Creativitate, educație și cultură într-un mediu nonformal

Generația tânără se află într-o permanentă căutare de experiențe noi din care să învețe cât mai mult și prin care să se autodescopere și să înțeleagă mai bine societatea în care trăiește. Un bun prilej de a face acest lucru este prin intermediul unui schimb intercultural sau al unui schimb de experiență. Primul dintre ele se bazează pe întâlniri ale tinerilor din diferite țări pentru a discuta diverse teme de interes, într-un mediu nonformal ce permite organizarea de activități și dezbateri interactive. Pe de altă parte, schimbul de experiență îți oferă oportunitatea de a studia sau de a-ți practica meseria în străinătate.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, am stat de vorbă cu un coleg care a avut ocazia să ia parte la astfel de schimburi. În 2014 a participat la un schimb de experiență în Bulgaria, bazat, în principal, pe o tabără de matematică, unde a asistat la câteva cursuri ale unui liceu (organizate în afara orelor de curs), urmând ca în 2015 să ia parte la un „summer academy” de inginerie în Statele Unite ale Americii. În cadrul acestuia, au fost organizate cursuri și prezentări din acest domeniu menite să atragă tinerii către facultatea respectivă, dar în special către inginerie.
În ceea ce privește schimbul intercultural, Denis a participat la două astfel de experiențe: în Polonia în 2016 și în Italia anul acesta. Cel din Polonia a avut ca teme de dezbatere problemele ecologice, atât la nivel național, cât și internațional, și găsirea unor soluții comune, cel din Italia vizând subiecte precum Uniunea Europeană și integrarea socială, alături de vizite la tabere de refugiați.

Cu ce a rămas el după toate acestea? Răspunsul a fost simplu: „În principal, o minte mult mai deschisă. Înveți să îți formezi și să îți dezvolți argumentele bazându-te pe fapte și aspecte concrete. Dacă pleci cu o anumită opinie, după un astfel de schimb poți fie să ți-o întărești, fie să o schimbi complet, iar acesta reprezintă un aspect destul de interesant.”

Unul dintre principalele motive pentru care tinerii sunt atrași către astfel de experiențe este reprezentat de diversitatea foarte mare a acestor schimburi, atât din punct de vedere al religiei sau rasei, cât și al culturii și concepțiilor. Pe lângă aceasta, se adaugă și ocazia de a vizita diferite zone turistice și de a te dezvolta prin intermediul unei educații nonformale. Întrebat ce „ingrediente” consideră că sunt necesare pentru un schimb intercultural reușit, Denis mi-a mărturisit că: „În primul rând, activitățile și subiectele discutate ar trebui să fie bine definite și să atragă participanții în dezbateri, în caz contrar ajungându-se la scăderea interesului pentru acea temă. De asemenea, confortul oferit este un aspect important ce trebuie luat în vedere. În afară de acestea, aș mai putea adăuga și selectarea țărilor participante. Spre exemplu, în cazul unei teme ce vizează ecologia, ar trebui să existe atât țări în care se află sisteme dezvoltate de ecologizare a mediului, cât și țări industriale în care se constată un regres din acest punct de vedere. Astfel, se poate crea o viziune mult mai clară și se pot găsi soluții mult mai ușor.”

Surprinzător, am aflat că există multe proiecte de acest gen, inclusiv în România, pentru care oricine poate aplica. Însă acestea nu sunt cunoscute îndeajuns de către tineri, astfel că există puține pagini de internet de pe care te poți documenta asupra lor. O posibilă soluție ar fi promovarea în licee și facultăți pentru ca toți tinerii interesați să aibă acces la ele. În urma discuției, pot spune că am descoperit lucruri inedite despre societate și relațiile interumane și vă invit și pe voi să încercați astfel de experiențe!

Autor: Andrada Budui
Foto: Echipa LZR