Primii pași ai antreprenoriatului cu Alice Botnarenco

Alice Botnarenco este o antreprenoare de succes în diferite domenii, acestea variind de la “rent-a-car” până la articole de haine pentru femei bussiness. Împreună cu ea, am încercat să găsim câteva sfaturi pentru tinerii/tinerele interesate de a-și începe propriul proiect, totodată, reușind să aflam diverse lucruri despre ea însăși.

Descrieți-vă în 5 rânduri:

Antreprenoare cu experientă, am pornit la drum la vârsta de 23 de ani, în 2005, cu firma de închirieri maşini Kapitolium Group, în anul 2009 am fondat organizaţia ”Femei în Afaceri”, o comunitate dedicată mediului de afaceri feminin, iar în 2014 mi-am lansat brandul ALISIA ENCO având sloganul “For creative women in business”, un brand de cămăşi şi accesorii pentru doamnele care vor să iasă din anonimat printr-o ţinută creativă.

• Cum a pornit pasiunea dumneavoastră pentru haine?

Nu pot spune că am avut o pasiune pentru haine până de curând. Stilul de viaţă alert şi mai ales prima afacere nu mi-au alocat timp ca acest domeniu să mă preocupe. Pot spune că atenția mea asupra ţinutelor a început în momentul în care am fondat comunitatea “Femei in Afaceri”. Contactul cu mediul de afaceri feminin m-a schimbat destul de mult. De la o ţinuta masculină, o ţinuta care mă ajuta destul de mult în stilul de viată pe care îl aveam prin prisma primei afaceri am trecut la o ținută elegantă şi foarte feminină. În prezent, am ajuns să îmbin cele două stiluri într-un brand nou şi anume ALISIA ENCO. Această nouă provocare a pornit ca urmare a dorinţei mele de a oferi doamnelor o altfel de cămaşă albă, care este “the little black dress” în afaceri.

• Ați avut influențe în familie când vine vorba de modă, sau stilul dumneavoastră în general?

Stilul mi-a fost influenţat tot timpul de activitatea pe care am avut-o la momentul respectiv. La început a fost foarte masculin, purtând foarte des pantaloni largi cu adidasi, un tricou şi o şapcă, până în prezent ajungând la tocuri, fuste, cămăşi şi sacouri.

• Una dintre cele mai iubite colecții ale dumneavoastră este colecția de cămăși “tradiționale”. Ce v-a inspirat să combinați cămașa albă cu motive din cultura românească?

Aşa cum spune şi sloganul brandului ALISIA ENCO – “For creative women in business”, îmi propun ca fiecare piesă pe care o lansez să aibă ceva și să fie altfel. Îmi place această nouă provocare pentru că îmi dezvoltă firea creativă. Am folosit motivele tradiţionale româneşti Trifoi, Floare de mai și Hora fetelor pe cămăşile de business din mai multe motive. Asocierea mi se pare una foarte autentică pentru o ținută de business, dar mai ales pentru că promovează tradiţia și valorile ţării.

• Ce simțiți când vedeți pe cineva necunoscut purtându-vă creațiile?

Mă bucur foarte tare să văd că doamnele îmi poartă cămăşile atât în România, cât şi în afara graniţelor ei! Este un motiv de mândrie și o recunoştinţă a faptului că produsele ALISIA ENCO sunt apreciate şi îşi merită locul în piaţă. Le mulţumesc tuturor doamnelor care aleg să poarte ALISIA ENCO, ele mă motivează şi îmi oferă curajul de a merge mai departe.

• Sunteți de părere că o piesă dintr-o ținuta îți poate schimba starea? De ce?

Poate pe moment îţi poate schimba starea, mai ales dacă este un produs nou sau poate care exprimă o emoție, o cămaşă primită cadou, de exemplu. Dar cred că starea noastră ţine şi de noi, este important să fim persoane pozitive, să facem bine şi să avem în jurul nostru oameni care să ne inspire şi să ne bucure.

• Credeți că felul în care ne îmbrăcăm ar putea avea efect asupra părerii unui om despre noi?

Da, categoric. În prezent, imaginea noastră în societate este una importantă, atât prin ceea ce purtăm, dar şi prin ceea ce realizăm.

• Ce părere aveți despre moda din zilele noastre?

Părerea mea despre modă ca om de business, este că aceasta este foarte schimbătoare, mai ales în ultimii ani. Încerc ca prin ceea ce fac cu brandul ALISIA ENCO să aduc putină creativitatea în ţinutele doamnelor de afaceri, încercând să aduc culori în negrul și griul unui costum de business.

• Lăsând puțin moda deoparte, știu că sunteți fondatoarea proiectului ” Femei în afaceri”. Puteți să îmi spuneți mai multe despre el? (scopuri, cum v-a venit ideea, backround story)

Femei în Afaceri” este o organizaţie non profit, dar și o platformă de promovare și inspiraţie pentru femei. “Femei în Afaceri” te poate ajuta să porneşti la drum o afacere, să îţi ofere modele de succes, să faci parte dintr-o comunitate unită şi activă de femei de afaceri. În cei 7 ani de activitate, am lansat prima platformă online de business pentru femei, am creat portalul de informare și inspiraţie www.femei-în-afaceri.ro, am organizat peste 300 de evenimente, am reprezentat România în Grecia la “Global Summit of Women” în anul 2012, am finalizat proiectul european “She decides, you succeed” şi tocmai ce am încheiat a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale Femei în Afaceri.

• Dacă ați putea să comunicați cu Alice din trecut, când avea 16 ani, ce sfat i-ați da?

Să acorde mai multă importanţă orelor de matematică.

• Acum, ce sfat ați oferi fetelor de 16 ani din zilele noastre?

Fiecare dintre noi suntem croiţi într-un anumit fel, având personalitate proprie, iar educaţia şi valorile familiei sunt esenţiale pentru succesul nostru. Odată ce credem în visele noastre şi muncim pentru ele, nimic nu este imposibil. Trebuie doar să aveţi încredere în voi!

• Dacă nu ați face ceea ce faceți în momentul de față, ce meserie ați avea?

Sunt o antreprenoare căreia ii plac provocările. Poate peste 5 ani am să fac altceva, depinde de noi şi de alte multe lucruri. Ce ştiu în acest moment este că îmi place foarte mult ceea ce fac şi nu aş vrea sa fac altceva.

• Și, pentru ceva mai dulce, o carte, un film și un sfat pentru cei care își doresc să intre în lumea antreprenoriatului?

Aş vrea să fac o recomandare pentru toţi cei care vor să intre în lumea antreprenoriatului, să fie curajoşi şi să încerce, dar să-si aleagă cu grijă visul.. Recomand cartea “Rework” de JASON FRIED, DAVID HEINEMEIER HANSSON, ca inspiraţie omul de afaceri Richard Branson şi filmul “The Pursuit of Happiness”.

Quick-fire questions pentru a o cunoaște pe Alice mai bine:

• CATEGORIA „sau”

Î: Ceas sau brăţară? R: Ceas

Î: Eşarfă sau lănţic? R: Eşarfă

Î: Perle sau diamante? R: Perle

Î: Mare sau mic? R: Mare

Î: Luna sau Soarele? R: Soarele

• CATEGORIA „3 din 3”

Î: 3 obiecte fără de care nu puteţi trăi? R: telefon; aparat de fotografiat; agendă.

Î: 3 piese care ar trebui să fie nelipsite din dulapul oricărei femei? R: cămasă albă; pantofi cu toc; fustă.

• CAREGORIA „de vis”

Î: ţara R: Grecia

Î: desert R: ecler

Î: culoare R: bleu

Î: vreme R: cu soare

• CATEGORIA „cuvânt cu, cuvânt”

Î: unicitate R: inovaţie

Î: feminin R: masculin

Î: geniu R: nebunie

Î: România R: tradiţie

Î: familie R: iubire

Î: puritate R: inocenţă

Î: creaţie R: invenţie

Î: eleganţă R: delicateţe

Î: frumuseţe R: carismă

Î: Alicia Enco R: provocare

DSC_0035

Redactor: Ștefania Isar

Foto: Monica Seiceanu

Contact Us