Prin lumea lui Disney

În secolul XXI, conceptul Disney cuprinde o gamă largă de semnificații ce includ de la personajele clasice ca Mickey Mouse și Donald Duck până la parcurile tematice și diversitatea de produse și filme existente în zilele noastre. În prezent, acest concept s-a adaptat cerințelor lumii contemporane și a dus mai departe tradiția lui Walter Elias Disney bazată pe animație și cinematografie. Însă, în ciuda dezvoltării și modernizării, începuturile companiei se află în secolul XX, perioadă în care s-au născut mult îndrăgitele creații. Pe parcursul acestui interval de timp, s-a definitivat caracterul personajelor Disney care au primit astfel o identitate și, mai târziu, un renume pe plan mondial.

Apariția publică a lui Mickey Mouse în anul 1928 în scurtmetrajul „Steamboat Willie” reprezintă originile producției și ale unei cariere înfloritoare. Cu toate acestea, scopul șoricelului nu a fost de la început cel de a promova imaginea unui studio; el a avut țelul de a-l înlocui pe primul personaj al lui Walt Disney: Oswald „The Lucky Rabbit”. Drepturile asupra „iepurașului norocos” i-au fost furate lui Elias de către compania Universal, sub pretextul unui contract semnat în grabă. Mickey Mouse evoluează de-a lungul anilor și devine foarte popular pentru publicul american și, din anii ’30, ajunge cunoscut pe plan internațional. Inițial personaj de comedie, acesta se remarca prin spontaneitate și istețime, dar după un timp, el a căpătat roluri mai serioase precum explorator sau căutător de comori.

Prezența lui Mickey Mouse pe scena lumii animate a dus la crearea unor noi figuri menite să îl însoțească în aventurile lui. Printre ele se numără și Donald Duck, rățoiul leneș, furios și bătăuș, identificat adesea prin comportament cu spectatorul simplu. Personajul a jucat un rol-cheie în propaganda antinazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Desenele animate – dorite a fi o comedie – deveneau atunci ironii la adresa lui Adolf Hitler și a regimului pe care acesta îl reprezenta. De exemplu, în scurtmetrajul „Deh fuhrer’s face”, contrastul dintre teroarea nazistă și libertatea americană este foarte bine evidențiat doar prin gesturile și acțiunile lui Donald. Rățoiul a fost folosit ca instrument propagandistic pentru simplul fapt că lumea violentă a acelei perioade avea nevoie de găsirea unor vinovați și a unor salvatori de vieți. În același timp, Donald Duck ilustrează în mod exagerat societatea și viața cotidiană, ocupând lângă Mickey Mouse un loc important în reprezentarea mărcii Disney.

Printre capodoperele sale se numără și „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici”, lungmetraj foarte bine primit de către publicul vremii. Fratele lui Disney, Roy, a încercat să promoveze desenul animat și în Germania. Se spune chiar că i l-ar fi înmânat Führer-ului spre vizionare iar lui Adolf Hitler i-ar fi plăcut atât de mult încât l-ar fi declarat fimul său preferat. Așadar, înspăimântătorul conducător al celui de-al Treilea Reich devenise un fan al producțiilor companiei.

O contribuție deosebită la ridicarea nivelului artistic al producțiilor a avut-o asocierea dintre Walt Disney și Salvador Dali care și-au propus să realizeze un scurtmetraj în 1945 bazat pe combinația dintre fundalurile pictate de celebrul pictor și efectele de animație. Filmul  „Destino” are ca temă trecerea timpului și dragostea irealizabilă dintre o femeie și un bărbat.

Mulți apropiați ai lui Walt Disney l-au descris ca pe o persoană copilăroasă în gândire, dar foarte inteligentă și cu simț estetic. El a lăsat o moștenire întregii umanități prin filmele sale. Ceea ce Disney a reușit să facă în secolul XX nu se referă numai la crearea unor personaje cu rol educativ, social sau politic. El s-a inspirat din realitatea în care trăia dându-i o formă pe înțelesul oricărui privitor. Acest talent al său a făcut ca lumea care îl înconjura să devină una atemporală, în care multe generații s-au regăsit de-a lungul timpului.

Autor: Victor Ormeneanu

Grafică: Lazar Andreea