Spre un 9 mai glorios

Cu siguranță nu te poți numi un lăzărist convins fără să fi gustat până acum din esența seculară a școlii. Fie că iubești plimbările alene în grădina verde, canonizată de cei mai cunoscuți scriitori de-a lungul timpului, la doar câțiva pași de gardurile înalte ale liceului, sau lacul plin de poveștile celor care preferă să vâslească ore în șir decât să „încaseze” vreo notă nefavorabilă, fie că te dedici complet talentului tău puternic cultivat prin dans, cântat, scris sau imortalizat momente, coridoarele vibrează de voie bună, încredere în copii și dorință de conservare a tradițiilor devenite deja obiceiuri pentru fiecare generație de boboci gata să experimenteze un nou capitol al vieții.  În mijlocul tuturor acestora se află „9 mai” .

Nimeni nu cunoaște originile acestei ,,datini”, probabil pornită de la o simplă dorinţă de a celebra pacea şi unitatea în era de astăzi, valorificată apoi de lăzăriști printr-un eveniment de proporții, în care fiecare țară e prezentată în cele mai bune ipostaze ale sale: tradiții, cultură, simboluri și istorie. Un singur lucru este cert… că în fiecare an, pe data de 9 mai, fiecare dintre noi se întrece în dansuri, obiceiuri și bucătărie europeană pentru a aduce în curtea școlii o picătură de viață din afara granițelor, odată cu ocazia Zilei Europei.  O bucățică de lume într-o curte.

Ceea ce nu toți spectatorii cunosc este pregătirea din spatele momentului artistic, munca continuă și suținută a claselor, a coordonatorilor și a tuturor implicați; fluxul inițial de idei și asamblarea lor ulerioară în numărul pe care noi ajungem să îl vedem, lunile de pregătire și nopțile pierdute ca să mai repeti „încă o dată, una singură” dansul de grup. Fiecare are o altă perspectivă, legată de modul în care ar trebui să se desfășoare momentul, cât de departe ar trebui să mergem cu ironia sau cu gluma, dar eforturile cumulate ale unei clase duc mereu la ceva remarcabil și echilibrat, multitudinea de perspective fiind unul din factorii cei mai dinamici ai acestei zile.

Cu câteva luni înainte de moment, tragi la sorți țara. Mai mult sau mai puțin cunoscută, fiecare are multe elemente ce pot fi transformate într-un puternic mesaj cu impact vizual. Odată ce îți cunoști pentru prima oară coordonatorul, ca boboc, debordezi de un surplus de pasiune; vin și sutele de întrebări asemenea unor ,,capcane”- cu privire la tradiții, obiceiuri, dansuri și așezare. Mult mai pe scurt, ,,planul de joc” este conceput, iar următorii pași sunt meniți să catalizeze la maxim organizarea, originalitatea și forța  momentului tău de glorie.

Pasul 1: IMAGINAȚIA. Trebuie reflectat zi și noapte asupra fiecărui detaliu, fiecărei mici idei care ar putea oricând aduce un plus de diversitate în ultima clipă.-nu subestima niciodată pregătirile pe ultima sută de metri! – Poți uita cu ușurință tot ceea ce ai clădit până în momentul de față, în favoarea unei noi coregrafii, melodii sau a unui nou personaj. Așa pare mult mai bine! Nu trebuie decât să gândești asupra posibilului cu tente de imposibil, dar nu uita că abundența de idei neorganizate și lăsate de capul lor este finalizată, de cele mai multe ori, cu neputința de a plasa în scenă planul fantasmagoric dezvoltat deja.

Pasul 2: PUNEREA ÎN PRACTICĂ. După ce toate aspirațiile tale mărețe au fost împuținate de impactul dur cu realitatea, urmează materializarea produsului conceptelor voastre. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, dedicație și solidaritate, foarte util fiind să nu uiți de tot ceea ce poți realiza zi de zi, câte obiective poți îndeplini astăzi și nu mâine. Un alt element important este implicarea, mai exact implicarea emoțională în tot ceea ce reprezintă momentul, atât de căutată, încât necesită o rubrică specială. Așadar:

Pasul 3: IMPLICAREA. Nu orice persoană o posedă în egală măsură, însă reprezintă cheia spre succes, organizare și devotament. Dacă nu te consideri atât de curios încât să înveți fiecare nou pas cu sufletul la gură, încearcă să uiți de firea delăsătoare și să avansezi în continuare pe tabla de joc. Și asta poate deveni un avantaj. Un sfat de ajutor aici, pentru a nu ajunge să fii criticat de colegii deja plictisiți de fluxul prea mare si necenzurat de idei sau sfaturi, sau pentru a nu rămâne ,,cel din urmă”, ,,cel care nu asistă la repetiții” ar fi să rămâi echilibrat, între cele două extreme și să îtî amintești că e un lucru pe care nu îl vei trăi decât de 3 ori în viață. Așa că poate merită.

Pasul 4: ORIGINALITATEA. Pe măsură ce spectacolul vostru prinde contur, apar și dilemele legate de elementele „WOW”, cât mai originale, ce pornesc de la mascotă, costume sau recuzită, până la modul în care ați organizat mișcările. Unicitatea poate apărea de la sine sau ,,invitată” de propria voastră imaginație, iar pentru o astfel de reușită veți fi cu siguranță scăldați în aplauzele tuturor invitaților -este posibil să fi văzut pentru prima dată, pe viu, vreun președinte, cancelar sau animal mitologic în costum popular.

Pasul 5: DEZVĂLUIE DOAR ATÂT CÂT TREBUIE. Te afli cu doar câteva zile înainte de clipa de glorie. Pui la punct fiecare mic detaliu sau legătură între scene, însă ceva nu este la locul lui. Este vorba de sentimentul ce împânzește întreaga curte, în fiecare pauză sau oră liberă, menținerea “incognito” a întregului plan. Dorința de a surprinde plăcut juriul și sutele de curioși poate fi dusă până la extremă. De multe ori, însă, în ciuda eforturilor susținute de a ascunde totul, o să mai ajungi să repeți umăr la umăr cu alte clase. Și de aici se nasc surprizele din cele mai plăcute, pentru că dansurile poloneze ies cel mai bine în evidență pe un fundal spaniol, popularul vals vienez se asortează de minune cu ritmurile italiene, bucătăria nordică se potrivește cu cea românească sau invențiile croate și automobilele nemțești au elemente comune cu Ucraina, Portugalia sau Malta.

Acum că ai experimentat și tu o latură comică sau ironică a paradei și pregătirii din ,,culise” ,ai văzut și tu cum e să țopăi prin casă pentru că muzica a ieșit bine și ai simțit satisfacția aceea când a a fost totul bine pentru prima oară, mai rămâne doar să zâmbești, pentru că… în 3,2,1, vei fi încântat de mulțimea care vibrează, gata de a gusta un strop de tradiție diferită. Nu uita mișcările de dans, mergi frumos, împărtășește, în sfârșit, momentul. Dar cel, cel mai important, nu uita de ce ești aici .

Cortina se ridică. Ușile se deschid. Mult succes !

Articol : Andrei Dobriță
Grafica : Irina Ioniță