Cerere de prietenie de la Polul Nord

Înainta cu greu prin deșertul înghețat, iar blănurile în care era acoperit păreau că-l încurcă și mai mult, punându-i piedică la fiecare pas. Ca la un semn se oprește și privește în jurul lui, cu ochii aproape închiși din cauza vântului ce se pornise de nicăieri, suflând cu putere, dorind parcă să-l ia pe sus și pe el odată cu fulgii de zăpadă. Se uită la marea albă care-l înconjoară, întrebându-se ce lume tainică se pitește de el, ce minuni ascund munții înalți de gheață…

Eschimoșii, cum îi numim noi, ori oamenii cei adevărați, cum le place lor să-și spună stau destul de bine ascunși, atât de bine încât uităm deseori de existența lor, considerându-i mai degrabă niște personaje din povești decât pământeni ca noi. Cu singuranță, între stilul lor de viață și stilul unui om obișnuit există o diferență ca de la cer la pământ, ai putea spune, dar tocmai acest aspect este lucrul care îi scoate în evidență, care îi plasează pe partea cealaltă a normalității, normalitatea unui om care nu a fost supus niciodată condițiilor lor de trai.

Și oare nu această  frumusețe a deosebirii îți sporește curiozitatea de a-i cunoaște?

M-am gândit să-i scot puțin la lumină, să-i ajut să se facă cunoscuți și dincolo de granițele locurilor natale. Crezând că acest lucru îi va mai încălzi puțin, vă prezint câteva lucruri din viața unui om adevărat.

 

Unde îi poți întâlni?

Dacă te gândești că o călătorie până la Polul Nord ar fi o ocazie bună pentru a da nas în nas cu un eschimos, ai dreptate. De fapt, s-ar putea chiar să fii surprins, pentru că numărul eschimoșilor din zona polară este de 175.000. Îți recomand să treci prin Canada, Rusia, Groenlanda și Alaska unde își duc existența comunități importante de eschimoși.

 

Cum pot recunoaște un eschimos?

Ei bine, ai aflat deja unde să-i cauți, dar cum îți dai seama dacă este eschimos sau nu? Te voi ajuta eu, oferindu-ți câteva informații esențiale care îți vor facilita căutarea. Deschide-ți carnetul de explorator și ia notițe:

  1. Eschimoșii trăiesc în mici colibe de formă rotundă, făcute din gheață și căptușite cu blănuri, numite igluuri. Însă, majoritatea inuiților tradiționali pot locui și în mici structuri construite din lemn de plută și pământ. Mai pot fi văzuți și în case din piatră (P.S : notează toate variantele)
  2. Ocupațiile lor de bază sunt vânătoarea de animale marine și păsări, dar și pescuitul la copcă. Se mai ocupă și de  prelucrarea pieilor și a blănurilor și apoi comercializarea acestora, care le aduc venituri generoase.
  3. Hrana lor este compusă din alimente crude ca foci, morse, pui de balenă și pești. Mai rar, consumă carne fiartă de ren și urs polar, iar plăcinta de făină cu grăsime de focă este un deliciu. ATENȚIE! Pentru vegetarieni și vegani, o călătorie în lumea eschimoșilor le poate pune în pericol viața, atât din punct de vedere al sănătății, dar mai ales din punct de vedere emoțional! (Nu se recomandă!)
  4. Pentru eschimoși principala întrebuințare a hainelor este să le țină cald sau mai bine spus să nu înghețe de frig, la propriu. (Nu mă miră, la temperaturile de -30 de grade Celsius, cine se mai gândește la modă sau la aspectul exterior?) Așa că nu-i judeca prea aspru la capitolul îmbrăcăminte. Hainele lor sunt realizate din blană și piele uscată și bine tăbăcită de cerb. Aceleași materiale sunt folosite și pentru mănuși, căciuli și cizme.
  5. În perioda dezghețului, îi poți vedea călătorind cu canoea.

 

Cine i-a descoperit pe eschimoși?

Acum 600 de ani, vikingii au fost primii care au pășit în lumea lor, iar mai târziu, exploratorii europeni. Astfel, s-a dezvoltat comerțul. Eschimoșii ofereau vikingilor oase de balenă, ulei, fildeș și blănuri de animale pentru care primeau în schimb puști, chibrituri, băuturi și alte bunuri.

 

Care este religia eschimoșilor? În ce cred ei?

Eschimoșii cred că lumea este condusă de duhuri. Ideea  unui Dumnezeu  este destul de vagă pentru ei. În miturile lor apare adesea Marele Corb, considerat zeitatea supremă. În centrul închipuirii religioase se află Sedna, stăpâna lumii animale. Un rol important în religia eschimoșilor îl ocupă și vrăjitorul sau angakokul. Acesta are puterea de a îmblânzi duhurile supreme.

Eschimoșii din Alaska și cei din Canada de nord-vest folosesc la serbările lor religioase măști  din lemn sau piele.  Ei cred că prin folosirea măștilor în timpul dansurilor, spiritele rele pot fi îndepărtate.

 

Cum arată eschimoșii în secolul XXI ?

Cum era de așteptat, contactul eschimoșilor cu lumea civilizată a adus schimbări. Aceștia încep să lucreze în domeniul construcțiilor în localitățile din Alaska, casele lor sunt construite din lemn, copiii încep să meargă la școală, se construiesc biserici și spitale.

Cu toate aceste înlocuiri, ei continuă să-și conserve limba, cultura, tradițiile și obiceiurile. Turismul începe să se dezvolte, tot mai multi oameni intrând în contact cu stilul lor de viață.

Text: Karina Vișan
Grafică: Andreea Lazăr