„Interzis sub 18 ani” – cronică

Oh, anii de adolescență… Cum ți-i crești, așa îi ai! Se spune că reprezintă perioada ideală a vieții, când suntem liberi să ne descoperim, când cunoaștem adevăratele sensuri ale distracției, când formăm principalele conexiuni cu oamenii, când încă nu ne lovesc problemele vieții, iar traiul e, într-adevăr, perfect. Însă este oare așa? Această mică tinerețe, oricât de roz pal și inocent se spune că e, vine și ea cu urcușuri și coborâșuri. Credeți-mă, v-o spune o adolescentă însăși!

1

Deși termen complex și demn de discutat cu orele, adolescența, inclusiv tot ce vine la pachet cu ea, este surprinsă concis, dar profund în spectacolul Interzis sub 18 ani (text – Mihaela Michailov; regie – Lenuș-Teodora Moraru), pus în scenă la Teatrul Excelsior. Acesta ilustrează o zi din viața tulburată a lui Lulu, o fată de 17 ani și 3 luni, rebelă din fire, care se confruntă cu idealismele de copil cuminte impuse de părinții ei despărțiți.

2

Pe de-o parte se observă elemente precum alcoolul, drogurile, școala, divorțul, iubirea adolescentină neîmplinită sau fuga de acasă, care conturează portretul situației protagonistei. Pe de altă parte însă, acestea însumate nu fac decât să evidențieze strigătul de ajutor al lui Lulu, sufocată de constrângerile mamei ei, de lucrurile care „trebuie făcute așa, pentru că nu ai 18 ani, încă ești un copil”.

3

Fiind nevoită să se mute alături de tatăl ei și de noua sa iubită, problemele parcă apar într-un șir interminabil. Și totuși, motivul lor, așa cum e explicat de părinți, e că „nu ai făcut cum am zis noi, nu o să ajungi nicăieri dacă nu înțelegi că noi îți vrem doar binele”. Acest „bine” se dovedește a fi o limitare a minții. Ignoranța asupra adevăratei stări a copilului, dar și lipsa de maturitate venită chiar din partea unor adulți fac ca aceștia să devină înstrăinați, în ciuda încercării lor de a se apropia. În această atmosferă, aerul devine irespirabil, iar speranța nu face decât să dispară încetul cu încetul.

4

Decât să judecăm, ce ar fi să înțelegem? Decât să ne lăudăm cu experiența noastră, ce ar fi să continuăm să învățăm, chiar și de la cei mici? Indiferent de vârstă, Interzis sub 18 ani merită văzut tocmai pentru a ne deschide orizonturile, pentru a primi acel îndemn la libertate, în special la cea de exprimare. Nu subestimați puterea gândirii unui adolescent! De cele mai multe ori, câteva cuvinte fac cât mii de fapte.

Articol : Alexandra Gheorghiade
Foto : Arhiva Teatrului Excelsior