To fight or to fly?

Statisticile arată că, anual, în jur de 90.000 de români vor să plece afară, mulți dintre ei chiar și cu studii terminate la facultăți din țară. A rămâne sau a pleca? Asta e dilema… cel puțin pentru mii de tineri din România care, odată terminat liceul, iși vor căuta variante pentru facultate, implicit pentru viitorul lor. Dar oare ce opțiuni vor avea? Vor fi ele cele mai bune decizii?

Totuși, poate liceenii actuali au o mentalitate diferită, așa că i-am întrebat pe unii dintre ei care sunt așteptările lor pentru viitor, iar rezultatele au fost impresionante și neașteptate:

După terminarea liceului, ai dori să urmezi o facultate aici sau afară? Ai rămâne în România sau te-ai stabili în străinătate?

„Sincer, mi-aș dori să plec din România. Vreau să iau viața în piept, nu să stau cu mama și tata pentru totdeauna. Așa că, principalul motiv pentru care aș pleca în străinătate este pentru că vreau să învăț să mă descurc în orice situație, să fiu independentă. În plus, facultățile din afară sunt mult mai bune, condițiile de studiu sunt superioare celor din țară. Cel puțin așa e în Franța, unde m-am gândit să aplic. Ca să închei într-o manieră elegantă, voi spune că mi se pare fascinant să interacționezi cu mai multe culturi și să afli lucruri noi despre o țară sau despre oamenii care locuiesc acolo. Vreau să mă dezvolt, să mă îmbogățesc sufletește.” (Ana, 17 ani)

„Nu știu dacă m-ar avantaja cu ceva să plec din țară. Vreau să urmez o facultate de medicină, iar aici este una destul de bună. În străinătate este mult mai complicată procedura de admitere, iar facultatea costă foarte mult, să nu mai vorbim de faptul că este greu să te afirmi ca medic acolo, deși aș lua în calcul și varianta de a pleca în altă țară după facultate.” (Mihai, 15 ani)

„Domeniul în care vreau să lucrez în viitor e mult mai dezvoltat în străinătate. Deci plec din România. Surprinzător doar pentru studii, nu îmi abandonez țara (râde). Mă întorc ca să livrez din cunoștiințele pe care le-am acumulat în străinătate românilor talentați și pasionați de aceleași lucruri pe care și eu le iubesc. Clar voi lucra și voi îmbătrâni în România.” (Ioana, 16 ani)

„Eu vreau să plec, să nu mai aud de România! Știi vorba aia, numai român să nu fii. Lăsând gluma la o parte, în scumpa noastră patrie totul merge prost. Sistemele medical și educațional sunt la pământ, clasa politică continuă să fure. Nu cred că se poate îmbunătăți ceva, dacă nici până acum nu se observă vreun progres. Aleg să îmi asigur un trai bun, într-o țară mai bună.” (Ana, 16 ani)

„Cu siguranță nu afară. Eu vreau să devin IT-ist. În România, meseria asta se plătește bine și este foarte căutată. Ba chiar m-am angajat la o companie care caută informaticieni tineri. Așa că, rămânând în țară este cea mai bună opțiune pentru mine.” (Ștefan, 15 ani)

„Facultatea o voi face în Anglia. Arhitectura. Studiez acolo, dar revin în țară. Vreau să fac schimbări în România, să ajut la dezvoltarea societății, să le învăț pe noile generații lucrurile pe care le-am învățat la rândul meu. Probabil vrei să știi de ce plec în Anglia pentru facultate. O să îți răspund scurt și la obiect: e mișto (un hohot de râs general). Pe bune, în România vei fi angajat mult mai repede dacă scrie în CV că ai studiat în străinătate. Să fim serioși, toată lumea are nevoie de arhitecți și sunt bine plătiți și în țara noastră.” (Ingrid, 16 ani)

„În țară, la o facultate privată. Mi se pare foarte convenabil. Am rude care au terminat astfel de facultăți și au fost încântate. Și-au găsit imediat un loc de muncă. Nu văd rostul de a pleca din țară când sunt multe posibilități și aici.” (Vlad, 15 ani)

„Accept varianta de a rămâne în țară. Nu pot să zic că am un spirit civic dezvoltat, dar vreau să fac parte din generația care speră și crede în schimbare. Spre exemplu, mă deranjează cu adevărat modul în care sunt ținute animalele în adăposturi. E scandalos. Iubesc câinii și nu suport să-i văd chinuindu-se. Uite, aș schimba modul în care sunt tratate animalele. Aș contribui și la protejarea mediului înconjurător.” (Alexandra, 15 ani)

„Înițial voiam să plec. Mă și vedeam în Anglia, îndeplinindu-mi visul de a scrie. Dar am stat și m-am gândit: ce rost are să plec? Dacă ești talentat și ambițios, toate planurile de viitor ți se vor îndeplini, indiferent de țara în care alegi să te stabilești. Îmi voi găsi de lucru în România, sunt convinsă. Nu trebuie să fiu în Anglia sau în Statele Unite ca să fac ce îmi place. Pot fi fericită și în țara mea.” (Anca, 16 ani)

După cum putem observa, unii liceeni vor să rămână în România, să încerce să se afirme și să facă din țară un loc mai bun. Alți liceeni vor să își ia zborul, să experimenteze lucruri noi, să își asigure o viață mai mult decât decentă. Indiferent de alegerea lor, important este să fie fericiți și să ducă numele României mai departe, oriunde s-ar afla.

Articol: Ioana Răducanu, Alexandru Botea
Grafică: Andreea Lazăr

Contact Us