Otrava iubirii

După umorul inocent din „Almost, Maine” și profundele emoții din „Deșteptarea primăverii”, în serile de 30 și 31 ianuarie, tinerii lăzăriști au avut ocazia să se delecteze cu un nou spectacol al Trupei de teatru AS„Otrava iubirii”, dramatizare adaptată după romanul cu același nume al apreciatului scriitor franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt.

_MG_7378

Întreaga acțiune orbitează în jurul ideii de prietenie de liceu, acea legătură inseparabilă după care tânjim să avem parte zi de zi. Filele de jurnal a 4 fete obișnuite, care își găsesc curajul de a se exprima mai degrabă în scris, decât prin exteriorizare, sunt puse în scenă cu un aer sincer, pur adolescentin. Problemele comune, fie ele complexe ale stimei de sine sau surprize mai mult sau mai puțin plăcute din familie, sunt prezentate pe fundalul dinamicei vieți de liceu, în care stereotipurile sunt la putere, iar integrarea este o adevărată concurență.

_MG_7415

Julia, Colombe, Raphaelle și Anouchka – 4 caractere diferite, dar unite printr-o singură trăire: iubirea.

Deși simbolicul oraș Paris pare decorul ideal pentru dragostea tinerească, protagonistele întâmpină nenumărate dificultăți, iar prietenia lor este pusă la încercare. Iubirea adevărată devine greu de atins, așteptările cresc, iar gelozia amenință să apară. Se pare că singurul antidot pentru orice problemă devine afecțiunea pe care fetele o caută cu ardoare. Însă când aceasta întârzie să apară sau, mult mai rău, este deluzorie, deja este prea mult pentru un suflet sensibil de adolescentă.

_MG_7394

Astfel, prietenia aparent indestructibilă se desparte în două direcții: pe de-o parte se destramă, din cauza minciunii și, în final, a tragediei, iar pe de altă parte se întărește, lăsând spectatorilor speranța că oricâte rele am întâlni pe lume, ele pot fi depășite cu ajutorul unui caracter puternic și al oamenilor buni care încă ne mai înconjoară.

_MG_7433

Chiar dacă uneori „prietenia e o minciună, iar iubirea… e o otravă”, important este să urmăm ultimele cuvinte ale spectacolului, rostite de acum matura Colombe: „Nu cunosc decât două verbe pe care le pot conjuga cu siguranță la viitor: voi iubi, voi muri. Așadar, vă anunț: înainte să mor, voi iubi foarte mult.”

Text: Alexandra Gheorghiade

Foto: Diana Sbingu