Patrick Ness la Cărturești-Verona

În data de 12 aprilie, la ora 18:00, s-a desfășurat la Piața Romană în Cărturești-Verona o videoconferință cu scriitorul britanico-american Patrick Ness. Datorită cărților young adult „Vocea pumnalului” și „Chemarea monstrului”, Patrick a devenit popular în cercurile anglofile și a captat atenția generației adolescentine. El a acceptat să participe prin Skype la o întâlnire cu lăzăriștii în cadrul evenimentului organizat de Editura Trei. Astfel, atât tinerii care i-au citit operele, cât și cei care au venit fără a ști despre existența romancierului, au avut prilejul să îl cunoască și să îi descopere personalitatea și viața de scriitor. N-au lipsit nici întrebările și nici entuziasmul publicului, căruia Patrick i-a satisfăcut curiozitățile prin răspunsuri și explicații încărcate cu umor și seriozitate. Printre elevii prezenți la conferință, câțiva au fost de acord să își exprime prin scris impresiile și gândurile legate de activitatea și romanele autorului:

Vanda, clasa a X-a: „În prima zi din Săptămâna Altfel am participat împreună cu 5 colegi de-ai mei la o videoconferință cu autorul bestsellerurilor „Vocea pumnalului”, „Chemarea monstrului”, „Pe viață și pe moarte”, americanul Patrick Ness. Acesta a fost așa cum mi-am imaginat: avea acel aer american liniștit, lipsit de stres, având glumele la el și zâmbetul pe buze. Părea foarte încântat să stea de vorbă cu elevii bucureșteni curioși de felul în care a reușit să își publice operele. Au fost multe întrebări, de la eterna „care este mai bună, cartea sau filmul?”, la „ce te-a inspirat să scrii aceste cărți?” până la „cât de greu a fost să-ți publici prima carte?”. Răspunsul de la ultima întrebare, pe care chiar eu i-am adresat-o, a amuțit pentru câteva secunde sala – și-a trimis manuscrisul la nu mai puțin de 60 de agenți, dintre care unul singur a reușit să îi publice prima carte.

De asemenea, el le-a dat multe sfaturi celor care îi împărtășesc talentul cuvintelor. Cel mai frumos a fost cel oferit uneia dintre colegele mele, căreia i-a spus să-și aleagă ideile care îi plac ei, nu cele care ar putea avea succes la public, deoarece cartea o scrii pentru tine, pentru sufletul tău.

Ne-a promis că anul viitor ne va vizita capitala. Am rămas plăcut impresionată de acestă mică întrevedere cu Patrick Ness și de ceea ce Editura Trei organizează pentru elevi; aștept cu multă nerăbdare următoarea conferință cu un alt autor cunoscut.”

Isabelle, clasa a X-a: „Pentru mine, întâlnirea cu Patrick Ness a reprezentat o experiență unică și revelatoare, întrucât m-a făcut să mă gândesc serios la cariera pe care am de gând să o urmez. Prezența video a autorului m-a făcut să îl privesc ca pe un om hotărât, deschis, amuzant, dar și diplomat, ceea ce m-a ajutat să îmi fac curaj de a-i adresa câteva întrebări legate mai mult de „ce înseamnă să fii scriitor full-time?” decât legate de operele sale.

Una dintre ele a fost dacă se poate trăi doar din scris, fără a trebui să ai un loc de muncă separat și să tratezi această artă ca pe un hobby. Patrick Ness mi-a răspuns cu zâmbetul pe buze, mărturisirea lui fiind sinceră. Trăind doar din scrierile sale pentru mai bine de paisprezece ani, se consideră un om norocos, însă este conștient că acest lucru depinde de la persoană la persoană. Astfel am înțeles că acest detaliu stă în mâinile unei forțe mai puternice decât a mea și că nu am nicio garanție că voi fi un caz fericit, dar nu trebuie să îmi fac probleme. Vorbele lui Ness mi-au reaprins acea flacără ce simbolizează pentru mine dorința infinită de a scrie, de a transmite ceva lumii, iar răspunsurile sale m-au făcut să îmi dau seama că dacă am pasiune și iubesc ceea ce fac, nu pot da greș. Așadar, neavând importanță cât de greu îmi va putea fi drumul, am luat finala decizie de a face ce îmi spune inima și de a avea curajul să fac ce iubesc fără să privesc în trecut sau în dimensiuni paralele. Să deslușesc o hartă ce ascunde misterele literaturii britanice. Și să scriu.”

Alessandra, clasa a X-a: „Până în ziua în care profesoara de română ne-a zis despre videoconferința de la Cărturești-Verona cu Patrick Ness, numele acestuia îmi era necunoscut. Nu știam niciuna dintre cărțile scrise de acesta și, din acest motiv, ca să știu referirile care s-ar putea face, am cumpărat „Vocea Pumnalului”. Recunosc, la început titlul romanului nu prea m-a captivat, iar scurta descriere de pe copertă nu părea ceva extraordinar. Am decis, totuși, să îi dau o șansă. Primele capitole le-am citit cumva nedumerită, deoarece pe prima pagină apar un băiețel și un câine care-și pot auzi gândurile, iar singurul lucru la care se gândește animăluțul la început este „caca”. Cu toate că prima impresie nu a fost extraordinară am continuat cititul. Acțiunea a devenit pe parcurs complexă, iar personajele s-au maturizat. Băiatul, Todd Hewitt, a învățat să îl accepte și să îl iubească pe câinele său, Manchee, care s-a dovedit a fi cel mai devotat și inteligent prieten al său. Aș putea spune multe lucruri despre volum, dar consider că misterul este cel mai bun mod prin care poți convinge pe cineva să citească. Patrick Ness ne-a prezentat, așa cum a spus și el la conferință, un prezent oarecum exagerat. Vacarmul este modul prin care oamenii știu totul unii despre ceilalți. În cazul nostru, poate fi vorba despre rețele de socializare. Deși mi se pare extraordinar să ne prezentăm gândurile, visele, speranțele, viața – în cazul lor – ele pot deveni dezavantajul nostru. Folosite de „dușmanul” nostru, informațiile ne pot distruge.

Cât despre scriitorul din Virginia, este o persoană amuzantă care ne-a dat niște sfaturi bune. A zis că niciodată nu trebuie să renunțăm la ceva chiar dacă „nu avem timp”, că ar trebui ignorate comentariile răutacioase, să avem propriile noastre păreri, neținând cont de ceilalți; și să ne lăsăm inspirați de orice ne înconjoară.”

Patrick Ness a precizat că ideea operelor sale se bazează pe inexistența vieții private în dezvoltarea adolescentului modern și a dorinței oricărui tânăr de a beneficia de intimitate și identitate și de dreptul de a deține gânduri și trăiri personale.

Pe data de 20 mai se va organiza ultima întâlnire video din cadrul proiectului Editurii Trei cu un alt scriitor cunoscut, Stephen Chbosky, autorul romanului „Jurnalul unui adolecent timid”.

Dacă o anumită doză de curiozitate vă poartă pașii într-acolo, aruncați o privire… sau o întrebare. Sau mai multe. Și poate plecați cu un vis, cine știe.

Articol: Victor Ormeneanu