Gândurile din spatele petelor

Există un cuvânt magic prin intermediul căruia fetele pot face aproape orice băiat să fugă: menstruația. Termenul medical, care pare că terifiază orice adolescent, este, de fapt, denumirea pentru săptămâna de groază, experimentată lunar, de orice fată după vârsta de aproximativ 12 ani. Acum că am reușit să atribui o vagă definiție termenului care este evitat mai ceva ca numele Voldemort în blockbuster-ul Harry Potter, voi încerca să prezint succint povestea dramatică din spatele petelor roșii.

Drama începe cu o zi înainte. Emoțiile parcă ies prin toți porii, în același timp cu minunatele coșuri. Nu ai nevoie de nimic mai mult: o privire care nu își are locul și deja poți să simți cum o să izbucnești ori într-o criză de plâns, ori într-una de nervi. Dureri de cap, de spate, de burtă: deja te întrebi dacă vine perioada aceea sau te transformi în bunica. Se face seară, închizi ochii crezând că o să adormi la o oră decentă și apoi se întâmplă. Acțiune.

 

6:30- Îmi e rău, foame și lene.

7:00- Micul dejun: cereale cu lapte, cafea, croissant, sandviș, clătite și, eventual, o ciocolată caldă.

7:20- Dacă nu ajung la toaletă în următoarele 5 minute o să plâng.

7:40- Care este sensul meu în viață? Dacă nu mă mai place? O Doamne, o să plâng din nou.

8:00- Toaletă, toaletă unde găsesc o toaletă???

12:00- Mă doare burta, chiar nu mai rezist, vreau acasă.

14:00- „Puteți, vă rog, să mă lăsați la baie? E o urgență. E o problemă de fete.”

15:00- Ok, cum îmi țin tamponul până la baie, fără să se vadă, dacă eu nu am buzunare?

17:00- „Nu ești echipată. Scutită?” „Nu, e perioada…”

18:00- Nu se mișcă și metroul ăsta mai repede, trebuie să ajung la baie.

20:00- Uite, un videoclip cu un câine!

20:05- (plâns isteric)

20:30- Oare să mă uit din nou la Titanic?

21:30- (plâns isteric)

22:30- „Mama, mai avem ciocolata aia mare cu alune?”

 

O fată trece prin asta zilnic, timp de, în medie, 6 zile în fiecare lună. Cu toate că menstruația face parte din viața de zi cu zi, oamenii continuă să se poarte ca și cum ar fi un subiect care nu trebuie dezbătut. Normalitatea situației o face cu atât mai inabordabilă. Activitățile specifice, cum ar fi nevoia de absorbante speciale, durerile, sunt ținute secrete. Singura afirmație spusă cu voce tare este, cel mai probabil, „Dacă îți dau niște ciocolată îți trece?”.

Reclamele la absorbante evită folosirea termenilor specifici, continuând „camuflarea” unui lucru complet obișnuit. Sublinierea stereotipurilor nu face decât să sensibilizeze tema și mai tare, influențând societatea să se ferească de adevărul din spatele corpului uman.

Normalul unei fete este același cu normalul unui băiat, chiar dacă nu este în legătură directă cu el. Faptul că nu discutăm diferențele dintre sexe nu face decât să le prezinte ca fiind negative. Conversațiile despre menstruație au ajuns să fie considerate jignitoare la adresa femeilor. Dacă vrei să îmbunătățești situația, data viitoare când o prietenă de-a ta e tristă, întreab-o orice altceva în afară de „Ce ai, ți-a venit ciclul?”.

 

Text: Iulia Lupașcu

Grafică: Diana Ursu

Contact Us