Catalonia, unde pleci?

Peste câteva săptămâni vor avea loc primele alegeri din Catalonia, după ce un referendum declarat ilegal de către guvernul spaniol a dus la o declarație de independență din partea provinciei autonome. Guvernul spaniol a acționat prompt – și cu o forță disproporționată – împiedicând accesul în câteva secții de votare. Autonomia Cataloniei a fost suspendată, iar parlamentul și guvernul regional, dizolvate. Sondajele de opinie arată un avans al partidelor separatiste, aflat însă în marja de eroare. Deocamdată.

Catalonia este una dintre cele mai înfloritoare şi industrializate regiuni ale Spaniei, mândrindu-se de propria cultură şi identitate, dar, de asemenea, este şi una dintre cele mai independente regiuni ale acestei ţări. Catalonia are 7,5 milioane de locuitori şi produce 20% din PIB-ul Spaniei, din care însă primeşte înapoi doar 5%. Domenii precum turismul, fotbalul şi industria au transformat-o într-una dintre cele mai bogate regiuni ale ţării. Istoria distinctă a acesteia se întinde până în Evul Mediu timpuriu, mulţi dintre catalani se văd ca o naţiune separată faţă de Spania.

O scurtă istorie a Cataloniei? Catalonia îşi are începuturile încă din secolul al XI-lea, când Conţii de Barcelona îşi impun autoritatea în zona respectivă. În secolul al XII-lea, această zonă a fost supusă Regatului de Aragon, urmând să devină o majoră putere maritimă medievală. Catalonia a făcut parte din Spania de la geneza acesteia, în secolul al XV-lea, când Regele Ferdinand de Aragon şi Isabella de Castilia s-au căsătorit, unindu-și astfel regatele. În urma constituţiei din 1931, Spania devine republică, iar, odată cu aceasta, Catalonia primeşte un guvern autonom şi un statut de autonomie. Odată cu instaurarea regimului Generalului Franco în 1939, Catalonia pierde orice urmă de independenţă, dar după moartea acestuia din 1975, în 1979 primeşte din nou statutul de autonomie, iar catalanii sunt recunoscuţi ca o naţionalitate. În 2010, Spania revocă statutul de autonomie al Cataloniei, fapt care a dus la un vot neoficial în 2014 pentru independenţă şi la referendumul din octombrie 2017 pentru despărţirea Cataloniei de Spania.

Din toate cele spuse până acum, nu se poate afirma că această regiune a fost vreodată independentă, atunci de unde provine această sete pentru libertate şi independeţă a Cataloniei faţă de Spania? În primul rând, Catalonia este regiunea care contribuie cel mai mult la PIB-ul Spaniei. De asemenea, tensiunea dintre Spania şi Catalonia a crescut în 2008 când, pe fondul crizei financiare mondiale, în Catalonia şomajul ajunsese la 19%, guvernul local plângându-se că nu primeşte suficient ajutor de la centru. Istoria şi simbolurile locale nu sunt nici ele de ignorat: catalanii au o tradiţie diferită faţă de cea a spaniolilor la care ţin foarte mult. De exemplu, în Catalonia s-au interzis coridele deoarece se consideră că sunt prea barbare, pe când în restul Spaniei se bucură în continuare de o mare popularitate. În plus, în Catalonia se vorbeşte o limbă distinctă, care nu este un dialect al spaniolei, ci este direct provenită din latina vulgară vorbită de romanii care au colonizat zona Tarragonei. Turismul şi industria sunt principalele ramuri economice care au făcut Catalonia să fie o provincie atât de bogată.

Dar oare catalanii chiar îşi vor independenţa sau este mai mult o dorinţă a clasei politice? La referendumul din 2017, 90% din oamenii care au participat au votat în favoarea ruperii Cataloniei de Spania, iar 10% împotriva secesiunii, dar totuşi prezenţa la vot a fost de 43%, de unde rezultă că mai puţin de jumătate din oamenii care aveau dreptul să voteze au făcut-o. Se poate spune despre această prezenţă scazută la vot că a fost produsă de autorităţile spaniole care nu lăsau oamenii să meargă la urne, dar totuşi, cât de multe persoane puteau fi ţinute astfel încât să nu reuşească să voteze, însă chiar și așa, opinia public fluctuează destul de mult.

Care ar fi consecinţele dacă Catalonia devine un stat independent? Pe lângă evidentele repercusiuni economice periculoase pentru Spania, această secesiune ar încuraja și alte mişcări de independenţă în regiuni precum Scoţia (unde sentimentele pro-independență sunt poate mai mari față de 2014, când a avut loc ultimul referendum privind apartenența la Regatul Unit al Marii Britanii, Lombardia şi Veneţia, Ţara Bascilor. Dacă respectivele mișcări ar avea succes, dinamica europeană s-ar transforma radical, de la o Europă relativ unită, într-o Europa formată din fragmente de ţări. Dacă Catalonia s-ar despărţi de Spania, vor exista consecinţe nefavorabile şi pentru această regiune: ar ieşi din Uniunea Europeană, nu ar putea folosi moneda euro, adio sprijinului primit de la Banca Centrală Europeană, nu ar mai face parte din Schengen, ar fi exclusă din tratele comericiale şi relaţia cu ONU ar fi dificilă.

Este evident că relaţia dintre Spania şi Catalonia nu este perfectă şi că, pentru a avea o Spanie unită, trebuie făcute compromisuri de către ambele părţi, dar aceste diferende se pot rezolva doar din interior, iar Spania deţine capacitatea de a începe acest proces. O Spania fără Catalonia, o Spania fără Barcelona este de neconceput pentru Spania, dar și pentru proiectul european.

Autor: Gogoașă Diana
Grafică: Căpitanu Natalia

Contact Us