Educat de un sistem ALTERnATiv

Dragă tovarășe liceean, în calitate de neoficial purtător de cuvânt al plebeilor, vreau să știi că mi-au fost aduse la cunoștintă frustrările tale:

1) Descurajare tip 1: „Tu? Artist? Vrei să mori de foame?”

2) Descurajare tip 2: „Dacă ați fi știut cu adevărat, ați fi rezolvat testul în 15 minute.” (într-adevăr, am scris doar 4 pagini în 45 de minute – sunt o dezamăgire)

3) Presiune: „20 de probleme până mâine nu e mult; ziua are 24 de ore.”

4) Ignoranță: „N-am făcut eu programa.”

Și nu în ultimul rând, o bizară negare a memoriei de scurtă durată: „Cum să nu știti? Lecția 5, capitolul 3, clasa a V-a.”

Sună familiar? Ce ai zice dacă ți-aș spune că există un sistem alternativ conceput special pentru a lupta cu toate aceste probleme?

Learnity este un „altfel de liceu”, creat pentru a răspunde nevoilor reale ale elevilor prin întoarcerea la cea mai naturală formă a educației: „elevii iau parte la decizii, învață prin colaborare și joc, își asumă responsabilitatea pentru libertatea lor de a alege” (Silvia Floarea, fondator).

Cei 64 de liceeni membri se bucură de șansa de a lua parte la cursuri inedite, propuse și alese chiar de ei pentru a le satisface nevoile de învățare. Comunicare, psihologie, design interior, istoria artei, public speaking, time management, relații internaționale și dans contemporan sunt doar câteva dintre cele 30 de subiecte pe care le pot studia.

Observând evoluția fiecărui membru în parte, Silvia a ajuns la concluzia că în Learnity „fiecare elev este povestea lui Făt-Frumos – se dezvoltă rapid în direcția dorită.” Care este secretul? Aflăm din impresiile Biancăi Raicu („learnitașă” în clasa a zecea).

  • Provocare, dar și încurajare

„Experiența în Learnity m-a făcut mult mai deschisă și mi-a crescut enorm încrederea de sine. Am început să am mai multă inițiativă, fiind încurajată de toți acești oameni frumoși, cu permanentă poftă de provocări. Am ieșit extrem de mult din zona mea de confort și mi-am construit niște valori puternice.”

  • Democrație în educație

„Learnity ne oferă libertate, care vine însă și cu anumite responsabilități. E o comunitate democratică, ce ne lasă să ne stabilim propriile reguli. În schimb, în școală nu ne putem exprima punctul de vedere în totalitate fără a fi sancționați.”

  • Presiune atmosferică 0

„În learnity este o atmosferă informală, prietenoasă, care îți dă voie să fii autentic, fără să te simți constrâns de norme. Profii sunt incredibili – ne prezintă informația într-o formă super interactivă și sunt persoane cu experiență și (la fel ca „learnitașii”) cu multă poftă de învățare.”

Deci, ce este Learnity până la urmă? „Locul unde poți să fii tu fără să te judece ceilalți” (Silvia), o comunitate în care este promovată educația non-formală și în care fiecare este încurajat să-și dezvolte un stil propriu de învățare.

Text: Chifor Raluca Ioana

Grafica: Marcu Bianca