Uman vs. Real

„Profilul real îți oferă mai multe oportunități în viitor.“
„Nu vei ajunge nicăieri dacă mergi la uman.“
„Trebuie să fii foarte bun la matematică, dacă vrei să mergi la mate-info.“
„La uman este mult mai ușor decât la real. “

Acestea sunt doar câteva dintre ideile preconcepute pe care un elev de gimnaziu le aude în prag de examen de la prieteni, părinți, profesori, conturând o imagine denaturată a învățământului liceal. Într-adevăr, stereotipurile vor exista mereu, indiferent de generație, însă acest lucru nu ar trebui să ne determine să alegem un profil care să nu corespundă cu interesele, pasiunile și aptitudinile noastre.

Personal, am ales profilul mate-info, datorită înclinației mele pentru materiile reale, deși am o pasiune la fel de mare pentru literatură și desen. Nu pot spune că am fost hotărâtă încă de la început să urmez acest drum, însă am ajuns să îndrăgesc acest profil și să învăț cu plăcere materiile sale, chiar dacă matematica sau fizica ne pot pune probleme uneori. Dacă ar fi să vorbesc de stereotipurile existente aici, aș putea spune că majoritatea se bazează pe rigiditatea profilului și lipsa vieții sociale, totul fiind doar o etichetă în spatele căreia se ascund oameni pasionați de ceea ce fac și care, de multe ori, au abordări creative în munca lor.Aceste lucruri nu sunt valabile doar pentru profilul meu, dovadă fiind părerile câtorva dintre colegi, referitoare la acest subiect.

Monica: Scopul profilurilor din liceu este ca fiecare elev să aibă oportunitatea de a se îndrepta încă de la vârsta de 15 ani spre domeniile care îi trezesc interesul. De aici reiese și motivul pentru care eu am ales să merg la științe sociale: îmi plac limbile străine și româna, îmi place să citesc, să scriu, deci fac aceste activități în timpul liber oricum. Fiind aici, nu mai rămân doar pentru „timpul liber“, ci încep să întruchipeze lumea în care trăiesc. Există, bineînțeles, și păreri preconcepute, printre care cea mai frecventă ar fi lejeritatea exagerată atribuită profilului. Într-adevăr, nu rezolvăm culegeri de matematică și nici nu este nevoie să înțelegem în detaliu fizica, însă este foarte mare aprofundarea materiilor specifice, în special istoria. Nu îi văd pe colegii de la alte profiluri ca fiind total diferiți de mine, întrucât este normal să avem pasiuni diverse, iar ceea ce contează cu adevărat este că au ales să facă ceea ce le place.

Erich: Sunt elev în clasa a 12-a la real. Motivul își are originea în pasiunile copilăriei mele. Mereu am fost profund interesat de modul cum funcționează lumea înconjurătoare: de la astronomie, până la paleontologie. Citeam toate cărțile și mă uitam la toate documentarele care aveau legătură cu aceste domenii. Țin minte că, întotdeauna când mergeam cu părinții în vacanță în alte țări, atracțiile principale pentru mine erau de două tipuri: parcuri de distracții și muzee de știință. Legat de stereotipuri, nimeni nu poate nega faptul că, la un moment dat în viața sa, a făcut glume pe seama celor de la uman. Acum un an, am fost implicat într-un proiect organizat în cadrul liceului, în care participanții își puteau schimba profilul, pentru o zi. Astfel, am avut șansa de a-mi petrece o zi întreagă alături de colegii de la filo. Pot spune că a fost o experiență memorabilă, din care am înțeles că acel profil nu e pentru mine. Revenind, bineînțeles că și noi, cei de la real, suntem categorisiți de către camarazii umaniști. Adesea, suntem percepuți ca neavând abilități sociale dezvoltate, în schimb compensând cu o atitudine arogantă, pe care o justificăm prin materiile grele pe care le învățam. Personal, am întâlnit oameni deschiși la minte și extrem de prietenoși la clasele de uman, precum și atitudini dezagreabile la colegii de la real.

Alexandra: Am ales să studiez la profil uman, specializarea filologie, pentru că, încă din școala generală, am fost mai atrasă de literatură, de istorie și chiar de artă și, deși am fost sfătuită uneori de cei din jur să mă îndrept spre real, pentru a avea mai multe oportunități mai târziu, am vrut să fac în primul rând cu plăcere ceea ce fac și să îmi urmez inima. M-am întâlnit imediat chiar cu ideea preconcepută cum că la real ai mai multă deschidere spre o viitoare carieră, iar umanul îți restrânge posibilitățile. Totuși, acest stereotip îl pot combate cu ușurință astăzi, fiind mândră de alegerea făcută, adăugând că la uman am învățat multe lucruri interesante care mă captivează și în prezent și că datorită cantității de timp liber mai mare pe care am avut-o față de colegii de la real (lucru pentru care am fost de multe ori invidiată) am reușit să lucrez și la dezvoltarea mea personală, implicându-mă în proiecte și voluntariat. Nu în ultimul rând, aflându-mă acum în postura de studentă la o facultate de renume ca cea de Istorie, a Universității din București, secția Relații internaționale și Studii europene, pot spune că profilul uman nu m-a împiedicat nicio clipă să îmi urmez drumul și nu mi-a restrâns posibilitățile, ci din contra, datorită acestuia mi-a fost mult mai simplu să îmi urmez visurile și să mă decid ce voi face pe viitor. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș alege tot profilul uman cu aceeași inimă deschisă ca acum 4 ani.

Deci, cititorule, regândește alegerea profilului, pentru că, după cum ai observat, ea nu ar trebui să fie una bazată pe prejudecăți, ci pe dorințe și pasiuni de care să fim mândri.

Articol: Andrada Budui
Grafică: Bianca Marcu