Relațiile din adolescență… cu părinții?

Adolescența este acea perioadă din viața noastră în care vrem să experimentăm, să aflăm cât mai multe lucruri, să ne descoperim pe noi înșine. Totuși, de cele mai multe ori alegem să facem acest lucru pe cont propriu, sau, cel puțin, fără intervenția părinților. Nu există un anumit mod prin care să creezi o relație perfectă cu familia, dar cu siguranță există anumite îmbunătățiri pe care le poți face. Eu am descoperit 5 pași prin care te poți apropia de membrii familiei și care te vor ajuta să trăiești într-un mediu cât mai fericit și plăcut acasă.

  1. Descoperă o activitate pe care să o faceți împreună. Chiar dacă există diferența de vârstă, cu siguranță poți să descoperi că mamei tale îi place un serial la care te uiți și tu, sau și ție și tatălui tău vă place să jucați tenis. Pasiunile comune o să vă apropie și mai mult.
  2. O zi petrecută cu familia. Din când în când, în funcție de programul tău, alocă o zi părinților. Ieșiți în unul din localurile tale preferate, astfel o să ai parte de o zi cât mai reușită. Povestiți, râdeți și vorbiți cât mai mult. Comunicarea este un element esențial în orice relație.
  3. Onestitatea. Ea este cheia oricărei relații fericite și asta se aplică si cu părinții. Cu toate că sună aproape imposibil, trebuie să spunem adevărul cât mai des în fața lor. Evident, sunt anumite lucruri care pot fi „omise”, având în vedere că până la urmă nimeni nu e perfect. Familia este cea care va fi mereu acolo pentru a-ți oferi sfaturi, cu ajutorul cărora vei reuși să rezolvi cele mai multe probleme.
  4. Uneori acceptă ceea ce spun ei . Fiecare persoană în parte ar trebui să își susțină punctul de vedere, dar când vine vorba de părinți poate, în anumite cazuri, trebuie să le dai dreptate. Au câțiva ani de experiență în plus și, chiar dacă nimănui nu îi place să accepte asta, din când în când, au dreptate.
  5. Înțelegere. Ea trebuie să vină din ambele părți, întrucât chiar dacă suntem adolescenți, și noi avem diverse probleme. Stresul este un factor nelipsit din viața cotidiană și fără să vrem, uneori pune stăpânire pe noi. Atunci apar cele mai multe dispute și tot atunci apare cea mai mare nevoie de înțelegere. În momente de genul acesta, trebuie să înțelegi că, la fel ca tine, părinții tăi au atât zile bune, cât și zile proaste.

Relația cu familia este cea mai importantă în decursul vieții noastre. În timpul adolescenței, când avem multe dileme și descoperim lumea așa cum este, esențial este să ne aflăm în termeni buni cu părinții. Așa cum oamenii sunt diferiți, unici, așa sunt și relațiile dintre ei. Cele 5 sfaturi nu garantează o relație perfectă, dar vor contribui la crearea unui anumit nivel de echilibru între tine și părinți. Ceea ce trebuie neapărat să ai în minte, dacă îți dorești să te apropii mai mult de ei, este motivul. Dacă apreciezi cu adevărat o relație frumoasă și sănătoasă între voi, cu siguranță vei reuși să o ai.

Text: Iulia Lupașcu
Grafică: Maria Gazibar

Contact Us