A fost odată ca-n Canada

În timp ce regatul din imediata noastră proximitate se luptă cu dragoni încăpățânați care fură din marele cufăr cu aur, care inventează reguli ale pământurilor noastre din ce în ce mai puțin strălucitoare, care îi rănesc pe unii din noi, dar și cu fel de fel de creaturi cărora nu le mai plac tronurile, ci doar puterea pe care le-o dau…

Peste un ocean și două țări, există un vast regat unde e mereu frig. Un tărâm păzit de elani, mai sus decât ne ridicăm vreodată privirea și mai departe decât ne gândim de obicei. Un castel de gheață, cu un turn impunător, construit din politețe și corectitudine (cel puțin povestea așa zice), în care castorii au grijă de marile fântâni cu sirop de arțar și se îngrijesc de marele covor de frunze ce învelește împrejurimile.

Iar de aceste locuri se îngrijește o mână de oameni, strânși în cea mai înaltă cameră a acestui castel, fiecare stând într-un scaun bine construit, stabil și făcut fix pe măsura lor, atât de potrivit încât ai zice că e prea ciudat să fie adevărat. Peste acest regat domnește pacea, iar de la geamul castelului salută periodic… un prinț.

Justin Trudeau. Fermecătorul prinț care aduce lumină pe întreg tărâmul (și nu numai) prin prelegerile sale sclipitoare, dar și prin zâmbetul său. Pasionat de artă, literatură și politică, el este adevărata inspirație a tinerilor, pe care îi susține cu devotament, îi îndeamnă la egalitate și progres și îi îndrumă pe drumul cel bun. Nu se sfiește să se joace cu copiii sau să le spună povești numai de el știute. Împreună cu prietenul său de nădejde, Dominic LeBlanc (care l-a dădăcit pe însuși micul prinț), au jurat să păstreze naturalețea și puritatea pământurilor canadiene și să le apere de balaurii mărilor și de zmeii de peste granițe.

Însă chiar după vorbele sale, cel mai de preț dar al lui este a sa prințesă, tovarășa de suflet a copilăriei lui, pierdută în timp prin Dumnezeu știe câte peripeții. Cu rezervele de rigoare, prințul i-a promis miresei în vis și luna de pe cer. Așa că nu se putea altfel decât prin cel responsabil de calești, trăsuri și alte modalități de a călatori să fi ajuns aproape de ea. Marc Garneau a fost astronaut, petrecând mai mult de 677 de ore în cosmos și poate încă pe atât în marină, ocupând acum postul de ministru al transporturilor, după un drum cel puțin palpitant.

Oare va reuși tânărul Trudeau să găsească iubirea?

Lawrence MacAulay. Veteranul fermier, apreciat de localnici atât pentru talentul său, cât și pentru vechimea pe care o valorifică zi de zi. Devotat de fel, nu se dă bătut în a face sigur belșugul recoltei și în a-și împărtăși experiența cu cei mai mici dintre învățăcei.

Jane Philpott. Zâna-medic ce nu întâmpină limite. În afara ajutorului pe care îl aduce oricând are ocazia, este vestită pentru călătoriile sale în depărtatele ținuturi ale Africii. Bunătate, fapte mărețe și har divin: așa au descris-o cetățenii acestor meleaguri pe zâna care i-a salvat, căreia îi sunt recunoscători și în zilele de azi.

Carla Qualtrough. Curajoasa ocupantă a postului care se asigură că dreptul la a fugi după stele, a înota spre vise și a sări peste fiecare obstacol e egal pentru fiecare. Ministru al sportului și al persoanelor cu dizabilități, după ani de lucru cu organizații internaționale pentru drepturile omului prin munca sa ca avocat, a fost o înotătoare paralimpică la două ediții ale olimpiadei și a reușit să vadă lumea în cele mai vii culori, în ciuda deficiențelor de vedere cu care s-a născut.

Kirsty Duncan. Geograful și omul de știință al tărâmurilor canadiene. Cu vaste cunoștințe în medicină, a biruit în deslușirea misterelor din spatele a numeroase viroze, printre care și gripa. Cuvântările sale despre meteorologie și schimbări climatice au înștiințat o mulțime de oameni despre diversitatea lumii în care viețuiesc. În timpul liber, condeiul său fermecat o ajută să își pună pe hârtie aventurile și experiențele de neuitat.

Maryam Monsef. Păzitoarea statutului femeilor pe tot tărâmul. Fiind născută în Afganistan, familia sa a trecut prin numeroase conflicte militare, pe lângă moartea tatălui său la granița cu Iranul, episoade de refuzare a drepturilor de emigrant și relocare forțată. Dată fiind situația sa, este natural să deducem că înțelege din experiență cu adevărat durerea negării drepturilor și că e unul din cei mai îndreptățiți agenți să lupte pentru mai puține lacrimi, dar și mai puțină discriminare. Este acum parte a unui minister compus 50% din femei, o mică victorie pe încă un câmp de bătălie.

Ralph Goodale. Străjerul ce se asigură că regatul e pregătit de urgențe și că locuitorii sunt în deplină siguranță. Calificările sale variază de la pompier la traducător, având cunoștinte cel puțin parțiale în orice alt domeniu care implică salvarea civililor, de la medicină până la salvamontist, paznic de coastă și iscoadă.

Veste mare s-a ivit, mirii s-au reîntâlnit!

Lumea mult s-a fericit, mirii veșnic s-au iubit!

Iar acestea sunt doar câteva rânduri din minunatul basm canadian. Cu un astfel de popor și o pereche pe măsură la putere, până și castorii și elanii au de ce să fie mândri. În ciuda gheții care domină pământurile din acele locuri, căldura traiului de aici se simte în întreaga lume. Iar roșul frunzei de arțar nu a fost niciodată mai arzător.

Text: Ana Coman și Alexandra Gheorghiade
Grafică: Ioana Petcu