Multiversul și Taured

În zile dintr-acestea bizare, când primăvara se scutură de tradiție lăsând să-i pice puțin prea multă brumă, poți doar privi cerul… Și tot privind prin fereastra degerată la început de martie, te întrebi: ,,Oare suntem singuri în Univers?”. Desigur, nu chiar sub forma aceasta, eventual începi cu un inocent: ,,Cum ar fi fost ca acum să stau întins pe plajă fără nicio grijă?”. Dacă ai afla însă că un anume Erwin Schrödinger ți-ar răspunde pe un ton serios cum că se prea poate ca o versiune a ta să se afle în această situație, ai ajunge probabil la întrebarea propusă inițial.

Noțiunea de ,,univers paralel” este arhicunoscută, îndeosebi pe tărâmul fantastic al literaturii și cinematografiei. Ceea ce totuși este mai rar atins de lumina reflectoarelor în viața noastră de zi cu zi constă în partea tehnică, respectiv deliciul minorității — cercetătorii. Este vorba despre curiozitatea pe care diferite ramuri ale științei (fizica, astronomia, cosmologia etc.) o manifestă în chestiunea Multiversului. Multiversul se referă la totalitatea materiei existente care se divide într-un număr n de universuri, asemănătoare sau nu cu al nostru din punctul de vedere al legilor fizicii care îl descriu. Variabilele acestea diferă în funcție de teoria pe care o abordezi dintre cele 9 propuse de Brian Greene, însă cea care se bucură de o deosebită popularitate în prezent poartă denumirea de ,,Quantum”. În linii generale, tipul cuantic de multivers face referire la fiecare nou univers care ia ființă la o răscruce de posibile evenimente. Și cum se concretizează oare un concept într-atât de complex pentru omul obișnuit?

Pentru aeroportul Haneda din Tokyo, anul 1954 s-a înscris în calendar sub un straniu semn de întrebare. Protocolul își urma nestingherit cursul pentru pasagerii ce se perindau pe la intrări și ieșiri, când actele unui european au reușit să ridice sprâncenele autorităților. Deși bărbatul avea în posesie bancnote europene care s-au dovedit a fi legale, pașaportul îi purta ștampile peste cuvântul ,,Taured” ca țară de proveniență; cu atât mai mult, înfățișa o istorie a călătoriilor trecute în Japonia. Rugat să arate pe hartă unde se situează acest loc misterios, și-a ațintit degetul asupra unui spațiu între Franța și Spania, numit convențional Andorra. Pus față în față cu situația neașteptată, călătorul perista în varianta proprie, susținând că Tauredul său ar avea o tradiție de un mileniu. Confuzia de ambele părți a fost cu atât mai mare când nu doar hotelul la care susținea că făcuse rezervare, ci și compania cu care intenționa să facă afaceri au declarat că bărbatul le era necunoscut. Astfel, s-a decis reținerea misteriosului pasager peste noapte, într-o cameră de hotel ce urma să fie păzită de ofițeri specializați în cazurile imigranților. Cu toate acestea, s-a văzut că nu au mai avut de-a face cu un imigrant din Taured, căci dimineața nu l-au mai găsit între aceiași pereți… însă misterul se adâncește chiar mai mult: actele reținute anterior în camera securității aeroportului erau de negăsit.

În mod cert, această întâmplare te face să bănuiești că am putea vorbi despre o evaporare inter-dimensională, despre un șir de răscruci de evenimente care în altă lume a dus la coexistența Tauredului cu Japonia. Iar dacă într-adevăr a fost așa, nu am putea-o socoti drept dovadă solidă în favoarea celor ce susțin teoriile de mai sus? Cu siguranță răspunsul este unul negativ, având în vedere faptul că nu există vreun atestat oficial (doar în câteva cărți este menționată); chiar făcând abstracție de acest impediment, cercetări amănunțite ar fi necesare pentru atingerea unui verdict. Dar un exercițiu de imaginație este întotdeauna bine-venit!

Text: Raluca Hondor
Grafică: Alexandra Bărbulescu & Diana Ursu