Adolescenții și fotografia

Se spune că dacă vrei să afli ce îi este teamă unui om să piardă, uita-te la ce fotografiază. Și oare de unde această vorbă aruncată în van? Și cam ce-ar vrea să exprime mai exact?

Oamenilor le este frică de uitare, dar mai ales le este frică de pierdere. Fie că e vorba de materie sau de ființă, fiecare pământean vrea să păstreze ceva al lui, ceva în care s-a regăsit ori a crezut, ceva la care știe sigur că se poate întoarce oricând își dorește. Aici mă refer la fotografie, nu la arta în sine, ci la rezultatul ei.

Vreau să aflu ce se întâmplă dincolo de imaginea propriu-zisă. Sunt curioasă să descopăr sentimentele tale pentru că, involuntar, obiectul fotografiat a stârnit o reacție.

Care e cea mai mare bucurie pe care ți-o oferă fotografia?

Monica Seiceanu: Bucurie îmi conferă fotografia în sine, pe tot parcursul procesului. Aș putea spune că un moment fericit e cel în care reușești exact ce ți-ai propus, dar acest lucru se află într-o luptă strânsă cu momentele spontane. Când vezi ceva, capturezi instant și ești satisfăcut de rezultat. Mi-ar fi greu să aleg.

Diana Sbîngu: Bucuria oferită de fotografie este că știi că poți face orice îți dorești. Nu există „corect” sau „greșit“. Sunt o infinitate de posibilități, opțiuni, perspective diferite ce reflectă personalitatea fiecărui fotograf.

Bianca Mirică: Cea mai mare bucurie pe care mi-o oferă fotografia este faptul că,
printr-un aparat poți imortaliza o parte din noțiunea abstractă pe care o numim „timp“.

Cum interpretezi expresia „o fotografie face cât o mie de cuvinte“ ?

Monica Seiceanu: Expresivitate. Dacă din multe evenimente reușim să capturăm un singur moment, care să surprindă cât mai bine esența a tot ceea ce se întâmplă, se poate spune că “face cât o mie de cuvinte“.

Bianca Mirică: Nu cred că o fotografie se poate măsura în cuvinte. Ea trebuie privită si admirată în liniște, în sinea fiecăruia, nu discutată.

 

Fotograful, cel care transformă câteva secunde în milioane de pixeli. Cel care ar fi în stare să colinde ore nesfârșite străzile goale în căutarea hranei sufletești pentru a-și satisface puternica poftă a creării de momente, a contemplării de frumos.

Care crezi că sunt atuurile unui fotograf bun?

Alexia Cinginău: Cel mai important pentru un fotograf este să creadă în sine ca artist, ca personalitate. Pornind de la această încredere, poți realiza orice. Pe lângă această încredere, este foarte importantă pasiunea sa pentru fotografie, cât de dedicat este pentru a practica aceasta artă, și, desigur, creativitatea sa, pe care o poate cultiva din orice lucru care-l inspiră.

Bianca Mirică: Cele mai mari atuuri ale unui fotograf sunt atenția si neatenția. De multe ori presiunea de a face o fotografie planificată de mult timp ne împiedică să abordăm o perspectivă diferită, însă este foarte posibil ca o fotografie făcuta dintr-o pură greșeală să surprindă până la lacrimi.

Ce reprezintă pentru tine o fotografie bună?

Bianca Mirică: Pentru mine, o fotografie bună este realizată prin cunoașterea unor tehnici, nu neapărat învățate la cursuri exagerat de scumpe, însă mici trucuri descoperite de-a lungul timpului.

 

Fotografia, arta vizuală care presupune o comunicare indirectă între fotograf și aparat, o concordanță între ce vezi și ce vrei sa transmiți.

Ce încerci să redai prin fotografiile pe care le faci?

Alexia Cinginău: Sunt pasionată atât de fotografia de tip portret, cât si de cea de peisaj. Îmi place să surprind momentele imprevizibile si emoțiile fiecărei persoane, cred că acesta este cel mai important lucru, mesajul din spatele pozei.

Bianca Mirică: Încerc să surprind momente si detalii deosebite, să le arăt oamenilor părțile mai puțin obișnuite, vreau să le arăt că există și amănunte pe care probabil nu le-ar fi observat altfel.

Monica Seiceanu: Vreau să transmit viziunea mea asupra lumii si a lucrurilor din jurul meu.

Cum te simți când ții aparatul în mână?

Diana Sbîngu: Ca fotograf, aparatul este o parte din tine, o extensie a ta. Cum te simți când respiri?

Alexia Cinginău: Având aparatul în mână, simt acea bucurie imensă, simt că este ce-mi doresc să fac si ce mă face fericită.

Crezi în nemurirea fotografiei? De ce?

Diana Sbîngu: Bineînțeles. Fotografia a fost, este si va fi utilă în aproape orice domeniu, ca să nu mai vorbim de faptul că este un extraordinar mod de exprimare.

Pentru mine, care nu am avut o atracție deosebită pentru fotografie, recunosc că pozele ce poartă semnătura colegilor mei de liceu, m-au cucerit și chiar, de ce nu, mi-au stârnit o curiozitate care poate fi potolită doar prin niște cursuri de fotografie.

Cât de mult crezi că trebuie să investești în aparatură pentru a face o fotografie reușită?

Bianca Mirică: Nu trebuie să investești foarte mult în aparatură pentru a face o fotografie bună. Poți cumpăra și un aparat la mâna a doua, face aceeași treaba ca unul nou, importante sunt perspectiva si timpul.

 

Text: Karina Vișan
Foto: Diana Sbîngu

Contact Us