Timp, încotro mergi? #1

Alex Coman, 12 A

 

Mă aflu acum alături de Alex Coman de la clasa a XII-a A. Salut!

 

Alex Coman: Salut!

 

Pentru început, prima mea întrebare ar fi: unde te îndrepți după acești patru ani de liceu?

 

Alex Coman: Cred – de fapt, nu „cred”, știu sigur – că în ăștia 4 ani m-am descoperit pe mine însumi mai mult decât cred c-aș fi făcut-o în orice alt loc. Inițial, voiam să mă duc spre partea de informatică. Aveam o privire mai „pragmatică” asupra lumii și mă gândeam că trebuie să fac bani, iar din chestia aceasta se fac cei mai mulți bani. În schimb, până la urmă, m-am hotărât că o să merg, în continuare, cu muzica și o să-mi trăiesc visul.

 

Super! Care crezi că e cea mai mare realizare a ta din anii de liceu?

 

Alex Coman: Cea mai mare realizare a mea din acești patru ani a fost că am reușit să devin coordonator la Departamentul Artistic și că am reușit să-i învăț și pe ceilalți din ce am acumulat eu. Și i-am ajutat – sper eu, și chiar îmi doresc asta cu adevărat – pe cei de la muzică să se dezvolte, atât pe plan personal, cât și în ceea ce privește ce-și doresc ei să facă mai departe.

 

Că tot ai menționat Departamentul Artistic, cum ai reușit să creezi un echilibru între școală, viața personală și activitățile extrașcolare?

 

Alex Coman: Nu știu să-ți spun exact nici eu. Mi-am menținut nivelul de învățare – dacă pot să-l numesc așa – oarecum constant și, în același timp, am reușit cumva și să mă bucur de anii ăștia de liceu, să cânt, să mă distrez alături de toți oamenii ăștia frumoși de la Departament. Nu știu cum am reușit să păstrez echilibrul ăsta, dar, cumva, am făcut-o.

 

Articol 1

 

Angelo Zavalaș, 12 B

 

Alături de mine este acum Angelo Zavalaș de la clasa a XII-a B. Bună, Angelo!

 

Angelo Zavalaș: Bună, Teodor!

 

Okay, să începem! Prima întrebare pe care aș vrea să ți-o adresez ar fi: ce te-ai gândit că vei face după liceu? Care sunt planurile tale și ce te-a adus pe calea aceasta?

 

Angelo Zavalaș: Mi-am luat opțiunea A și opțiunea B. Am aplicat în Marea Britanie și am ales, ca primele două opțiuni, Edinburgh și Manchester. Nu știu ce să zic de a doua opțiune, având în vedere evenimentele din ultima perioadă. [Atât eu, cât și Angelo suntem străbătuți de un fior rece.] Tind, deci, să aleg Scoția, pentru costurile mai mici și pentru că sunt specializați pe ceea ce vreau să studiez eu, și anume inteligență artificială.

 

Interesant… Mai departe, însă: cam care crezi tu că ar fi cel mai mare mit legat de liceu, în general, și de ce?

 

Angelo Zavalaș: Pot să mă consult și cu un coleg?

 

Da, sigur.

 

[Privirile ni se întorc către un coleg de-al lui Angelo, Cezar, ultimul rămas în sala de clasă alături de noi și de el.]

 

Cezar: Nu știu, poate faptul că o să fie wow. El nu este wow de la natură, ci trebuie să-l faci tu. Toate experiențele de liceu sunt minunate pentru că le faci tu minunate.

 

Angelo Zavalaș: Se spune că Lazărul e cel mai deschis liceu din București, care oferă foarte multe activități extrașcolare liceenilor și care îi integrează și în mediul competitiv cu care se vor întâlni la facultate, dar, da, cum a zis și Cezar, e important să îți alegi tu activitățile care se împletesc cel mai bine cu tipul tău de dezvoltare.

 

Și, totuși, crezi că există ceva ce face Lazărul diferit de alte licee? Ceva ce-l face special?

 

Angelo Zavalaș: Unitatea. Unitatea în astfel de momente. Se poate striga numele liceului în orice moment, fără să existe vreo ezitare cauzată de un orgoliu propriu al vreunei clase. Nu există prea multe “dușmănii” între lăzăriști, ca în alte instituții de învățământ. Cam așa ceva.

 

Mulțumesc mult pentru interviu, Angelo!

 

Angelo Zavalaș: Și eu.

 

 

Andreea și Adina , 12 C

 

Care este cea mai importantă lecție de viață cu care ai rămas după liceu?

 

Andreea: Am învățat, după acești patru ani, că trebuie să ai foarte multă încredere în tine ca să treci de toate obstacolele vieții și să nu te lași doborât de absolut nimic. Trebuie să crezi în tine și în ce poți să faci.

 

Cum te-a ajutat liceul să evoluezi ca persoană?

 

Adina: Consider că m-a ajutat atât profesional, cât și personal. De exemplu, am participat la o mulțime de concursuri și proiecte în cadrul cărora am întâlnit persoane extraordinare și am avut parte de experiențe minunate.

 

Care sunt planurile tale de viitor?

 

Andreea: Ca orice absolvent, voi merge la facultate. Pe lângă asta, vreau să fac ceva ce-mi place, fie în domeniul informaticii, fie al finanțelor.

 

Ce sfat ai da viitorilor elevi de clasa a XII-a?

 

Adina: Să nu uite ceea ce-și doresc, să țintească cât mai sus, să meargă mereu pe planul pentru care s-au hotârăt și să se bucure de toată experiența aceasta.

 

Text: Teodor Grama și Anca Simion
Foto: Monica Seiceanu

 

 

Contact Us