Muzica pentru trup şi suflet

Muzica, prin simpla ei existenţă, este menită să ne completeze vieţile. Influenţa sa majoră asupra oamenilor este des simţită, atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic. Sunt convinsă că fiecare dintre noi poate defini termenul „muzică” într-un mod unic, deoarece percepţia noastră este diferită în legatură cu orice aspect al universului înconjurător. Conjuncturile distincte prin care trecem şi stilul cotidian sunt elementele cheie ce împart consumatorii de muzică pe genuri. Eşti mult mai tentat să alegi un cântec în care îţi regăseşti părţile semnificative ale sufletului tău, decât un cântec ce prezintă opusul a ceea ce simţi şi a ceea ce eşti. Eu îţi înşirui câteva lucruri ce demonstrează că noi gravităm în jurul notelor muzicale:

1.Meloterapia – sănătate şi muzică la pachet

Cu toţii am trecut prin acele momente în care muzica reprezenta singura noastră evadare din realitate. Ne punem căştile, selectăm cântecul preferat şi aşteptăm ca armonia sonoră să ne destindă spiritul. Cădem într-o stare de relaxare şi dintr-o dată ne simţim ceva mai bine. Acest lucru nu este o coincidenţă. Muzica este o unealtă a vindecării trupeşti şi sufleteşti des utilizată încă din antichitate. Aceasta stimulează eliberarea de endorfine (hormonii fericirii) şi are puterea de a vindeca durerile şi de a reduce într-o cantitate semnificativă oboseala. Efectele terapeutice ale muzicii sunt resimţite şi pe plan mental, având puterea de a reduce anxietatea şi de a ajuta la vindecarea depresiei. Meloterapia este un mod uşor şi interesant de a-ţi trata problemele precum astmul, tulburările mentale, problemele cu alimentaţia şi multe altele. În ciuda faptului că suntem plasaţi într-o lume unde leacurile răsună,  industria farmaceutică sporeşte.

2.Memoria

Ţi s-a întâmplat vreodată să iei contact cu un cântec şi să te transpună în totalitate într-o amintire? Să simţi cum toate sentimentele existente în acel moment vin şi îţi invadează fiinţa? Ei bine, acest lucru se datorează puterii cu care muzica îţi accesează hipocampusul (partea din creier care stochează amintirile de lungă durată). Din acest motiv unele melodii te plasează în trecut, făcându-te să retrăieşti totul. Un lucru cu adevărat special al acestei caracteristici muzicale este că ajută oamenii ce suferă de o boală precum alzheimer să îşi recupereze unele amintiri. Wow, nu?

3.Efectul Mozart 

 Renumele efectului ia amploare pe zi ce trece, tot mai multe persoane auzind despre influenţa pe care o au compoziţiile lui Mozart asupra creierului. Invincibila genialitate a muzicianului este resimţită de timpane prin deliciul sonorului clasic, dar şi de minte, aceasta primind stimuli pozitivi. Frecvenţa pe care sunt cântate faimoasele opere este benefică pentru dezvoltarea inteligenţei şi a puterii de concentrare. Ştiinţa afirmă că ascultarea unor frecvenţe cuprinse între 5000 – 8000 hertzi are ca rezultat energizarea celulelor cerebrale, astfel noi simţindu-ne revitalizaţi şi dornici de a explora viaţa.

Deşi am prezentat numai efectele benefice asupra omului pe care le are muzica, există şi rezultate ale acesteia care se află în opoziţie cu dezvoltarea personală, un exemplu fiind:

4.Volumul maxim – cluburile si marketing-ul

 Intri in club şi simţi cum tot corpul îţi trepidează. Eşti incapabil să îţi auzi propriile gânduri, iar în stomac ţi se produce un gol imens. Inexplicabil eşti mult mai atras de alcool şi de alte obiceiuri dăunătoare odată ce pătrunzi în acest loc. Cluburile şi barurile au tendinţa de a ridica volumul muzicii peste 95 dB. În momentul în care omul ia contact cu sunete ce au o intensitate atât de mare, reacţiile fizice şi psihice încetinesc, lăsând loc alcoolului, euforiei de moment şi acţiunilor deloc gândite. Acest lucru poate fi interpretat uşor ca o strategie de marketing, din moment ce vânzările de alcool şi a altor alimente sunt sporite. Dacă te-ai simţit prost vreodată în legătură cu o acţiune săvârşită în astfel de condiţii, ia în considerare faptul că mintea ta nu a fost singurul factor ce a dus la respectiva situaţie.

Muzica ne influenţează gândirea şi comportamentul în diferite moduri. Traiul nostru este conectat cu ritmul si armonia ei, lăsându-ne posibilitatea de a ne identifica în vasta paletă de genuri şi melodii. Sentimentele şi efectele multiple provocate de cântece demonstrează că suntem fiinţe ce există prin intermediul muzicii.

Autor: Maria Ivan

Foto: Monica Seiceanu