Stereotip internațional. Scop?

Din totdeauna au existat stereotipuri, fie că sunt adevărate, fie că sunt false. Fiecare cultură are propriul stereotip, în special când este vorba despre cum se îmbracă. Dar de unde au provenit toate aceste articole și cu ce scop?

 

Franța:

Cunoaștem cu toții prea bine văzuta și supravăzuta beretă. S-au purat ani la rând, inclusiv acum, conferind un aer tres chic prin forma și felul în care leagă toată ținuta. Totodată, faptul că porți bereta ta roșie și bluza în dungi nu o să te facă plăcut de către francezi, ba chiar o să fie dezamăgiți de puținul pe care îl știi legat de preferințele lor în materie de modă.

Bereta datează încă din Era de Bronz, fiind descoperită în Italia și Creta. Continuând să fie întâlnită ulterior la ciobanii din Munții Pirinei. În alte părți ale continentului a fost specifică echipamentului de sport. Armata franceză a inaugurat bereta în lumea militarilor, aceasta fiind adoptată mai târziu și de către armata engleză în Primul Război Mondial.

 

Japonia:

Kimono-ul. Un fel de capot mătăsos cu o operă de artă împroșcată superb pe el. În prezent, kimono-ul este văzut drept ceva luxos, elegant și boujee. Din păcate, în Japonia singurele persoane care mai poartă kimono-urile și machiajul specifice pe stradă sunt turiștii care au plătit special pentru acestea.

Acesta a apărut în Japonia, dar a fost o creație influențată de către China și Coreea de Nord. Erau toate extrem de elegante și sofisticate, dar le purtau în continuare cu șorțul original lor. Odată cu timpul, acesta a devenit din ce în ce mai spectaculos. Mânecile se lărgesc, iar ,,obi-ul” se lățește. Gheișele erau judecate ca grad după calitatea și frumusețea kimono-ului pe care îl purtau. Atât cel al bărbaților, cât si cel al femeilor a rămas neschimbat ca și croi și tehnică.

 

Anglia:

Trench-urile au fost și sunt în continuare peste tot, dar cu atât mai mult în Anglia, unde sunt o necesitate.

Au apărut pe timpul Primului Război Mondial, acestea înlocuind hainele grele pe care soldații erau nevoiți să le poarte pe front. Majoritatea aveau buzunare mari pentru hărți, bretele la umeri pentru a agăța medalii și erau rezistente la apă. Acestea și-au făcut apariția în viața cotidiană a oamenilor normali cu ajutorul veteranilor, care le păstrau și le purtau zi de zi. Astăzi, trench-urile sunt abordate de către majoritatea caselor mari, acestea punându-și propria amprentă.

 

Rusia:

Blanurile sunt un subiect sensibil, dar când te gândești la blănuri automat te gândești la acele haine mari si lungi acompaniate de căciulile înalte de blană.

Blana este cel mai vechi material, acesta fiind folosit de homo sapiens pentru a se apăra de frig. În țările cu climat rece sau polar, Rusia, Siberia, acestea erau des întâlnite. Blănurile, totodată, scoteau în evidență nobilimea persoanei, acestea inspirând o notă de lux.

În prezent există faux fur, care este la fel de folosită ca și cea adevărata. PETA are proteste din 1970 până în prezent împotriva folosirii acesteia.

 

Toate aceste articole sunt bine cunoscute internațional, dar nu și scopul lor inițial. Dar, situția va rămâne la fel deoarece stereotipurile nu se schimbă prea ușor sau prea repede.

Autor:Ștefania Isar

Grafică:Maria Gazibar