ai atins. E satisfăcător să observi evoluția.

Și nu în ultimul rând, nu fi prea dur/ă cu tine. E posibil să nu poți pune în aplicare toate rezoluțiile, necesar e să îți dai tot interesul. Nu se întâmplă toate lucrurile anul acesta? Nu-i nimic. Viața e imprevizibilă. Reușești la anu’.

Autor: Ioana Răducanu
Foto: Miruna Rădulescu