Cum m-am întâlnit cu Ion în metrou ?

Dacă ești clasa a X-a sau chiar mai mare, atunci e aproape imposibil să nu fi auzit de romanul lui Liviu Rebreanu, „Ion”. În perioada octombrie-noiembrie se discută intens despre el, mai ales despre frustrările în legătură cu personajele controversate din roman.

Acum câteva zile, jumătate de clasă se lamenta cu „Ion” în brațe: „De ce ne obligă programa școlară să citim așa carte?” Se știe. Majoritatea o urăște, unora le este indiferentă. Pot spune că mă situez în a doua categorie; nu e o carte urâtă, însă e cam violentă pentru gusturile mele. E scrisă bine, ușor de citit și urmărit firul narativ, în schimb subiectul abordat este aparent neobișnuit pentru niște adolescenți crescuți în alte timpuri, în era tehnologiei. Rebreanu ne prezintă viața din mediul rural în secolul XX, cu bune și cu rele, cu petreceri și beție, cu pură violență, dar și cu iubire: lume cu care tinerii consideră că nu sunt deloc familiarizați, neînțelegându-i mentalitate și comportamentul.

Analizând diferențele dintre trecut și prezent, am reușit să ajung la o concluzie: cea că, pe cât ne-am opune noi, există câteva asemănări înte personajele din „Ion” și adolescenții de astăzi. Poate că v-ați întrebat cum ar arăta protagoniștii romanului în realitatea secolului XXI, poate doar v-ați plâns că subiectul nu e actual, așa că m-am gândit să transpun câteva personaje în zilele noastre. Poate, poate vă determin să nu mai urâți atât de tare eventualul material de la Bac.

Ion – acel băiat plăcut de toate fetele, cu aspirații efemere. Mașini, palate, bani. Un „bad boy” sărăntoc, dar care cucerește orice fată prin vorbe și speranțe false. Pândește oportunitățile prin intermediul cărora ar putea face niște bănuți și își atinge scopurile datorită „tehnicilor” de agățat neașteptat de eficiente. Dacă Ion al lui Rebreanu trăiește pentru a deține pământuri, putem spune că Ion cel modern este îndrăgostit de mirosul și foșnetul banilor, și-ar da și sufletul pentru a cumpăra cea mai scumpă mașină pentru a-și asigura popularitatea.

Ana – fata naivă și sensibilă, care se îndrăgostește rapid de băiatul rău. Cade în plasa vrăjelilor lui, însă regretă ulterior că s-a cuplat cu cineva care o rănește, făcând-o să sufere și profitând de pe urma ei. Atenție! În ciuda personajului din roman, Ana de astăzi mai are șansa să scape.

Florica – furăciosă de iubiți, frumoasă foc , emană prin toți porii senzualitate și mister, astfel atrăgându-și admiratori. Nu se înțelege de niciun fel cu Ana, care îi cunoaște tehnica.

George – acel bădăran gelos pe calitățile celorlalți băieți. Având posibilități financiare de invidiat, își permite să-și aleagă iubita pe care o voia de mult timp dușmanul său. Adoră să se răzbune și să iasă întotdeauna câștigător în viață.

Laura – fata petrecăreață, căreia îi place să cunoască oameni noi și să meargă prin cluburi. Găsește orice ocazie pentru a-și lăuda iubitul în fața grupului de prieteni și nu numai. Una peste alta este atentă și delicată, nu și-ar înșela niciodată iubitul, urmărind înflorirea propriei relații. Laura lui Rebreanu merge la chefuri („își șterge cu pudră luciul de grăsime de pe nas”), își iubește familia, deci versiunea ei modernă ar fi tipul de persoană sociabilă și iubitoare, care ia orice relație în serios.

Titu – poetul neînțeles, sensibil, cu o fire destul de introvertită, îndrăgostit de două fete cu care nu va putea fi niciodată. Este inteligent, vorbește în metafore, câteodată visează cu ochii deschiși, suferind în taină după orice dezamăgire sentimentală.

După cum putem observa, personajele din „Ion” reprezintă o anumită tipologie umană pe care o întâlnim și în prezent. Este adevarat că s-au schimbat multe într-o sută de ani, dar, în esență, păstrăm trasături ale strămoșilor patriei noastre. Deci, atunci când vei deschide sau redeschide romanul lui Rebreanu, gândiți-vă că acolo găsiți o lume a oamenilor petrecăreți, materialiști, sensibili, iubitori, violenți; o societate atât de diferită de a noastră și totuși mult mai asemănătoare decât te-ai aștepta.

Articol: Ioana Răducanu

Grafica: Alexia Tomeci