Premiile Uniunii Artiștilor Plastici 2014

În seara zilei de 25 noiembrie, la sala Dalles, Muzeul de Artă Contemporană au fost decernate artiștilor premiile pe secțiuni ale Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) pentru activitățile din 2014.

Lucrările expuse au fost selectate din sute de proiecte de către un juriu național constituit din reputați oameni de cultură și critici de artă din care au făcut parte: Adrian Silvan Ionescu (directorul Intitutului de Istorie a Artei), George Oprescu (membru al Academiei Române), Aurelia Mocanu (critic de artă), Călin Dan (directorul Muzeului Național de Artă Contemporană), Adrian Guță (profesor de artă contemporană la Universitatea Națională de Arte din București), Cătălin Davidescu (Craiova), Oliv Mircea (Bistrița) și Horia Abram (Cluj, critic de artă cu experiență internațională). Aceștia au fost aleși prin votul Adunării Generale a UAP care a ținut cont de natura operelor de artă (artele vizuale) și care a dorit să constituie un juriu alcătuit din membri proveniți atât din capitală, cât și din diferite regiuni ale țării. Prin ultimul criteriu s-a vrut ca cei care selecționau și premiau lucrările să cunoască „ce s-a întâmplat, derulat în 2014 și în teritoriu și în Bucuresti”, așa cum precizează Președintele UAP Petru Lucaci.

Uniunea Artiștilor Plastici și-a întrerupt activitatea timp de opt ani din cauza lipsei de finanțare revenind după o lungă pauză prin acest eveniment, organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii. Astfel, vernisajul de la Sala Dalles nu a fost un protocol sau doar o simplă gală de premiere; UAP căutând ca prin expoziție să atingă obiective multiple în principal în interesul artiștilor; în prezent în România neexistând o piață dezvoltată de artă contemporană căreia să i se acorde importanță. Astfel, persoanele care activează în domeniul artelor vizuale folosesc resursele financiare proprii pentru a-și procura materialele necesare în crearea lucrărilor și tot ele își suportă costurile propriilor eforturi. Din acest motiv, talentul și elanul artistic nu reprezintă o sursă de trai în România ceea ce descurajează generația tânără să se avânte în această branșă culturală. Evenimentul a urmărit să tragă un semnal de alarmă asupra acestor aspecte și totodată să evidențieze performanțele din aria mai sus menționată, să întărească încrederea tinerilor care aspiră să intre în lumea artei.

Printre participanții premiați la această gală s-a remarcat doamna Ileana Dana Marinescu, artist specializat în artă decorativă, câștigător al Premiului pentru Metal și care cu mult umor s-a autodeclarat „o tânără speranță deschisă la alte premii”. La eveniment au mai ținut discursuri fostul Ministru al Culturii  Ioan (Ionuț) Vulpescu și președintele UAP Petru Lucaci.

UAP își are originile în Sindicatul Artelor Frumoase (SAF) înființat încă din anul 1921 cu scopul de a apăra și de a reprezenta drepturile sociale și profesionale ale artiștilor. Astfel, încă din perioada interbelică se premiau lucrări în cadrul expozițiilor organizate de către acest sindicat. SAF a fost puternic influențat de jocurile politice ale acelor vremuri. În timpul guvernării legionare membrii evrei (sau căsătoriți cu evrei) au fost expulzați din cadrul acestuia, iar după dizolvarea regimului, sindicatul a fost desființat fiind refondat de abia în 1945. După venirea comuniștilor la putere artiștii susținători ai monarhiei și ai Mareșalului Antonescu au fost alungați sau omorâți. Astfel a început reformarea comunității artistice care  furniza lozinci și pancarte necesare propagandei socialiste și aducea elogii noului sistem totalitar. În anul 1950, pentru a putea fi controlat, sindicatulul a fost transformat în Uniunea Artiștilor Plastici-UAP subordonată regimului comunist.

Acordarea premiilor este o tradiție începută de la fondarea Sindicatului Artelor Frumoase pe care Uniunea o continuă prin expoziții organizate la nivel local sau regional. Continuitatea este asigurată de saloanele anuale de grafică, pictură, sculptură și artă decorativă de la București și prin Bienalele de la Târgoviște, „Andreescu”, Bacău, Buzău, Cluj, „Pătrașcu” și Iași inițiate de UAP. O a cincea ediție a unui asemenea festival s-a desfășurat  la Arad pe 27 noiembrie între șase țări central europene .

Nicăieri în lume nu este ușor să fii artist, este nevoie de „talent, dăruire, mult efort fizic și intelectual” (Ileana Dana Marinescu) pentru a reuși în lumea aceasta, care iese din ce în ce mai mult la lumină.

Redactor: Victor Ormeneanu