Umorul- între comic și exteriorizare

O simțim. O cunoaștem și o catalogăm drept cea mai plăcută stare de spirit. Se găsește pretutindeni și poate transforma nesiguranța de sine, neutralitatrea sau neputința de a schița un zâmbet, în veselie, voie bună și savoare a vieții, a oricărui moment sau clipă… fericirea.

Încă din timpuri ancestrale, fiecare persoană a simțit nevoia de a se delecta și de a constata că viața nu este decât ,,un joc” de întâmplări și răspunsuri menite în formarea noastră ca indivizi. Fiecare zi este dictată după modul fiecăruia dintre noi de a trata și de a socializa cu lumea din jurul nostru. Conceptul de fericire stă la baza multor enigme ale științei, iar în ciuda neputinței de a exprima savant ceea ce presupune, umorul este cel care ne face să ne împlinim: o discrepanță dintre o lume a oamenilor citadini și un univers al optimiștilor convinși. Fără stresul fiecărui moment, fără un scop exact, ci doar o dorință înnăscută de a se bucura de clipele vieții.

Conform DEX, umorul este o ,,categorie estetică, constând în sublinierea incompatibilității și absurdității laturilor unor situații în general firești’’, însă fiecare persoană înțelege și privește diferit această noțiune. Hazul este o calitate spontană, nativă a indivizilor ce cunosc ideea de relaxare și de pătrundere în propria minte guvernată concepțiile personale, ce sesizează ,,râsul’’ din lume. Simțul umorului nu se referă doar la a împrăștia buna dispoziție printre momentele rutinei moderne, ci la un întreg mod de viață. Astfel, în preajma a sute de capete aplecate, orbite de universul de aplicații al telefoanelor deștepte, poți auzi deseori un râs strident, o cale de a privi diferit drumul spre serviciu sau școală.

Odată cu noțiunea de haz, apare și întrebarea ,,Cum pot evada în propria lume? Cum pot interpreta orice secundă diferit?’’. ZÂMBEȘTE. Un zâmbet este apreicat pe orice chip. Oferă un aer de detașare, de armonie și de autenticitate în societatea actuală, dominată de o continuă alergare fără obiective. Pe măsură ce zâmbești oricărei povești auzite, oricărei amintiri comice rememorate, oricărei întâlniri cu prietenii, va apărea și râsul, urmat de o stare nobilă de relaxare. Intră în jocul ,,de-a filozofatul”, de a face haz pe seama tuturor lucrurilor ce îți străfulgeră mintea, modul fiecăruia de a gusta esența unei glume ascunzând sensuri adânci. Psihologii sunt de părere că există o gamă largă de exprimare, de la așa numitul ,,râs contagios’’ ce denotă o dorință de afirmare, de socializare, prin caracterul său natural și franc până la ,,râsul cristalin’’, un zgomot discret, plin de viață sau neputința de a schița zâmbete ce reflectă o varietate de conflicte interioare.

Indiferent de aparența fizică, de calitățile oricărui fericit, fie el un extrovertit sau un introvertit, râsul și simțul umorului au rolul de a uniciza. Foarte ușor, putem descoperi o persoană zâmbăreață într-o masă de oameni identici, agitați, mereu în drumul spre a ,,facilita’’ traiul de zi cu zi. Societatea este construită pe baza relațiilor interumane, cu rădăcinile în diferite idei sau concepte. Suntem de nenumărate ori puși în ipostaza de a crea grupuri de cunoștințe, amici, iar printre propriile filtre de a alege un prieten se află inevitabil simțul umorului, caracterul natural sau sufletul detașat.

Interpretăm involuntar un individ după modul său de a concepe înconjurul. Însă, ce beneficii aduce fericirea într-o relație? Oamenii ce continuă să râdă au mult mai puține griji? Răspunsul este cu siguranță ,,nu’’. Au o viață asemănătoare, un obiectiv asemănător, singura calitate ce diferențiază felul lor de a fi reprezentând optimismul. Văd orice obstacol asemenea unei noi provocări, sunt dornici de a experimenta orice oportunitate apărută în cale, iar a fi înzestrat cu simțul umorului nu înseamnă decât capacitatea fiecăruia de a impune o nouă perspectivă în societate.

Dincolo de efectele concluzionate, cele de îmbunătățire a tuturor mediilor sociale (de serviciu, de familie, de cuplu), umorul înseamnă energii pozitive, noi idei, fericire, iar de cele mei multe ori, succese. Oricât de abătut îți simți sufletul, oricât de greu simți că este să rămâi oprimist, nu uita că soluția este cel mai simplu act: cel de a zâmbi. Râzi în fiecare dimineață, detașează-te de problemele sociale și revino la gestul de a spune că umorul este cheia fericirii, scopul adevărat al vieții.

Text: Andrei Dobriță

Foto: Alexia Cinghinău