Fețele lu’ Facebook

   Facebook îți urmărește mesajele private și păstrează toate informațiile pe care le distribui, chiar dacă le modifici sau ștergi.

Sunt sigură că niciunul dintre voi nu se gândea, până la citirea acestui articol, cât de „complete” sunt informațiile pe care cea mai mare rețea de socializare a lumii le stochează despre voi, și cât de sinceră este în legătură cu a admite acest lucru.

Facebook nu numai că îți păstrează informațiile și arhivează mesajele, dar păstrează absolut toate căutările efectuate în cadrul rețelei, cât și pe site-urile de Internet, în general. Având în vedere că aproape toate site-urile, inclusiv Google, au implementate în infrastructură opțiunea de a te înregistra prin Facebook sau butonul de like, automat toată activitatea ta de pe net ajunge în arhivele Facebook. De asemenea, este de reținut faptul că se păstrează și informații legate de aparatele folosite pentru a accesa rețeaua; să nu vă mire dacă oamenii lui Zuckerberg știu IP-ul vostru, sistemul de operare și RAM-ul laptopului pe care îl țineți în brațe acum. Dacă mai aveți mobilul conectat la contul de Facebook, chiar dacă ați ales să nu vă postați numărul de telefon pe site, n-ar fi de neașteptat ca printre arhive să se afle și lista întreagă cu SIM-urile voastre.

Partea cea mai interesantă a poveștii ăsteia este transparența lucrurilor. Există o pagină întreagă pe Facebook în care este descris în detaliu modul de prelucrare și stocare a datelor voastre personale. Este intitulată „Data Policy” și poate fi găsită în categoria „Privacy” de la setări. De asemenea, poți solicita chiar descărcarea din server a datelor tale personale păstrate de Facebook, iar acesta îți va prezenta absolut toată istoria ta din cadrul acestei rețele. Partea și mai amuzantă este faptul că acest lucru se aplică și celor care nu și-au făcut niciodată profil de Facebook.

Motivația lor principală este „eficientizarea serviciilor acordate”. Sinceră să fiu, eu aleg să-i cred. Chiar dacă se folosesc de informațiile pe care le au despre noi pentru a personaliza reclamele care ne apar pe news feed, atâta timp cât nu primesc ordonanță legală să-ți distribuie informațiile altor instituții sau companii, lucru ce se întâmplă numai în cazul în care ești cercetat sau urmărit penal, autocenzura este singura metodă de protecție.

Așa că, dacă frica și paranoia s-a instalat puternic în voi după aflarea acestor aspecte, m-aș gândi de două ori înainte să postez meme-ul ăla rasist pe grupul ăla privat de Facebook.

„Big Brother is watching”, așa cum spune George Orwell în romanul său renumit, „1984”, dar de cele mai multe ori, noi suntem cei care îl invocăm singuri, și de și mai multe ori, habar n-avem.

Redactor: Ioana Mateescu

Grafică: Adriana Tomeci